Keresés az oldalon:

 

 

 

XI. Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál

2012

2012-ben 11. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál koncertkörútját Magyarországon. Csakúgy, mint az előző években az idei sorozat is más lesz, mint az előzőek. Az eredeti terv szerint a Terracota mellett a Szabó/Gauck/Major trió lépett volna fel. Sajnos Ralf Gauck betegsége miatt a koncertek első felében változás lesz. Így a Szabó/Gauck/Major Trió programja helyett több duó kombináció tölti a ki a műsor első felét. Így a Szabó / Major Duó mellett hallható lesz a Szabó / Gillet valamint a Szabó / Freitez duó is. Mindezek a kombinációk különleges és izgalmas, ritkán hallható zenei csemegét ígérnek.

A koncertek második részében a Terracota Trió lép fel.

A helyszínek és időpontok

A XI. Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivált 2012-ben 4 hazai és egy külföldi helyszínen tartják. Az alábbi táblázat mutatja a helyszíneket és az időpontokat, valamint a fellépőket.

A Terracota Trió

A Terracota Trió története 1982-re nyúlik vissza, amikor egy zeneszerzői versenyen a belga Veronique Gillet és a venezuelai Fernando Freitez Gassan megnyerték a fődíjakat. Ismeretségükből először egy gitárduó, majd az ugyancsak venezuelai Carlos Franco csatlakozásával megalakult a Terracota trió. A trió megalakulása egybe esett a világzenei mozgalom kibontakozásával és ez sikert hozott számukra. Működésük alatt 3 album készült, a Terracota (1994), Tres Elementos (1996) és a SAVIA (1999); melyeket a német Acoustic Music Records adott ki. Számos koncert körúton vettek részt Venezuelában, Belgiumban, Németországban, Luxemburgban, és Csehországban. A zenéjük hidat képez a latin-amerikai és az európai klasszikus gitárzene között melyben hallható a modern latin zenék lüktetése. A koncertjeik izgalmát nagyban növeli, hogy nemcsak kiváló zeneszerzők és előadók, de mindannyian kiváló improvizátorok is és ezt mindig meg is mutatják a játékuk során. Carlos Franco egzotikus ütőhangszerein megformált ritmusok tökéletes hátteret adnak a temperamentumos, de ugyanakkor mélyebb gondolatiságot mutató gitár muzsikával. A Terracota zenéje és hangzása bizonyára sokaknak fog tetszeni. A ’90-es években nagyon jelentős és sikeres együttes több, mint 13 év után újra összeáll, melynek keretében Európa több országában, így hazánkban is fellépnek.

Fernando Freitez Gassan klasszikus gitár tanulmányait Rodrigo Riera-nál kezdte, majd hamarosan a jazz felé fordult érdeklődése. Ezt követően a modern elektroakusztikus zenében folytatta tanulmányait és jelenleg ez a három fő hatás jellemzi jelenlegi muzsikáját és játékát. Gitározását a latin –amerikai hagyományok mellett az érzelmes megfogalmazás és a magas szintű technikai tudás jellemzi. Partnere volt Egberto Gismontinak, Leo Brouwernek és Kenny Burrelnek. 1982-ben a legjobb komponista díját nyerte a Suite de Pequenos animales de un Pantano versenyén. Első albumát 1990-ben készítette. 1994-ben Veronique Gillet-el és Carlos Francoval készítették a Terracota első albumát az német Acoustic Music Records számára. Európában több alkalommal turnézott. A koncertezés és zeneszerzés mellett jelenleg a Vicente Emilio Sojo Conservatórium valamint az Estado Lara (Barquisimeto) város UPEL egyetemének professzora, ahol elektro- akusztikus zenét és összhangzattant tanít. Hazánkban második alkalommal mutatkozik be.

Veronique Gillet Albert Ponce tanítványa volt Párizsban ahol zeneszerzést és gitárt tanult egyszerre. Már fiatalon számos díjat nyert gitárfesztiválokon. 1982-ben a Fernando Freitezzel együtt nyerték a legjobb komponista díját a S.A.C.E.M. fesztiválon. Tanult Leo Brouwernél, Egberto Gismontinál és Charles Ewanjé-nél is, majd 1984-85-ben Egberto Gismontival együtt is dolgozott. Több kamaraegyüttesnek is tagja azonban az egyik legfontosabb együttese a Terracota trio. Számos helyen fellépett szólóban és különféle formációkban, mint Belgium, UK, Magyarország, Venezuela, Olaszország, Csehország, Canada. Lemezeit az Acoustic Music Records és a Wonderland Records adja ki. Harmadik alkalommal lép fel hazánkban.

Carlos Franco: Venezuelában született, 20 éves korában kezdett tanulni ütőhangszereken különböző latin-amerikai tanároknál. 1988-ban ütőhangszeren szerzett diplomát, miközben dobon magától tanult meg játszani. Univerzális zeneiségére hamar felfigyeltek és hamarosan számos együttesbe kapott meghívást. 1991-től a híres Orquesta Sinfónica de Lara ütőse lesz és ebben az együttesben fél világot beutazta. 1993-ban tagja lett a Terracota triónak. Carlos több stílusban is otthon van, játszik progresszív rock együttesben, jazz trióban dobosként, valamint ütősként kisebb kamara együttesekben is. Tucatnyi CD-n hallható játéka. Jelenleg Spanyolországban él, hazánkban először mutatkozik be.

Szabó Sándor / Major Balázs Duó

A Szabó/Major Duó története 1980-ban kezdődött amikor létrehoztak egy akkoriban egzotikusnak számító akusztikus gitár- ütőhangszer duót. Kezdetben Major Balázs tablán és más indiai ütőhangszereken, Szabó Sándor 12 húros és klasszikus gitárokon játszott. Karrierjük kis főiskolai, egyetemi jazz és ifjúsági klubokban indult a ’80-as évek elején. Az elsők között voltak az akkori hazai fiatal kreatív muzsikusok között, akik az improvizatív előadásmód vitalitását ötvözték az archaikus kultúrák hangzásával. Számos külföldi szereplésük volt Belgiumban, Olaszországban, Ausztriában, Franciaországban, Bulgáriában.

Első albumuk 1986-ban az angol Leo Records kiadónál jelent meg. A nyolcvanas évek közepén egy másik gitáros csatlakozott hozzájuk és ez lett a SzaMaBa Trió. 10 éves aktív szereplés után a trió 1995-ben feloszlott. Szabó és Major szólóban igyekeztek megtalálni helyüket a zene világában, azonban a duó formáció továbbra is fennmaradt. Ilyen módon további külföldi koncerteket adtak, és bár nem oly intenzitással mint megalakulásuk idején, de a Szabó /Major Duó napjainkban is létezik és időnként megmutatkozik. Ez a duó formáció az elmúlt 3 évtizedben számos gitárossal és más hangszeressel is kiegészült egy-egy turné vagy hanglemez felvétel alkalmára. Néhány név, akikkel együtt játszottak: Bakondi András, Bagi László, Grencsó István, Lantos Zoltán, Lajkó Félix, Dresch Mihály, Heidrich Roland. A külföldi muzsikusok között említhető, Gilbert Isbin, Massimo De Mattia, Nikolai Ivanov, Ralf Gauck, Kevin Kastning.

Napjaink Szabó / Major Duója immár 32 éve működik és alkot, mind hangzásban, mind zeneileg gazdag, különleges produkció mély szellemiségű muzsikával és lélekteli előadásmóddal. Hangzásuk a kezdetek óta jócskán kiszélesedett, Major Balázs egyedülálló ütőhangszer kombinációival egyéni hangzást és ritmusvilágot épített magának. Szabó Sándor pedig a 8, 10, 12, 16 húros gitár, valamint a 24 húros koboz mellett időnként a guzhenget, a 21 húros ősi kínai citerát is megszólaltatja.

Szabó Sándor, A sokhúros, a bundnélküli és bariton gitárok mestere a gitár nemzetközi birodalmában. Pályája kezdete óta az egzotikus előadók és komponisták közé számít. A kilencvenes évek közepétől érdeklődése lassanként a kortárs akusztikus gitárzene felé irányult. Zenéjében az ősi keleti hagyományok mellett a kortárs muzsika, a népzene és a jazz is jól kitapintható. Egyéni hangvételű játékával, jellegzetes hangzásával és kompozícióival mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert magyar művésze lett. Európában az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Koreában és Indiában is rendszeresen koncertezik. Ma már több mint 40 hanglemezen hallható játéka. Az elmúlt években zenekutatásainak eredményeként elkészítette a Modern Magyar Makám című albumot is, melyben őseink 2000 éves zenéinek egy lehetséges modern alternatíváját mutatja be. Ezzel párhuzamosan megírta és bemutatta, majd CDn meg is jelentette az első nagyobb formátumú magyar gitárművét a Magyar Gitár Rapszódiát. 2011-ben megjelent első könyve a Zene metafizikája címmel.

Major Balázs 1955-ben született Mezőtúron, autodidakta módon kezdett el dobolni. 1977-től 1979-ig Kovács Gyula magántanítványa, aki a jazz és az improvizáció felé irányítja. 1980-ban ütőhangszeresként Szabó Sándor gitárossal együtt létrehozza a Szabó-Major duót. A 80-as évek elején tanulmányozza az indiai klasszikus zenét és tablázni tanul. Pályafutásának legjelentősebb szakasza a SzaMaBa Trió volt, melynek alapító tagja volt. Major Balázs már a 80-as évek közepén önálló dobkoncerteket adott, ahol a dobokat nem mint kísérő hangszert, hanem mint egy „nagyzenekart” használja. Színeket, hangulatokat fest, ami a mai groove-ba fagyott dobos-ütős világból teljesen hiányzik. 1996-ban jelent meg Major első önálló albuma a Határok közötti végtelen, ezt követte az 1998-ban meg jelent Betyársors című albuma.

Szabó Sándorral a SzaMaBa feloszlása után is rendszeresen dolgozik, több albumot is készítettek, amelyen hallható az a hangszer, amit a svájci PANArt cég készített Major Balázs tervei alapján. Major Balázs, Szabó Sándornak több mint 32 éve állandó ütőhangszeres partnere. Különleges hangszereivel és egyéni hangzású egzotikus ritmusaival igazi zenei csemegét ígér.

Ferencvárosi Akusztikusgitár Fesztivál

A XI. Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál partnere Budapest Ferencváros. 2012-ben a XI. kerület képviseli Budapesten az akusztikus gitár muzsikát. A koncert Május 11-én a Pinceszínházban (IX. Török Pál utca 3.) lesz és este 6-kor kezdődik. Ezen a IX. kerületi koncerten fellép a Terracota Trió, a Szabó / Major Duó és különféle kombinációk a Terracota muzsikusaiból. A koncert sztárvendége Peter Finger lesz. Peter Finger már 2 alkalommal játszott Magyarországon, ezúttal azonban csak ezen az egy ferencvárosi koncerten lesz látható, hallható.

Peter Finger német gitáros Európa legfontosabb gitáros személyisége napjainkban. Az ő nevéhez fűződik az Acoustic Music Records kiadó megalapítása, mely nélkül ma nem beszélhetnénk a gitár új reneszánszáról. Gyermekkorában klasszikus zenei képzést kapott, hegedűsként vonósnégyesben is játszott, majd később gitárra váltott és a hatvanas évektől pályája töretlenül ívelt felfelé. Zenéjében a jazz hangsúlya és virtuózitása, a klasszikus zene harmóniája és a modern akusztikus gitározás stílus elemei ötvöződnek. Zenéjére nagy hatással voltak a francia impresszionista zeneszerzők. Mindezt egy senkihez sem hasonlító rendkívül energikus és sodró lendületű egyéni stílusba kovácsolta. Világjáró muzsikus. Játéka több, mint 20 albumon hallható, 14 szólóban és a többi egyéb antológiákon. Peter Finger nem csupán muzsikusként, de a nemzetközi akusztikus gitár mozgalmának vezéregyéniségeként is ismert. Magyarországon már harmadik alkalommal turnézik a Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál keretében.

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::