Keresés az oldalon:

 

 

 

Kaliforniai álom - folyékony nitrogénben

A napsütötte Kalifornia Santa Clara városában található a Dean Markley cég, amely 1972 óta igyekszik a pengetős hangszerek használóinak kedvében járni, legyen szó húrról, hangszedőről, mikroerősítőről, vagy hangoló gépről. A tulajdonos Dean Markley a cégalapítást megelőzően hangszerboltot üzemeltetett, mígnem egy szép napon úgy döntött, hogy saját termékeivel, kreatív ötleteivel próbál szerencsét az akkortájt éppen virágzó rock and roll iparban. Az első áttörést a siker felé vezető úton az általa kifejlesztett Talk Box effektpedál hozta meg, melyet Peter Frampton tett népszerűvé Show Me the Way című dalával 1975-ös Frampton c. albumán. Érdekes, hogy vasfüggöny ide, vasfüggöny oda, már a Generál együttes 1977-es Zenegép albumán is hallható a Tátrai Tibor által használt és akkoriban még igencsak frissnek számító 'szájgitár' (az övé Electro Harmonix gyártmányú volt), amely szinte Tibusz védjegyévé vált az idők folyamán.

A Talk Boxot egyéb termékek követték, de mára a portfólió nagyrészt húrokból áll, amelyből nem kevesebb, mint 40 típust (jelentős méretválasztékkal) kínálnak, ebből 10 basszusgitárra való.

Engedtessék meg nekem, hogy a hangszer iránti elkötelezettségemből most csak az utóbbiakról írjak.

BlueSteel

Acél tekercseléssel ellátott húr. A gyártó nem szűkölködik a jelzőkkel, amikor "A Nagy"-nak és "Nagy Cheese Whiz"-nek (Amerikában igen népszerű, az '50-es évektől forgalmazott üveges sajtkrém), "Álomgyártó"-nak és "Probléma megoldó"-nak titulálja. Markley szerint a hagyományos húrokhoz képest két-háromszor hosszabb élettartammal rendelkezik és ezt a kriogenikus eljárásnak köszönheti. Ez a Dean Markley cég nagy találmánya, piaci sikereinek egyik kulcsa, arculatának jellemző vonása, kreativitásának megtestesítője. A gyártás során a húrt folyékony nitrogénben -150°C alá hűtik, miáltal némileg megváltozik az anyag molekuláris szerkezete. Ezen a húron játszani olyan érzés, amelyért akár az életét is odaadná a muzsikus - állítja Markley. A hazai forgalmazó szerint azonban ennél kevesebb is elég, a négyhúros lágy (40-95) készlet 7200 forintért megvásárolható. A négyhúrosból 6, az öthúrosból 3 különböző vastagságú szett választható.

BlueSteel NPS

A "Kék acél" nikkelezett változata. (Korombeli muzsikusok nyilván emlékeznek még a kultikus ózdi étteremre, melynek kék neon reklámján talán sohasem világítottak az ékezetek.) De maradjunk az acél tekercselésnél, melyet az NPS típusnál nikkel bevonattal látnak el (Nickel Plated Steel). A hangkarakter ennek megfelelően kissé különbözik a tisztán acél változattól és a tapintási érzete is más. A méretválaszték megegyezik a Blue Steelével.

SuperRound

Markley egészséges nacionalizmusáról tett tanúbizonyságot, amikor a mindenki által szeretett, kiváló hangjáról elhíresült angol húr amerikai változatát megalkotta, mondván hogy a nehezen megkeresett gázsi minek vándoroljon ki az országból, ha itthon is maradhat. Persze alaposan utánajárt a dolgoknak, igyekezett minél többet megfejteni a titokból, mindent megtanult amit csak lehetett, milyen anyagokat használnak, hogyan tekercselnek, még a britek reggelizési szokásait belekalkulálta. Azután mindezen ismeretek birtokában megpróbált egy még tökéletesebb húrt létrehozni, ez a Super Round. Négyféle 4 húros és három 5 húros készletből lehet válogatni.

NickelSteel

Az első és legnagyobb mennyiségben fogyó Dean Markley basszushúr. Nikkellel bevont acél tekercselést kapott, fényes hangú, lágy tapintású húr. Minden stílusban megállja a helyét a reggae-től a blueson át az R&B-ig és bluegrassig, teszi a dolgát. 4 és 5 húros készletből hat-hat különböző vastagságú áll rendelkezésre.

NPS RoundCore

A világszerte ismert kiváló basszusgitáros, Rocco Prestia együttműködésével készült húr. A régi iskolát követi: kör keresztmetszetű acélmagra tekercselt nikkel bevonatú huzal. Markley szerint a hagyományos basszushúrok között nem találni ilyen minőséget. A mostanában elterjedt, hatszögletű magra való tekercseléssel szemben a kör felülettel tökéletesebben érintkezik a tekercselés, így teltebb hangot, hosszabb élettartamot, ütősebb és fényesebb megszólalást kapunk. A kellemes tapintás sem elhanyagolható szempont. 4 és 5 húrosból egyaránt három-három készletet kínálnak.

Misfits Skullbusters

Az amerikai Misfits zenekar horror/hardcore punkjával már 25 éve hódít. Jerry Only basszusgitáros maga tervezte basszusgitárján nincs hangerőszabályzó, s nem véletlenül: a cél, hogy ha be van dugva a hangszer, szóljon is - hangosan. Ha felmegy a színpadra, azt mindenki tudni fogja. Nos, ehhez a hozzáálláshoz készített Dean Markley egy húrkészletet. Nem próbáltam, de el tudom képzelni...

SolidBass

A legféltettebb titok. Nem holmi flancos, körülrajongott húr, hanem célratörő eszköz, teszi a dolgát és nem kerül egy vagyonba. Bármilyen zenéhez megfelelő, tökéletes választás, ha spórolni akarsz, de jó hangú basszusgitár húrt keresel. Négyféle keménységben, 4 húros szettben kapható.

FretMaster

Fényes hangjával körbezengi a pickup-ot, de kíméletesen bánik a fogólappal. Hangját tekintve tekercselt, de érzetre köszörült húr. Minden benne van, ami a huzallal tekercselt húrokra jellemző - a bundok koptatását kivéve. Háromféle vastagságú 4 húros készletet kínálnak belőle.

PhosBronze

A jellemzően akusztikus basszusgitárokon használt foszfor-bronz húrok erőteljes megszólalást, hosszú hangkitartást és élettartamot biztosítanak. A Dean Markley ezek közül is kiemelkedően jó minőségű. A külső tekercselés a legfinomabb foszfor-bronz anyagból készül, a mag és a tekercselés arányát különös gonddal kalkulálják ki, amely gyönyörű hangzást eredményez. Csak 045-ösben készül, 4 és 5 húros szett is kapható.

SR2000

Oh yeah! Ezt maga Dean Markley mondja, amikor hihetetlen hangzásúnak és szinte magától játszónak jellemzi a húrt. Szándékosan hagytam a végére ezt a típust, ugyanis az SR2000-rel kapcsolatban saját tapasztalataimat is megoszthatom, hiszen körülbelül egy éve magam is ezt használom.

Hogy egy hazai basszusgitárosnak milyen esélyei kínálkoznak arra, hogy a szinte átláthatatlanul gazdag húrkínálatból kiválassza a legmegfelelőbbet, az egy külön cikk témája lehetne. Az én találkozásom ezzel a típussal véletlenszerű volt, amit a történet további részének ismeretében nyugodtan nevezhetek szerencsés véletlennek.

Az SR2000 acél tekercselése abban különbözik a fent említett típusoktól, hogy ez úgynevezett 'taper-wrapping' megoldású, azaz nem tart végig a húr teljes hosszában, hanem a baba előtt elvékonyodik (a G húr kivételével). A húrlábon így tulajdonképpen csak a húr magja fekszik fel (ami egyébként nem teljesen igaz, mert a mag itt is vékony tekercselést kapott), miáltal hosszabban és zavartalanul képes rezegni. Más előnye is van, ez pedig a pengetési érzet, amely lágyabb, mint amit egyébként a vastagság indokolna. A húrvastagság kérdése egyébként a Dean Markley esetében elég speciális, az SR2000-nél például a G húr 045-046-047-048-as méretben készül, ez elég finom felosztás más gyártmányokhoz képest. És itt tapasztaltam az első igazi előnyt: bár az általam használt 047-es szett vastagabb, mint a korábbi 045-ös húrjaim, azonban pengetési érzet és lefogási erőszükséglet szempontjából azonosak. A nagyobb átmérő viszont egyértelmű előnyt jelent a hangzásban: teltebb, öblösebb, több méllyel rendelkező basszushangot kapunk.

Az új készlet az acél húrokra jellemző fényes, 'drótos' magasakkal rendelkezik, hangkitartása látványosan hosszabb a szokásosnál, az üres húrt megpengetve sokáig morog magában. Bármely fekvésben is játszunk rajta, a hang mindenhol érthető, tiszta, interferencia-mentes. Sajnos a szép fényét ez a húr sem tartja meg az idők végezetéig. Én, aki kínosan ügyelek arra, hogy mindig frissen mosott kézzel nyúljak a hangszerhez (és ezt másoknak is ajánlom), néhány órás gyakorlás és egy szabadtéri buli után már hiányoltam a legtetejét. Amennyi viszont maradt, az sokáig élvezhető, a felhangok csökkenése nem egyenesen arányos a használati idővel. Érdekes, hogy az agyonhasznált, szinte teljesen 'döglött' húr is megőrzi a hang intenzitását, csak a morgást, csattanást, és természetesen a fényét veszti el a hónapok folyamán.

A normál menzúrás öthúros basszusgitárt használók örök gondja a H húr, amelynek megszólalási minősége ritkán éri el a többi húrét. Általában pufog, dübög, nehezen értelmezhető, és a vastagsága miatt nagyon hamar lecseng. Nos, a tekercselés elvékonyításának köszönhetően a SR2000 esetében nagyon komoly előrelépés tapasztalható e téren, öthúros Stingray-em H húrja gyakorlatilag ugyanazt a tisztaságot és sustaint nyújtja, mint az E húr. Játék közben a H húrra lépve megjelennek azok az irgalmatlan mélyek, amelyeket eddig csak hozzáképzelt a fülem, ugyanakkor ez nem megy az érthetőség rovására. Szeretem.

A húrválasztás nagyrészt bizalmi kérdés, hiszen előre nem tudható, hogy egy bizonyos típus egy bizonyos hangszeren mennyire felel meg majd használója elvárásainak. A gitáros élete örök kutakodás, húrok jönnek, húrok mennek, de a remény, hogy egyszer ráakadunk az igazira, mindig megmarad. Én a Dean Markley SR2000-rel való találkozásom egyértelműen pozitív tapasztalatait alapul véve mindenkinek ajánlani tudom, hogy próbálja ki a Dean Markley húrokat, hiszen a legrosszabb ami történhet, hogy esetleg tovább kell keresgélni...

A Dean Markley termékek hazai forgalmazója a Forte Acoustic Kft, megvásárolhatók a jobb hangszerboltokban. További termékinformáció, valamint a partnerek listája a www.forte.hu weboldalon.

II. Lengyelfi Miklós

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2023 Tandem Records ::