Keresés az oldalon:

 

 

 

Line6 Spider Jam 75 Wattos gitárkombó
II. rész

A Jam szekció

A Spider Jam nevében szereplő Jam szó arra utal, hogy az erősítővel lehet együtt játszani is, a beépített looper és felvevő/lejátszó egység segítségével. Ennek ismertetése a tárgya ennek az írásnak és a bemutatáson túl igyekszem gyakorlati, használati információkat is adni a leendő vásárlók számára.

Koncepció

Az írásom első részében a Spider Jam erősítő részét ismerhettük meg. A mostani II. részben gyakorlás alapjául szolgáló Jam, azaz a lejátszó részével fogunk foglalkozni és azt bemutatni.

Az már régi igény, hogy gyakorolni nemcsak zenekarban, hanem otthon ülve kényelmesen, előre felvett zenei mintákat lejátszva is lehetséges. Régen mi a magnóval együtt játszva gyakoroltunk. Ez ma már sokkal magasabb szinten lehetséges. Ha egyszerűen akarunk fogalmazni, akkor azt is lehet mondani, hogy az erősítőbe beépítettek egy loop üzemmódban is használható MP3 lejátszót. Azért az MP3 megjelölést használom, mert vannak a fiatalabbak között olyanok is, akik ha magnót mondtam volna, csodálkoznának, mert még, vagy már nem láttak magnót, de a szót magát ismerik. A magnó funkciójában olyan, mint a megszokott hétköznapi MP3 lejátszó csak arra analóg módon mágnes szalagra vettek fel hanganyagot, az MP3 játszó memóriájába pedig többnyire feltöltik valahonnan a zenét. A különbség azonban messze több. Az analóg hangrögzítéssel a hang manipulálása nem volt lehetséges, a digitálisan működő hangfelvevők immár többféle és közvetlen beavatkozást is engedhetnek a hangon, mint ezt a Line6 Spider Jam példázza is. A Spider Jam persze nemcsak MP3-at tud lejátszani, de erről majd később.

A Spider Jam kezelőfelületét úgy alakították ki, hogy az erősítő és a lejátszó rész kezelése egyetlen egységet képezzen, és bizonyos gombok közösen más, más funkcióra is alkalmasak legyenek.

Az erősítő Jam részének kipróbálásához a legjobb, ha megnyomjuk a Drums/Songs gombot és nyomva tartjuk. Ekkor belépünk a demo üzemmódba és elindul az amerikai stílusú reklámszöveg és a zene. Innen megtudhatjuk, hogy mire alkalmas a készülék és azt is hallhatjuk, hogy milyen minőségben hallható rajta a zenei kíséret.

Ismerkedés a hangmintákkal

A memóriában tárolt hang vagy zenei minták két fő csoportra oszthatók. Az egyik fajtája a sokféle stílusú dob ritmus, a másik fajtála pedig ismert stílusokban zenekari kíséretet basszussal, egyéb kísérő hangszerekkel készült stúdió mix. Mindegyik nagyon hasznos alapot nyújt a gyakorláshoz. A memóriában tárolt készlet bővíthető, részben online letöltéssel részben pedig mi magunk is vehetünk fel előre játszott riffeket és a beépített looper azt folyamatosan ismétli.

Ha végigmegyünk az egyébként nagyszámú gyári zenei részleteken meglepő lesz a stílusok sokasága a blues, a jazz, a metál és a country legváltozatosabb stílusait is érintve.

Kreatív gyakorlás

A Spider Jam kínálja azt a lehetőséget is, amikor egy dob ritmusra mi magunk is vehetünk fel további sávokat, akár basszus gitárral és rá a további sávokat gitárral. Ilyen módon a saját nótáknak a vázát össze lehet állítani és bemutatni a többieknek és gyakorolni vele. Az alábbiakban leírom a loop felvétel módját és a vele való gyakorlás lehetőségeit, részben, hogy bepillantást adjak a Spider Jam lehetőségeibe és részben, hogy segítsem azokat, akiknek gondot okoz az angol nyelvű kezelési utasítás megfejtése.

Loop felvétele

Mindenek előtt tisztáznunk kell mi az a loop. A loop egy zenei részlet hangfelvétele, ami folyamatosan ismétlődik. Akik számítógépen már szerkesztettek zenét, azok jól tudják, hogyan kell egy rövid egyetlen ütemnyi dob ritmust "beloopolni". Azaz, csak egyetlen ütemet megsokszorozni, egymás mögé tenni és azt a gép folyamatosan játssza le. Itt is ez történik. A looper, mint eszköz másként nevezhető egy folyamatos ismétlőnek. A kezelési utasításban van egy szemléletes ábra a loop vizuális ábrázolásáról. Ez segít megérteni mi történik ilyekor.

Az első felvett zenei részlet hosszúsága meghatározza a loop hosszát. Az ábra mutatja, hogy további rétegeket játszhatunk hozzá a loop bármely pontján, azonban az utólag feljátszott részek (overdub) összes hossza annyi lehet, mint az először felvett loop hossza. A visszajátszásnál már az utólag felvett részek is hallhatóak az előzőekhez keverve.

A Spider Jam lehetőséget ad, hogy dob groove-ra vagy a memóriájában lévő zenei kíséretre vegyünk fel további szólamokat. Az alábbi ábra ezt szemlélteti:

A felvétel illeszkedni fog az alaphoz és a lejátszáskor már a loop részeként fog tovább ismétlődni.

Felvétel dob és zenekíséret nélkül

Egy fontos megjegyzés, mielőtt elkezdem leírni a műveletsort. A Spider Jam kezelőpultján van az a nagy bordázott oldalú gomb, nincs jelölve semmivel, ahogyan a mellette lévő 4 állású navigátor gomb sincs jelölve! A nagyméretű gomb neve az eredeti angol szövegben Select, én is használtam ezt a fordítás során, tehát ne keressétek feleslegesen!

 • Nyomd meg a Song/Drums gombot, amivel belépsz a Song/Drums menübe!
 • A 4 állású navigátorgombot jobb oldalán nyomd meg és a kijelzőt figyelve, válaszd a REC azaz felvétel funkciót!
 • Győződj meg a szintek helyes beállításáról!
 • Nyomd meg a Record Select gombot és ezzel kiválasztod a felvételi bemeneti forrást. Itt a Guitar vagy Mic/Aux között választhatsz. (Ne feledd, hogy ha Aux/MP3 bemenetet is használsz az a loop részeként a felvételre fog kerülni!)
 • Nyomd meg a REC/Overdub gombot. Ezzel elindul a felvétel és ez lesz loop kezdő pontja. Játszhatsz gitáron, énekelhetsz.
 • A REC/Overdub gomb ismételt megnyomásával határozod meg a loop végpontját, azaz innentől a loop kezd folyamatosan ismétlődni.
 • Ha a felvétel közben a PLAY/STOP gombot nyomod meg, akkor is ott lesz vége a felvett loopnak, és ez leállítja egyben a további loop lejátszást.
 • A további rájátszásokat ( overdub) a REC/Overdub gomb lenyomásával lehet végezni.

A kezelési utasítás nagyszerű folyamat ábrákon mutatja be a kezelés minden fázisát, oly részletességgel és szemléletességgel, hogy angol tudás nélkül bárki megérti és megtanulhatja a kezelést.

Felvétel dob és /vagy zenekísérettel

 • Nyomd meg a Song/Drums gombot, amivel belépsz a Song/Drums menübe!
 • A 4 állású navigátorgombot jobb oldalán nyomd meg és a kijelzőt figyelve, válaszd a Song/Drums funkciót!
 • A 4 állású navigátorgombot jobb oldalán nyomd meg és a kijelzőt figyelve, válaszd a REC azaz felvétel funkciót!
 • Nyomd meg a Record Select gombot és ezzel kiválasztod a felvételi bemeneti forrást. Itt a Guitar vagy Mic/Aux között választhatsz. (Ne feledd, hogy ha Aux/MP3 bemenetet is használsz az a loop részeként a felvételre fog kerülni!)
 • Töltsd be a dob groovot vagy a dalt!
 • 1 ütemmel a felvétel kezdeti pontja előtt nyomd meg a REC gombot. A felvétel a következő ütem első ütésekor kezdődik.
 • Kezdj játszani vagy énekelni!
 • A REC/Overdub gomb ismételt megnyomásával határozod meg a loop végpontját, azaz innentől a loop kezd folyamatosan ismétlődni.
 • Ha a felvétel közben a PLAY/STOP gombot nyomod meg, akkor is ott lesz vége a felvett loopnak, és ez leállítja egyben a további loop lejátszást.
 • A további rájátszásokat a REC/Overdub gomb lenyomásával lehet végezni.

Gyors rögzítési funkció (Quick Capture)

Ha találtál valami jó gitár riffet, amit nem akarsz elfelejteni és gyorsan meg akarsz örökíteni a felvételi beállítások elkerülésével, akkor a következőket tedd:

 • Tartsd nyomva az UNDO gombot és nyomd meg a REC gombot. Ezzel a gitár track kerül felvételre, miközben kikapcsolja a Song/Drums funkciót.
 • A PLAY gomb megnyomásával lejátszható a felvett rész.

Az utolsó felvétel törlése

Nagyon egyszerű, az UNDO gombot kell csupán megnyomni.

A felvett loop törlése

A felvétel során előfordulhatnak hibák, és újra szeretnénk játszani a loopot. Ehhez a következő műveletsort kell végrehajtani:

 • Tartsd nyomva 2 mp-ig az UNDO gombot.
 • A kijelzőt figyelve a Clear All lehetőséget ajánlja fel, majd az UNDO ismételt megnyomásával kitörli a teljes felvett anyagot. Ezzel kitörli a dob és zenei kíséretet is.
 • Másik lehetőség, ha a Select gombbal a Clear Guitar Track funkciót választod.
 • Az UNDO megnyomásával csak a gitár felvételt törli le.
 • További lehetőség a Clear Mic/Aux Track választása, ekkor az Aux bemeneten felvett anyag törlődik.
 • Az UNDO-val törölhető a gitár track.
 • Lehetőség van csak a kíséret kitörlésére: A Select gombbal menj a Clear Song/Drum Track menübe és az UNDO megnyomásával kitörli a kíséretet, miközben meghagyja a felvett gitárt.

Felvételek elmentése

 • Amikor elmentünk egy felvételt, akkor minden hozzá kapcsolódó beállítás is elmentésre kerül. Ilyenek a kiválasztott dal, az audió szint beállítások, a bemeneti források, valamint a gitár hangszín és effekt beállítások is. A felvételt az említett paraméterekkel együtt az alábbi módon menthetjük a Spider Jam belső memóriájába:
 • Nyomd meg a SAVE gombot!
 • A Select gombbal keresd meg a Save Recording To Internal!
 • Nyomd meg a navigátor gomb jobb oldalát!
 • A Select gombbal keresd meg azt a helyet, ahová el szeretnéd menteni a felvételt!
 • Ha nevet szeretnél adni a felvételnek, akkor a navigátor gomb jobb és bal oldali nyomogatásával, és a Select gomb használatával választhatod ki a karaktereket.
 • Az elmentés a Navigátor lefelé történő lenyomásával történik. Ha meggondoljuk magunkat, akkor a Song, Level vagy Tone gombok valamelyikével elállhatunk a mentési szándéktól.

Felvétel betöltése

Itt fogok használni egy kifejezést, a munkamemóriát. Jobbat nem találtam, a Spider Jam rendelkezik egy belső memóriával és egy a felvétel/lejátszás pillanatnyi funkciójához tartozó memóriával is. Ezt nevezem munkamemóriának.

Ha a már korábban felvett loopokkal szeretnénk gyakorolni vagy dolgozni velük, akkor azokat be kell tölteni a Spider Jam belső memóriájából a munkamemóriába. Ezt az alábbiak szerint végezhetjük el:

 • Nyomd meg a Song/Drums gombot és ezzel a Sond/Drums menübe érkezel.
 • A navigátor gomb jobb oldalát megnyomva a REC funkcióba lépsz.
 • A Select gombbal kiválaszthatod a belső memóriában tárolt felvételeidet és a Play gombbal lejátszhatod. A navigátor gomb jobb oldali lenyomása ugyanezt a funkciót teljesíti és kilép a menüből.
 • A Play/Stop gomb innentől értelemszerűen funkcionál.

Fontos! A Spider Jam legújabb firmware-ének letöltésével a felvételek közvetlenül fel- és letölthetők SD memóriakártyára. További részleteket a Line6 honlapjáról letölthető részletes kezelési utasítás ad. Itt az SD kártyahasználattal kapcsolatos tudnivalók is megtalálhatók.
www.line6.com/manuals

Wav fájlok lejátszása

A Spieder Jam eredetileg MP3 hangfájlok kezelésére készült, azonban a memória csipek nagyarányú fejlődése és viszonylagos olcsósága miatt ma már lehetőség van nagyobb felbontású wav fájlok kezelésére is.

A legutóbbi v. 2.07 szoftverrel a wav fájlok kezelése is lehetővé vált 2 GB nagyságig. Ez nagyon nagy előrelépés hangminőségben és dinamikában egyaránt.

Time Strech és Pitch Shift funkció

Az új szoftver már lehetővé teszi a Time Strech/ Pitch Shift funkciót. Ezzel a felvétel sebessége változtatható hangmagasság változása nélkül. Fordítva is lehetséges, a hangmagasság változtatása a tempó és a loop hosszának változása nélkül. Eddig ez a lehetőség csak a fejlett hangeditáló szoftverekben volt megtalálható.

Az SD kártyahasználatára itt nem térnék ki, mivel használata megegyezik a fényképezőgépekben is használatos SD memóriákkal és gyakorlatilag ugyanazok a szabályok és tudnivalók vonatkoznak rá.

Összegzés

Mindenekelőtt látható, hogy a Spider Jam egy igazi munkaállomás lett a gyakorláshoz. Bár mindig bosszantó, ha az elfogadható árához még további dolgokat kell vásárolni, hogy teljes szolgáltatásait kihasználhassuk. A Spider Jam ára bruttó 118.000,- Ft, ami a megfizethető kategória. A hozzávaló SBV Express 29.000,- Ft-ba kerül, és bizony ezt a kényelmes korrekt használathoz mindenképpen meg kell venni. Aki a nagyobb FBV Shortboardot akarja, akkor annak további 89.000,- Ft kiadást jelent. A kisebbet, a looper megfelelő működtetéséhez mindenképpen ajánlott megvenni.

A Spider Jam hangszíneiben és alaphangzásában teljes értékű színpadi erősítő.

Ezúton szeretnénk megköszönni a Medgyesi Hangszercenternek, hogy rendelkezésünkre bocsátotta az eszközöket.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::