Keresés az oldalon:

 

 

 

Roland VG-99 gitár/erősítő szimulátor
IV. rész

A VG-99 működés közben

Gitár szimuláció

Az utóbbi idők egyik legkomplikáltabb készülékének bemutatása után, már bizonyára mindenki nagyon kíváncsi, mit hallottam a VG-99 próbája során. Én magam is régóta vártam, hogy kipróbálhassak egy ilyen szerkezetet.

Ami számomra a legérdekesebb volt a gitár szimuláció. Ehhez kell feltenni tulajdonképpen a GK3 hangszedőt. Ha már itt tartunk, akkor meg kell említenem, hogy szakszerűen jól rögzítsük a testhez a hangszedőt, mert nem fog tisztán és megfelelően működni. A gitár szimuláció számomra teljesen döbbenetesen élethű volt. Akár Strato, akár Tele, vagy éppen Les Paul, bármelyik hangszedő állásában egyszerűen életszerű volt. Ebből következően talán azt mondhatom, hogy az összes modellezős előfok közül a VG-99 tiszta hangja eddig verhetetlen. A tranziensek elevenek, a lecsengési szakasz teljesen hihető korrekt. Ezeket hallgatva az effektek tényleg kimutatják azt amit igazán tudnak. Tiszta és áttetsző hangzást hallottam. A COSM modellező része a fülemnek eléggé ismerően cseng, úgy érzékeltem, amit a GT-8 gépkönyvének áttanulmányozása is alátámasztott, hogy a VG-99 COSM szinte teljesen át lett véve a GT-8-ból. Még a presetek között is találni ugyanolyat, legalábbis hangzásra. A VG-99 azért a finom részletesebb hangképében itt megelőzi a GT-8at.

Rolandul szól

Sokat beszélnek arról, a modellezős eszközök kapcsán a felhasználók, bármilyen modellt választunk is ki, a Roland olyan rolandul szól, a Korg meg korgul. Hát persze! Miért ne? A Marshall marshallul szól a Fender meg fenderül. Mindig is szeretném hangsúlyozni, hogy a fizikai modellezést létező dolgok leképezésére találták ki. Ez persze nem jelenti azt, hogy mást nem lehet vele csinálni. Éppen abban áll a nagysága, hogy van benne valami sajátos, ami nincs az eredetileg modellezendő cuccok egyikében sem. Itt legfeljebb az lehet a kérdés, hogy az amit hallunk benne az tetszik e vagy nem.

Ezt azért hoztam most fel, mert a VG-99-nek is van egy jellegzetes hangszíne, amire lehet azt mondani, hogy Roland jellegzetesség.

Én már érzékelem azt a tendenciát, hogy a fiatalabb generációk már nem ragadnak le annyira az öregebbek által annyira favorizált régi csöves erősítőkkel. Persze megcsodálják őket, de ők már egy másfajta hangba születtek bele. Még pár generáció és véleményem szerint a fizikai modellezés talán szinte teljesen egyeduralkodó lesz. Utána nem fogunk ilyesmikről beszélgetni, hiszen a modellezésre jellemző hangzás karakter nemcsak természetes, hanem magától értetődően nyilvánvalóvá válik a zenében és a fülekben is.

Presetek

A presetek szinte mindegyike stúdiókész, azaz úgy ahogy van lehet beküldeni a zenébe. A torzítós hangszínek bármilyen modellt is választunk ki tonális szövetüket tekintve lényegében hasonlóan szólnak. A beállított gyári presetekben szinte az összes torzító kissé sterilebbre, szőrösebbre van állítva, mint amit a mi európai fülünk várna. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a japánok kissé más ízlésűek, mint mi vagyunk, számukra kissé más részletek fontosak. Ha valamit utánozni akarnak, akkor sok esetben más jellegzetességet ragadnak ki, mint ahogy mi vagy az amerikaiak csinálnák. Ezt pedig azért mondom, mert a presetek torzító/EQ beállításait legnagyobb részt újra kellene csinálni, hogy azt halljuk, amit mi szeretnénk. A meghallgatási tesztet együtt csináltam egy nagyon rutinos jó fülű rock gitárossal, aki mindenféle jó cuccot szeret és használ. Kíváncsi voltam mit csinál. Azonnal áthangolta a preseteket és pillanatok alatt megtalálta azt, amit szeretett volna hallani. Tehát a VG-99 alkalmas, hogy igen széles skálán keressünk és persze találjunk hangszíneket.

Hangfal szimuláció

Az egyetlen pont, ahol még van javítanivaló a VG-99-ben az a hangfal szimuláció. Ha az ember kapcsolgatja pengetés közben a különféle hangfal modelleket, akkor ott hallhatóak a különbségek, de amikor zenében hallgattuk meg, akkor az a hiányzó hangfal buhogás valahogy nem jött elő igazán. Bizonyára ezt is ki kellene tapasztalni és sokkal jobb eredményt lehetne kihozni a VG-99-ből, mint amit gyári presetek hoznak.

A szinti modellek azok szintiül szólnak és elképesztő kombinálási lehetőségek vannak a COSM és a gitár szimulációval együtt. Remélem, hogy a VG-99 szinti részét a kreatívabbak fogják igazán felfedezni új hangzások teremtésére. Ezzel együtt ersze azt is remélem, hogy nem pedig vendéglátó ipari célra használódik majd gitáron való szaxofonozásra és tangó harmonikázásra.....

A lehangolt gitár elképesztően szól

A VG-99 egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága a lehangolt gitár szimuláció. Be kell vallanom, ennél jobbat sohasem hallottam. Hiteles minden részletében és a pengetéshez képest nincs késés, teljesen úgy viselkedik, mint egy vastag húrral felhúrozott lehangolt gitár. Egyetlen mozdulattal állítható be a lehangolás, nem kell mászkálni a paraméterek tengerében. Sőt, ha lehet valamit mondanom, akkor azt is elmondom, hogy lehangolt verzióban sokkal monumentálisabbak lettek a torzított hangszínek. Ennél a pontnál kezdett eltűnni a Roland karakter és csak a lehangolt gitárokat hallottam. Ezt mindenki, aki teheti próbálja ki, persze ne kis 5 Wattos gyakorló erősítőn, hanem egy tökös cuccal.

A tesztet nem lehetett befejezni, csak abbahagyni, mert annyi, de annyi dolgot kínál a GT-99, hogy szerény véleményem szerint évekbe telhet igazán kiismerni. Minden esetre azt mondhatom, hogy ha valaki hisz ebben a technológiában és vágyik egy mindent tudó cuccra, akkor bátran ruházzon be a VG-99-be azzal a nagy elhatározással, hogy éveket lehet eltölteni vele, mire minden tekintetben megismerhetővé válik a gazdája számára.

Összegzés

A VG-99 ára 258.000,- Ft. Nem olcsó, és sajnos még kell venni hozzá egy FC-300 pedált és egy GK3 pickupot, akkor már kezd súlya lenni az elhatározásnak. Persze, ha azt vesszük számba, hogy van egy kettős modellezős előfokunk egy kettős szuper minőségű multieffekttel és egy gitár szintetizátorral, akkor már nem is tűnik soknak. Csak összehasonlításként említem meg, hogy éppen ennyiért lehet kapni egy csöves fejet, aminek egyetlen hangja van és még effekt sincs benne. A profik számára teljesen elérhető és azt mondhatom egy nagyon ígéretes alternatíva.

A VG-99-et, csakúgy, mint az ME-20-ast a Radnóti u. 9 szám alatti Roland Zenegalériától kaptuk kölcsön a tesztelés idejére, amiért ezúton szeretnénk köszönetet mondani.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2023 Tandem Records ::