Keresés az oldalon:

 

 

 

Utazó gitár a Furch-tól

LJ10-CM fémhúros akusztikus gitár

A minap a Stageshopban jártam, megkukkantani pár új akusztikus gitár, amikor Galambos Ernő barátom a kezembe adott egy kis méretű gitárt azzal, hogy nézzem meg jól ezt a kis hangszert, vajon mit veszek észre rajta. Kézbe véve, megpengetve ezt a csinos kis hangszert, először semmi különöset nem vettem észre rajta. Már éppen vissza akartam adni, amikor a szemem megakadt egy finom hajszálvékony illesztésen a nyaka és a feje között.

Megkérdeztem, hogy milyen jelentősége lehet ott annak a vékony vonalnak. Ő már mosolyogva készenlétben állt, hogy elmondhassa mi az amit láttam. Hamar kiderült, hogy egy szétszerelhető utazó gitárról van szó. Három részre lehet szétszedni, a fej a nyak és a test külön illeszkednek egymáshoz. Az alábbi képsorokban szeretném felhívni a figyelmet erre a gitárra, mely azon kívül, hogy egy kis kézitáska nagyságúra csomagolható össze, 2 perc alatt játékra kész állapotba hozható.

A gitárt szétszedtük és gyorsan összeraktuk, és eközben készítettem bár fotót. Íme:

Az első képen látható egy gitárpánt akasztójának álcázott, de akként is funkcionáló csavar a test felső részén. Látható, hogy a gitárnak nincs a testhez hossz irányban is csatlakozó tőkéje, egyetlen csavarral van rögzítve a testhez, hasonló ahogyan az elektromos gitárokra szerelik a nyakat. A képeken az is jól látható, hogy a káva felső részén van egy második hangnyílás is, aminek egyik funkciója ez esetben az, hogy a gitáros jól hallja a hangszer hangját a játék pozíciójából is. Azt mindannyian tudjuk, hogy amikor játszunk a gitáron mi halljuk a legrosszabb hangját... A másik funkciója hamarosan kiderül.

Miután eltávolítottuk a nyakat a fejet szereltük le. A fej a nyakhoz egy nagyon pontosan illeszkedő fémtüskével csatlakozik. Egyszerűen le kell húzni a fejet a tüskéről. Az összecsomagoláshoz a húrokat nem kell levenni, mind maradhat a gitáron.

A gitár alkatrészei így néznek ki a szétszerelés után:

A gitár bélelt hordozó táskája, - merthogy inkább táskának nevezhető, mint toknak, - jól elrejti a gitár alkatrészeit. Az összecsomagolásnál a fej a test mellé kerül a tokban, a nyak pedig külön önálló darabként megy a csomagba.

A leszerelt nyakat pedig a káva felső részén lévő hangnyílásba dughatjuk, és ez a nyílás másik funkciója. Ezen a kis gitáron több zseniális ötlet is található. Nekem, mint gyakran repülőn utazó gitárosnak komolyan felgyújtotta a fantáziámat egy rendes koncert méretű utazógitár. Ma már gitárt a repülőre csak akkor lehet felvinni, ha a gitárnak is vásárolunk egy helyjegyet. A szétszedhető gitárnak gyakorlatilag minden részlete ki van találva. Egy pillanatig sem gondolom, hogy a csavarozott nyak ne adna jó eredményt a hangzásban, hiszen a nagyon drága és kiváló hangú Steve Klein akusztikus gitárok nyaka is csavarozott. Véleményem szerint egy ilyen összeszerelhető gitár megoldaná a repülőn utazó gitáros problémáját. Ez a kis gitár ugyan a nyaralásra induló turista gitárosoknak készült, de én már látom benne a jövőt, egy igazi koncert minőségű hangszert is.

A gitár hangzása tökéletesen megfelel az nyaralás közbeni gyakorlás, szórakozás céljára, azonban hatalmas hangereje megcsúfolja kis méretét.

Az LJ10-CM jelű utazógitár 221.500,-Ft háti táskával és adnak még egy külön szütyőszerű tokot is.

Őszintén remélem, hogy a Furch nem ragad le ezen a szinten ezzel a kiváló ötletével és valamikor a közeli jövőben hallhatunk még az összeszerelhető gitárjaikról.

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2023 Tandem Records ::