Keresés az oldalon:

 

 

 

DV Mark Little 40 L34 csöves erősítőfej

Néhány évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy egyszerre csak feltűnik egy olasz cég, és újraírja a basszus gitárok hangzásának legújabb kori esztétikáját. A Mark Bass azóta diadalmenetét járja, a cég egyre gyarapodik, újabb sorozatok jönnek ki, mindegyikkel ráadásul megszorongatja a piaci versenytársakat. Miután megmutatta, hogy az akusztikus erősítésben is helye van az első három legjobb között, most megjelent a DV Mark nevű sorozata, mely kifejezetten csöves gitárerősítőket foglal magában.

A DV család

Tekintsük át az erősítő családot! A sorozat 3 különféle nagyságú, teljesítményű fejet kínál. Mindegyik csöves építésű. A cég büszkén hangoztatja, hogy termékei 100 % olasz gyártmányúak. Ez mindenképpen bizalommal tölti el az európai vásárlót is.

A sorozatnak van két kombó tagja is. A két típus a közép méretű DV40 1x12 és 2x12-es kombó változatai.

Az erősítőkhöz természetesen hangfalak is tartoznak, és itt is igen gazdag a választék.

Érdekes a 2x12-es álló hangfal, mely olyan, mintha egy 4x12-es döntött elejű ládát vágtak volna ketté középen függőlegesen.

Végül van két pedáljuk is. Reméljük ezeket is letesztelhetjük a közeli jövőben.

Felépítés

Ezek után vegyük szemügyre a csöves fejek közül a középsőt, a 40 Wattos Little 40 L34-et.

A kivitel teljesen eltér a megszokott stílustól. Minden belső alkatrész egy rácsos fémdobozba került, egyben nagyszerű árnyékolást is nyújtva és kellemes a szemnek is. Minden jól látható kívülről és szervizelhetőség tekintetében is gyors hozzáférést biztosít. Ezzel a megoldással a csövek hűtése is biztosított.

A belső felépítést jól szemlélteti a blokk diagram. Az egycsatornás erősítő architektúrája lehetővé teszi, hogy kis teljesítményen A osztályú erősítőként, nagyobb teljesítményen pedig AB osztályúként működjön.

Az átkapcsolás az eddigi megoldásokkal szemben egészen újszerű. Egy mikroprocesszoros kapcsolástechnikai megoldással egy potméterrel folyamatosan úszhatunk át az A osztályú hangzásból a B osztályúba.

Újszerű koncepció és szolgáltatások

Az erősítő vezérlésének áramköri megoldást szabadalmaztatták. Itt a szkeptikusokat szeretném lehűteni, hogy ez a folyamatos teljesítményszabályzást biztosító áramkör (Continous Power Control) nem vesz részt a hang útjában, kizárólag a csövek egy- vagy ellenütemű kapcsolását végzi, tehát nem kell attól tartani, hogy az erősítő digitális elemeket tartalmazva majd valamilyen módon színezett hangú lesz. Erről szó sincs.

Az előfok 1 db ECC83-as csövet használ, a végfok 2 db EL34-est és egy ECC83-ast is, amikor A osztályú üzemmódban dolgozik

Ezzel a megoldással gyakorlatilag két erősítő karaktert kapunk, de legfőbb előnye talán az, hogy 0,5 Watt és 40 Watt közötti teljesítménytartományban is optimálisan szól az erősítő.

A digitális megoldásokkal egyébként is zseniális kapcsolások valósíthatók meg úgy, hogy funkcióját nem a hang útjában tölti be. Gyakran hallok csőmániás embereket arról beszélni, hogy csak belenéznek a "fullcsöves" erősítő paneljébe, és ha látnak benne egyetlen tranzisztort is, már meg sem veszik.... Nagy tévedésben vannak, mert a tranzisztor ezekben legtöbbször kapcsolási funkciókat lát el, például, hogy zajtalanul kapcsoljon át egyik üzemmód a másikba, stb.

A szabadalmaztatott áramköri kapcsolás azonban ennél többet kínál. A teljes funkciót megvalósító megoldás neve Advanced Tube Control. A hátlapon látható Service feliratú aljzatról számítógépbe hívhatók le üzemi információk a csövek működési állapotáról. Így a csövek optimális paramétereinek beállításait kompjúteren keresztül lehet elvégezni. Az analóg barátok ettől talán kicsit megriadnak, de ha egyszer azt is látnák a képernyőn, hogy a csövek éppen milyen állapotban vannak, akkor bizonyára tetszene nekik is ez a megoldás. Egyébként is, ez a csatlakozó nem a felhasználóknak van fenntartva, hanem a szervizelőnek.

Az erősítő front paneljén minden megszokott kezelőszerv a helyén van, egyszerűen kezelhető, áttekinthető. A potméter gombok sorának végén található a fent említett Continous Power Control potméter.

A hátlapon található csatlakozási lehetőségek nem mondhatók bőségesnek, éppen csak a szükségesek találhatók meg. Ezek közül is az effekt loop aljzatait nem a hagyományos Send/Return felirattal látták el, hanem Pre Out és Amp In feliratokkal, funkciójában azonban ugyanaz. A szinteket nem lehet szabályozni. A FSW a lábkapcsoló a megszokott erősítőfunkciók helyett itt most egy 10 dB-es emelést kapcsol be, ez egy további drive fokozat. Így lehetséges tiszta, overdrive és egészen torzított hangzást előidézni.

Az erősítő hátlapján található két nyomógomb, ezekkel a csövek üzemmódját szabályozhatjuk. Egyikük a Trióda/Pentóda üzemmód. Az alábbiakban látható, hogy miként változik a teljesítmény.

Pentóda: 1 / 40W (1Watt A osztályú üzemmódtól-tól 40Watt AB osztályú üzemmódig)

Trióda: 0,5 / 15W (0,5Watt A osztályú üzemmódtól 15Watt AB osztályú üzemmódig)

A másik a BIAS, amivel két munkaponti feszültséget lehet választani. Nagyobb feszültséggel az erősítő nagyon elevenen, részletezően szól, de a csövek élettartama kisebb lesz.

Az erősítő 4-8-16 Ohm impedanciájú hangszórókat tud meghajtani.

A Little 40 súlya igen csekély, könnyű hordozni. Bár ebben is vannak transzformátorok a tápegységhez és a végfokozathoz, az egyik ráadásul egy toroid trafó.

Ha már szóba kerültek a hangszóró kimenetek, meg kell említenem, hogy a DV sorozatú erősítőkhöz készült hangdobozokba speciális hangszórók kerültek. Mivel a láda súlya ugyancsak csekély, megnéztem milyen hangszórókat használnak.

Kiderült, hogy a megszokott kerámia mágnesnél 10-szer erősebb mágnest használnak a neodimiumot. Ezt az újkori mágnest is az űrtechnológia és a hadiipar fejlesztette ki, de ma már a civil szféra kiterjedten használja, bizonyára azért mert már van egy még erősebb mágnesfajta. Ha többet nem is, de ennyit mindenképpen köszönhetünk az űrtechnológiának. A gitárvilág nagyon ragaszkodik a hagyományokhoz, ezért a gitár hangfalak hangszóróiban ezidáig vonakodtak a neodimium mágnes használatától. A könnyű, erős mágnes miatt az egész láda mindössze 10,3 kg. A nyitott hátuljú 2x12-es hangfal 300 Wattig (RMS) terhelhető. Az erősítő és a hangfal nagy teljesítménykülönbségének köszönhetően, még az erősítő legnagyobb hangerején sem torzít a hangszóró sohasem, hanem csak a csövek, így mindenkor a lehető legharmonikusabb torzítást hallhatjuk.

Hangzás

A DV nem okozott csalódást. A Mark erősítőktől eddig megszokott minőséget ezúttal is megkaphattuk.

A tiszta hangja selymes, meleg, részletes, nyitott, dinamikus, az elején gömbölyded, kellően nagyot üt. Ritkán hallani ilyen szépen megformált tiszta hangot. Nem hasonlítható az úgynevezett "kaliforniai" fényes tiszta hanghoz. Ez inkább melegen áttetsző és lágyabb.

A torzított hangzása pedig bársonyos, nyitott, a hang elején gömbölyded ütés halható, sok finom részlettel. Torzítása nem mondható agresszívnek, mert valahol megmaradt a hangban az a finom szövet, amit a tiszta hangzás kapcsán selymesnek neveztem. Egy újfajta blues erősítőnek vagy egy nagyon ízléses fúziós hangzású erősítőnek tűnik nagyon alkalmasnak. Sajnos ez utóbbi műfajban egy két előadót leszámítva valami okból nem lehet ízléses hangzást hallani. Frank Gambale is DV-t választott magának, bár az utóbbi években már nem lehet komolyan venni, mert minden évben más márka mellett teszi le a voksát. Akárhányszor hallottam élőben valamiért nem tud egy a zenét jól szolgáló hangszínt elmutatni. Sok esetben az amatőrök is sokkal jobban szólnak, mint Gambale. Úgy látszik, még mindig lehet tanulni hangzásformálást Alan Holdsworth-től....

A lábkapcsoló magasabb Gain állásában azonban máris egy intenzívebb torzításra válthatunk. A hangszínszabályzók a legjobb tartományokban szabályoznak, és gyakorlatilag nem lehet elrontani a hangot, bárhova csavarjuk is a potikat, bármely kombinációban használható hangzást kapunk.

Az erősítőnek megvan a maga nagyon precízen megformált saját kulturált tónusa. Ha valaki igazán nagy torzítást akar kihozni belőle, akkor egy booster pedállal vagy egy külső overdrive/torzító pedállal ez nem akadály, így igazi rockot is lehet rajta kiválóan játszani.

A kis erősítő igencsak felpiszkálta a fantáziámat és ezek után nagyon kíváncsi lennék a 120 Wattos, 3 csatornás Bad Boy fejre is.

Árak: DV Mark Little40L34 EU erősítő fej: 264.990,- Ft

DV Mark C212 Standard láda: 199.990,- Ft

Azt mondhatom, hogy butique minőséget kapunk normál csöves erősítő áron.

Az erősítőt az Eldorado Hangszerbolttól kaptuk meg tesztre, ezúton is köszönjük a nagyszerű élményt.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::