Keresés az oldalon:

 

 

 

SR Technology

Jam 100 akusztikus erősítő

Az elmúlt 20 év alatt az akusztikus zene is bekerült a nagyobb tömegeket érdeklő műfajok közé, ezért az akusztikus hangszerek erősítése egyre inkább előtérbe került. Másfelől a technológia és a tömegtermelés ezt a közeget is célba vette és számos cég alakult kifejezetten akusztikus erősítők gyártására. Ennek a viszonylag nagy piacnak egy kisebbik, de nem elhanyagolható szegmentje a kis teljesítményű, akusztikus gitár és egyéb akusztikus hangszerek erősítésének területére esik.

Az akusztikus gitár erősítőkről már sokat beszéltünk, szinte minden fontos márkát bemutattunk leteszteltünk, most azonban itt van egy eddig nem túl ismert cég terméke, az SR Technology Jam 100 típusú univerzális akusztikus erősítője, mely komoly versenytársa lehet az ismertebb márkáknak. Tavaly a frankfurti kiállításon már igen komoly standot állítottak fel és impozáns termékeket vonultattak fel.

Mivel eddig nem írtunk a cégről, így most röviden bemutatnám őket. A céget Olaszországban Recanati városában 1996-ban alapította két mérnök, Sergio Menchinelli és Ferdinando Canale. Ők korábban a Texas Instrumentnél dolgoztak, ahol elektronikai és akusztikai tervezéssel, fejlesztéssel foglalkoztak majd később az ott szerzett tudásra építve alapították a céget, mely ily módon kifejezetten az akusztikus erősítés technikára specializálódott.

A termékeik körébe tartoznak a PA rendszerek, az installálható kereskedelmi, konferencia célokra használatos hangosító rendszerek a színpadi elektronikák, keverők, és egyéb elektronikai kiegészítők. Az alábbi képen láthatók az alapító tagok.

A képen látható harmadik urat régebbről ismerhetjük is, aki nem más, mint Stephan Schertler, a svájci akusztikus erősítő rendszereket gyártó cég tulajdonosa és konstruktőre. A kapcsolatukról többet nem tudok, azonban minden bizonnyal a hangminőség tekintetében fontos szerepet játszik Schertler úr is, hiszen ő évtizedek értékes tapasztalatával rendelkezik a tervezésben, gyártásban és a marketingben is. Ezt támasztja alá az is, hogy a Jam sorozat erősítői sok tekintetben nagyon hasonlítanak a Shertlerre. Nyilván egy ilyen együttműködés csak jót tehet az SR Technologynak.

A cég számos termékcsoportja közül a színpadi JAM erősítő család csupán egy. A Jam sorozatban a 100, 150 és 400 Wattos modellek találhatók.

Most szeretném kissé közelebbről bemutatni az egyik viszonylag új terméküket a JAM 100 típusnévre hallgató univerzális 100 Wattos teljesítményű akusztikus kombójukat.

Építési koncepció

Szándékosan tettem hozzá az előbbi mondatban az univerzális jelzőt, ugyanis itt fontos kihangsúlyozni, hogy a színpadi akusztikus erősítők két irányban kezdtek el fejlődni. Az egyik irányzat kifejezetten az akusztikus gitárok hangosítását célozza meg, a másik irányzat pedig minden akusztikus hangszerét, és ebben természetesen az akusztikus gitár is beletartozik. A két koncepció között alapvető különbség az előfokozat kialakításában, hangolásában van.

A gitár erősítésre specializált akusztikus kombók előerősítőjét a piezzo, a magnetikus hangszedő és a mikrofonos erősítés jellegzetességeihez igazítják, míg az univerzális akusztikus erősítőjét a mikrofon és vonal bemenetekről való használatra. Ilyen tekintetben ez utóbbi jobban hasonlít egy aktív stúdió monitorra. Ilyen megoldású a JAM 100 is. Lényegében egy jó minőségű 4 csatornás keverő képezi az előfokozatot, egy félvezetős FET végerősítő hajtja a két utas bassz reflexnyílású hangfalat.

A vázolt koncepció nyilván azonnal felismerhető, ha egy pillantást vetünk az erősítőre. A hangfal tetején jól láthatóan és hozzáférhetően helyezték el a kezelő panelt.

Kivitel, részletek

A külső kivitel inkább emlékeztet igényes bútorszerűen kialakított hifi vagy stúdió monitorra, mint hagyományos műbőrrel bevont színpadi erősítőkre. A hangfal doboza 12 mm vastag rétegelt lemezből készült őz barnára pácolt kellemes selymes fényű lakkozással. A doboz két oldalán süllyesztett fogantyúkat helyeztek el, így a 11 kg súlyú erősítő két kézzel cipelhető.

A hangfal belseje szivaccsal van kibélelve, hogy az állóhullámok lehetőleg ne alakuljanak ki. Ennek célja az, hogy a minél kevesebb dobozhang színezze a hangzást. A doboz alján gumi lábak és egy satelit állványra való felfüggesztéshez szükséges persely is látható. Ez nagyon célszerű, mert ebből az aktív hangfalból 2 db már egy kis PA rendszert is képezhet.

Az alábbiakban egy áttekintés látható az erősítő főbb technikai jellemzőiről.

Elektromos és egyéb jellemzők

 • Frekvencia átvitel: 40Hz-20kHz
 • Érzékenység: (1W-1m) 92dB
 • Maximális hangnyomás: 112dB
 • CROSSOVER: electromos
 • Erősítő rendszere: 2 utas biamp
 • Mély sugárzó: 6''
 • Magas sugárzó: 1"
 • Maximális teljesítmény: 100W RMS
 • Csatlakozások: XLR MIC IN (2), JACK LINE IN (4), RCA LINE IN (2), RCA LINE OUT (2) XLR DIRECT OUT
 • Kezelőszervek: HIGH-MID-LOW-EFF-VOL (CH 1-2-3), HI-LOW-VOL (CH4), EFF RTN, REC OUT, PHANTOM POWER, MASTER
 • Hangfal kivitel: 2 utas bass reflex
 • Hangfal anyaga: rétegelt falemez
 • Súly: 11kg
 • Méretek: 272 x 290 x 362mm

Az erősítőbe beépítettek egy digitális zengetőt, melynek mindössze az intenzitását lehet szabályozni.

Kezelő panel

A kezelőpanelen áttekinthetően helyezkednek el a 4 csatorna kezelő elemei. Az első két csatorna mikrofonbemenetekkel és vonalbemenetekkel rendelkezik. A hangszínszabályzó egy 3 sávos EQ, melynek mély, közép és magas tartományú szűrői +/- 15 dB-t képesek csillapítani vagy emelni.

A csatornához tartozik egy Effekt intenzitás szabályzó és a bementi érzékenység, vagy más néven a csatorna hangerő szabályzója.

A harmadik csatorna jack aljzatú bemenetei -20 dB jelszintű hangszert képesek fogadni, egyik alacsonyabb ( single coil) a másik magasabb szintű ( humbucker ) pickup jelet fogad. Ehhez is az előző csatornával megegyező három sávos EQ tartozik az effekt és a hangerő szabályzókkal.

A negyedik csatorna külső jelforrások erősítésére használható, például CD vagy MP3 lejátszóhoz alkalmazható. Ennek megfelelően egy két sávos mély / magas hangszínszabályzó van ezen a csatornán és a hangerő. A bemenetek RCA szabványúak, de ugyanitt RCA szabványú hangfelvétel készítésére alkalmas kimenet is található.

A master szekcióban legfelül találhatunk egy XLR szabványú szimmetrikus vonal szintű mono kimenetet, alul pedig egy kis nyomógombbal a fantom tápfeszültséget kapcsolhatjuk be, ez alatt a felvételi kimenet ( Rec Out) kimeneti szintjét állíthatjuk be egy potméterrel, egy másikkal a zengető master intenzitását, végül a keverő fő hangerő szabályzója található legalul.

A hátlapon jól láthatók a végerősítő tranzisztorainak terjedelmes hűtőbordái. Itt található a hálózati ki-bekapcsoló, egy földelés leválasztó kis kapcsoló. Ezen kívül más nincs a hátlapon.

Hangzás

Az erősítő már ránézésre is sugallta, hogy komoly hangerőt és minőséget várhatok el tőle. A próba meg is győzött. A keverő tiszta hangzást produkál, a mikrofonbemenetek korrektek, nem zajosak és a hangszínszabályzók kellő intenzitással avatkoznak be a hangzásba.

A hangja színezetlen, azaz nem hallani egyik tartományban sem jellegzetes torzítást, a mélyei melegek, de feszesek a magasai tiszták és áttetszőek. Az erősítő dinamikusan reagál a különböző finomságú megszólalási módokra. Úgy tűnik számomra, hogy a magas sugárzón nem spóroltak, mert ha ott kompromisszumot kötnek, akkor ott elvérzik az erősítő egy komolyabb teszten. Hatalmas hangerőre képes és még nagyobb kivezérlésen sem kezdett el tolakodó lenni a hangja, bár a teljes hangerő tartományát nem volt alkalmam kipróbálni. Úgy vélem egy akusztikus erősítőnél a tartalék valójában a korrekt tranziens átvitel és az torzítás alacsony szinten tartása miatt fontos.

Összességében kifejezetten jó benyomást tett rám a Jam 100. Jó szívvel ajánlhatom bárkinek, aki akusztikus hangszerével tiszta hangzást szeretne, sokoldalú alkalmazásra és adott esetben nagyobb hangerőn is.

Itt megemlíteném, hogy nemcsak gitár, hanem például hegedű, fuvola, harmonika és bármilyen hangszedő vagy mikrofonos erősítéshez professzionális szinten alkalmas.

A Jam sorozat 3 féle doboz kivitelben készül: van egy stokkolt (moquette) változat, ami a fa doboz külső felületére ragasztott textilszerű bevonat, van egy a tesztelt darabnál is látható sima natúr fa kivitel, és van a hagyományos fekete műbőrrel bevont változat.

A JAM sorozat teljes termékskálája megvásárolható Budapesten a Segovia Gitárszaküzletben és Balatonfüreden a Cutaway Hangszerboltban.

Ezúton köszönjük, a Seleris Project Bt.-nek, a SR Technology kizárólagos hazai márkaképviseletének, hogy a tesztre a rendelkezésünkre bocsátották az erősítőt.

A JAM 100-as ára 170.700 Ft.

Az erősítőhöz külön lehet vásárolni egy bélelt műbőr huzatot. Kiváló minőségű hangjához képest igen kedvező ára van.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::