Keresés az oldalon:

 

 

 

Furch OM34-SR Custom akusztikus gitár

Egy előző, Klema gitárokról szóló írásomban már kifejeztem sajnálkozásomat, hogy a nálunk kisebb országokban is micsoda gitármanufaktúrák működnek és valóban csúcs minőségű hangszerekkel rukkolnak elő. A Furch márkának eddig szinte minden modelljét teszteltem, így nem hiszem, hogy nagyon be kellene őket mutatni, azonban mindig történnek dolgok, amiért újra csak csodálkozom, és sajnálkozom, hogy nálunk miért nincs ilyen, de még hasonló sem. A Furch immár Custom Shop gitárokat készít és valójában oda lehetne őket tenni bármely amerikai Custom Shop kategóriájú gitár mellé. Nincsenek titkok és nincsenek csodák. Ez a gitár a bizonyítéka annak, hogy ha van eltökéltség, hozzáértés, szerszám, minőségi faanyag, akkor semmi különleges nincs abban, hogy csúcs minőségű hangszer születik. Persze ehhez kellenek egyéb dolgok is: hinni abban, hogy nem Amerika a világ közepe, és hogy bárhol a földön lehet a fenti feltételek megléte mellett csúcs minőségű hangszert készíteni. Nyilván a nyugati túlmisztifikáló agymosás eredményét nem lehet gyorsan felszámolni, de lassan rájönnek az emberek, hogy nagyon jó akusztikus gitárt akár itt kis hazánkban is lehetne készíteni, mintahogyan az elektromos gitárok tekintetében a Fibenare teszi is.

A Furch OM-34 SR Custom gitárt szeretném bemutatni közelebbről. Ez a hangszer egyedi specifikációk szerint készült mégpedig Galambos Ernő barátom rendelte ezt a boltjába, hogy ezzel is gazdagodjék a Stageshop kínálata. Ez azért is nagyon fontos, mert valójában ez az egyetlen bolt Magyarországon, amely felvállalta az akusztikus gitár kultúrájának a hangszereken keresztül való építését, gazdagítását. Ezért alapvető dolog, hogy az odalátogatók fülében ott legyen a minőségi gitárok hangja, tudni lehessen, hogy hogyan szól egy 150 ezer Forintos és egy 1.500.000,- Forintos gitár. Ilyen tekintetben ez referenciát jelent. Ezzel a gitárral nemcsak a Furch minőségét demonstrálja, hanem a Stageshop elhivatottságát is a minőségi gitárok felé.

A gitár az OM-34-SR Vintage modell alapján készült. A lényegi különbség az anyagok fajtájában és minőségi fokozataiban van. Ez a modell pazar minőségű anyagokból készült. A legjobb minőségi fokozatú AAAA+ minőségű adirondack fenyőből készült a teteje. Erről a nem túl gyakran hallható fenyőről annyit érdemes tudni, hogy a világháború előtti amerikai gitárok többnyire adirondack tetővel készültek. Nem is véletlen, hogy a vintage gitárok erős és tiszta tónusát mindenki szereti. Részben azért is, mert többségüknek ebből az anyagból készült a tetejük. Sajnos a fakitermelés annyira nagy volt, hogy egy idő után csak alacsony minőségben lehetett kapni adirondack fenyőt így elkezdtek másféle fenyőket használni ( sitka, italian, german, alpin, stb.) Az elmúlt 20 évben azonban újra felmerült az igény rá, és most újra van belőle, ameddig a túltermelés ki nem pusztítja megint.

A hát és a káva az újabban felkapott madagaszkári rózsából készült, AA+ minőségű anyagból. Sokáig Madagaszkár egy felfedezetlen terület volt a nemes fák tekintetében. Az elmúlt pár évtizedben egyre növekedő mennyiségben hoznak onnan rózsafát, felerészben illegálisan és mostanra az egyik legfontosabb forrássá vált, mivel egyrészt még van belőle, másrészt onnan még lehet viszonylag jó áron beszerezni. Persze ha a kínai gitárgyártás is rákap erre az anyagra és ezt fogja használni a rétegelt lemezek felső rétegének, akkor bizony ez is a kipusztulás felé viszi a madagaszkári rózsafát, és a következő generációk már talán nem is fogják ismerni.

A test díszítő szegélyei koából készültek. Ez a szép vöröses cirmos mintázatú fa csak Hawaiban honos. A hát és a káva anyagaként, de még a rezonáns tető anyagaként is használják. Itt most igazából csak az esztétikai igények miatt került felhasználásra. A húrlábat ébenből alakították ki.

A nyak mahagóniból, a fogólap ébenből készült, rajta vékony bundozással. A fogólapot mindkét oldalon koa csík szegélyezi. A hangolókulcsok a nagy áttételű 510 Delta típusúak, ezek 1:21 áttétellel működnek nagyon pontos hangolást lehet végezni velük.

A fogólapon egyedül a 12. bundnál van egy egyedi tervezésű berakás.

A hangnyílás szélének díszítése és a test belső részeinek míves kidolgozása is nagyon professzionális munka.

Nagyon szép, egyszerű módon elegáns gitár.

Hangzás

Ritkán adatik meg, hogy ilyen vastag, határozott hangú fémhúros gitárt teszteljek. Szigorúan kiegyenlített hangja van és hatalmas hangereje. Nincs sehol basszus túlsúly vagy hiány, hangról hangra egyformák a hangok. Ráadásul ez a gitár még friss, nyers! Hogyan fog szólni pár hónap intenzív játék után! ( Főleg ha nemcsak C dúrt és G dúrt játszanak rajta...)
A magas fekvésekben is testesek a hangok, nincs semmi behízelgő csilingelés, szép arányos magasai vannak, annyi amennyi éppen kell. Aki sikálni akar rajta, az nem biztos, hogy fogja szeretni mert itt minden hang kihallik az akkordból és nem mos össze semmit a gitár.

Ár/érték arány

A gitár 755 000,-Ft-ba kerül a 27%-os ÁFA-val. Ilyen árnál nem sok értelme van erről beszélni, mert ezt a kategóriát sehol a világon nem lehet olcsón megúszni, és amíg vannak akik hajlandók ezt az árat megfizetni, addig ez marad az ára. Ráadásul ma már egyre inkább érezzük, hogy az amit forgalmi adóként ki kell fizetni, nem az áru értékét jelöli, hanem a fájdalmunkat.... Annyit azonban mindenkinek tudnia kell, hogy ebben a kategóriában egy igen kicsiny hangzás különbség könnyen kerül 2-300 ezer forintba.

A gitárhoz mellesleg kapunk egy életre szóló Hiscox tokot.

A Stage shop web üzletében látható ez a gitár:

http://stageshop.hu/webaruhaz/furch-om34-sr-custom-adirondack-madagascar.html

Ezúton is köszönöm A Stageshopnak és személy szerint Galambos Ernőnek, hogy rendelkezésemre bocsátotta a gitárt és hogy egyébként ennyire a szívén viseli a hazai akusztikus gitározást.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2023 Tandem Records ::