Keresés az oldalon:

 

 

 

Mark Bass Little Mark 3 basszus erősítő

Évtizedeken át megszokott volt, hogy ha valami szükséges a rock zenéhez, akkor az csak Amerikában vagy Angliában készül. Sajnos a pop kultúrában még mindig érezhető az, hogy ami nem a két fenti országban készül, beleértve magát a zenét is, azt nem veszik elég komolyan, éppen ezért gyakorlatilag nem lehet beszélni német vagy norvég rock pop világsztárokról és akkor hol van ehhez a magyar...! A basszus erősítők világában sokáig tartották magukat a brit/amerikai gyártók, azonban az elmúlt évtizedben a súlypontok kissé eltolódtak és az erőviszonyok jócskán megváltoztak.
Sokáig nem gondolta volna senki, hogy valamikor lesz egy német, majd később egy svéd, azt pedig még kevésbé, hogy lesz olasz világmárka is. Azt azért semmiképpen nem lehet állítani, hogy az olaszoknál ne lett volna hagyománya a hatvanas, hetvenes években az erősítő vagy gitárgyártásnak. Például a híres Elka vagy a Meazzi erősítők minden tekintetben megfeleltek az akkori elvárásoknak. Az új márka azonban a Markbass. Ez a fiatal 2001-ben alakult cég éppen jókor kezdett a új fejlesztésekbe, ugyanis a nagy ismert nyugati prominens cégek továbbra is az általuk kitaposott jól bevált ösvényeken haladva, alig tudnak kitérni saját árnyékukból, hiszen a nagy márkákhoz hozzátartoznak megszokott megoldások, technológiák hangzások. Jó példa erre például a Marshall, amely nagyon nehezen szánja rá magát új technológiákra mert van vesztenivalója.

Ezzel szemben az olasz Markbass kizárólag a legújabb technológiából építkezik. A legmodernebb hangszóró konstrukciókkal, a legmodernebb erősítéstechnikai megoldásokkal gyakorlatilag eddig nem hallott minőséget és teljesítményt hoz ki a termékeiből. Nem véletlenül robbant be a köztudatba és mindössze 10 év alatt meghatározó márkává nőtte ki magát. Igen erős pozíciót vívott ki magának az akusztikus erősítésben, és újabban már a gitárerősítők piacára is bekerült.

A Markbass egy-két éve hazánk boltjaiban is megjelent és gyakorlatilag bármely modellje kapható.

A termékcsalád

Azt hiszem túlzás nélkül állítható, hogy a Markbass ma mindent gyárt ami fontos lehet a rock muzsikához. Természetesen a basszus erősítőkben van igazán nagy piaci részesedése, de gyárt gitárerősítőket, és akusztikus erősítőket is, PA rendszereket és effekteket, valamint kiegészítőket. Az alább képeket azért illesztettem be, hogy lehessen látni, hogy mennyire dinamikusan fejlődött a Markbass és mekkora választékot teremtett 10 év alatt.

Ezúttal a Little Mark III basszus fejet mutatom be. Ez a 4 Ohmon 500 Watt teljesítményű igen kompakt, kis méretű eszköz mindössze 2,9 kg-ot nyom. Ugye hihetetlen! Itt tartunk ma.

Kivitel

Az erősítő arculatának egy meghatározó eleme a fekete-sárga szín kontrasztja. Aki nem akarja az is észreveszi. Ezt a sárga színt insignia sárgának is nevezik, ugyanis a veszélyes helyek jelzéseire ez a sárga figyelmeztet a legjobban. Mindez a feketével kombinálva igen komoly vizuális befolyást gyakorol a szemlélőre. A hangjáról majd később részletesebben.

Ránézve a legfeltűnőbb talán az, hogy az erősítők igen kis méretűek, és igen sok szolgáltatást és hatalmas teljesítményt adnak kis méretük ellenére is. Ezért az utazó basszisták nagyon kedvelik már csupán kényelme, kompaktsága miatt is.

Az erősítők tranzisztorosak, és mindenben követik a legmodernebb és legmegbízhatóbb technológiát. Ugyanez mondható el a hangszóróikról is, ahol a neodymium mágnes alkalmazása szinte kötelező lett. Ez a mágnes típus a régi mágnesek súlyának töredékét nyomja, fluxusa pedig többszöröse, így lehetővé vált rendkívül könnyű hangszórók gyártása.

A hátlapon látható egy nagy átmérőjű ventilátor, ami azt is mutatja, hogy a végfok tranzisztoroknak nem kellett nagy hűtőbordákat kirakni a hátlapra, mivel a hő fejlődés lényegesen kisebb, mint a korábbi tranzisztoroknál volt. A doboz oldalán szellőző nyílások találhatók.

Szolgáltatások

A frontlapon jól látható, hogy két bemenetet is kiépíttettek. Van egy hagyományos jack és egy szimmetrikus XLR bemenete is.

A Gain szabályzó - 60 és +23 dB tartományban szabályoz.

A 4 sávos hangszínszabályzó sávjainak közép frekvenciáját megadja a cég, ami nagyon tanulságos a beavatottabbak számára, ugyanis ez mutatja hol találhatók a kritikus tartományok, melyekkel jól meg lehet formálni a basszus hangszínt.

A mély tartomány (Bass) 40 Hz közép frekvenciával +/- 16 dB-t szabályoz. Az alsó közép tartomány ( Low Mid) 360 Hz közép frekvencián +/- 16 dB-t, a magas közép ( High Mid) tartomány középfrekvenciája 800 Hz-re van hangolva és +/- 16 dB szabályzással bír, végül a magas ( High) tartomány 10 KHz- nél ugyancsak +/-16 dB-t szabályoz.

A még pontosabb beállításhoz két további szabályzó is rendelkezésre áll. A VLE (Vintage Loudspeaker Emulator) segítségével 250 Hz és 20 kHz között lehet a régi hangfalakra jellemző csillapítást végrehajtani. A VPF ( Variable Preshape Filter) pedig 380 Hz-en további csillapítást enged beállítani.

Végül a vonal kimenet és a Master szabályzóit láthatjuk az előlapon.

A hátlapon helyezték el az effektloop Send/Return aljzatait. A vonal kimenet XLR aljzata is itt található, és lehetőséget biztosítottak, hogy az EQ előtt vagy után csapolják meg a kimeneti jelet.
A hátlapon a Speakon Szabványú hangszóró kimeneti aljzat és a egy hangoló kimeneti jack aljzat kapott még helyet.

Hangzás

Általában a basszus hangzás elég nehezen írható le, hiszen általában a basszus erősítők hasznos tónusa viszonylag szűk tartományba koncentrálódik, így a benyomásainkat ebben a tartományban megtapasztalva kell megfogalmaznunk. A Markbass hangja tiszta és dinamikus. A tisztaság azonban nem jelent sterilséget, csupán azt akarom kifejezni, hogy nincsenek hangjában erősen domináló tartományok, amik elfednek hasznos információkat a frekvenciasávban és nincs a hangjában eredendő torzítás, ami a legtöbb csöves erősítőben eleve adott. Részletekben gazdag tranzienseket produkál és gyorsan induló hangot képez. Ezen két paraméter azonban eléggé hangfal függő. A hangszínszabályzók nagyon hatékonyak, különösen ha több hangfallal próbáljuk ki, ugyanis a nagy felület miatt a szub tartomány változásai is jobban hallhatók.

A hangok eleje nagyot üt és az játék közben az az érzésünk támad, hogy az erősítő és a hangfal oly könnyedén szól. Az erősítő és persze a hangfal is együttesen nagyon gyorsan reagálnak. Frankfurtban a hangszerkiállításon hallottam Hedrian Feraud-ot, a fiatal francia basszus gitárost. Kevesen játszanak annyi hangot, és oly gyorsan mint ő, bár zeneileg 5 perc után nagyon unalmas, minden esetre az ő fantasztikusan virtuóz technikáját nagyon jól szolgálja a Markbass villámgyorsan felépülő tranzienseivel és részletességével.

Erősítő/hangfal kombinációk

A teszt során az erősítőt kipróbáltam 4x10 és 2x10-es hangdobozzal is. Mindkettővel nyilván másként szól azonban aki a teljes tartományt és a hangszínszabályzás lehetőségeivel élni akar, annak javasolni tudom az 1x15 plusz 4x10 összeállítású dupla hangfalas kombinált megoldást, ezzel hangerőben és szub tartományban is a legtöbbet hallhatjuk az erősítőből. Jó kompromisszum a Markbass Traveller 102 P típusú 2x10-es basszus ládáját kombinálni az 1x15-össel. Sokan azt gondolnák, hogy a 2x10-es Traveller csupán kiegészítő hangfal. Bár annak is kiválóan megfelel, de ez a kis doboz teljes értékű basszus hangfal önmagában használva is.

Érdemes mindig figyelembe venni, hogy legyen megfelelő teljesítménytartalék a hangfalakban, mert ha nagyon ki kell vezérelni az erősítőt és a hangfal nem rendelkezik elég tartalékkal, akkor az a hang tisztaságának rovására megy, azaz egy pontnál minden erősítő elkezd torzítani.

A hangfalakról

Bár a hangfalaik tesztje megérne egy külön tanulmányt és bemutatást, annyit mindenképpen szeretnék megemlíteni, hogy dobozok "stockolt" felületűek, azaz bevonták őket egyfajta textillel. Ennek jótékony hatása van a dobozhangok csillapításában ( nem így a gitár erősítőknél..!)

A reflex nyílású hangfalakba épített hangszórók pedig igen mélyre lemennek a sugárzott frekvenciában, így a dobozok viszonylag kis űrtartalmuk ellenére nagyon szélesen szónak.

A hangfalak hátulján Speakon csatlakozó van és található rajtuk egy passzív magas vágó szabályzó a nem kívánt magas tartomány kiszűrésére.

Ár / érték arány

Azt hiszem a Markbass az egyik legjobb ár érték arányú basszuserősítő manapság.

A bemutatás tárgyát képező Markbass Little Mark III 196.990, Ft-ba kerül.

Hangfalakból gazdag választék található, így a 4x10-es New York 804 típus 251.990,- Ft-ba, az 1x15 ös New York 151 típusa 217.990,- Ft-ba kerül.

A legjobb választás azonban a 4x10-es előre sugárzó reflexnyílással ellátott Markbass Standard 104 kissé magasabb 305.990,- Ft-os áron kapható. A Traveller 102 P típusú 2x10-es 400 Wattos láda pedig 183.990,- Ft-ba kerül.

Létezik 1x12-es hangfal is, melyből kettőt összeállítva remek utazó klub cuccot lehet építeni.

Nagyon javaslom, hogy személyesen menjetek be az Eldorádóba és ott jó körülmények között, akár saját, akár ott kapható profi gitárral próbáljátok ki a Markbass cuccokat.

Ezúton köszönjük az Eldorádó Hangszerboltnak, hogy kipróbálhattuk az erősítőt.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::