Keresés az oldalon:

 

 

 

Új Furch akusztikus gitárok

Valami mindig azt súgja, hogy látogassak el a Stageshop hangszerboltba, és az ösztöneim nem is csalnak, mert mindig látok valami izgalmasat. Azt hiszem amiről most számolok be az az akusztikus gitárosok számára érdekes lesz. Ebben az írásban 3 új Furch modellt mutatok be:

D20-CM

Ez a dreadnought alakú gitár látszólag szokványosnak tűnik a Furch kínálatában, azonban mégis kell róla szót ejtenünk, mert azt hiszem ez a gitár befoltozta a rétegelt és a tiszta fa anyagú gitárok ára között tátongó lyukat. Ez a rés az elmúlt évek alatt egyre szűkült, azaz az igényesen kidolgozott rétegelt anyagú gitárok ára egyre feljebb ment, a fa építésű gitárok alsó kategóriájának pedig fokozatosan lefelé kezdett menni az ára. Az ár csökkenését az egyszerűbb, kevesebb munkával járó kivitellel valósították meg. Most a D20-CM modellel összeért a két kategória ára. Az emberek kezdik hallani a különbséget a tiszta fa és a laminált építésű gitárok között, másfelől az alacsonyabb árnak van egy technológiai oka is. Laminált anyagú gitárt gyártani még nehezebb, így a meglévő technológia lehetővé teszi, hogy ha nem is első osztályú anyagból, de mindenképpen tiszta fából készüljön egy gitár, immár elfogadható áron.

Részletek

A D20 egyszerű kivitelű, nincs semmi munkaigényesebb megoldás, díszítés rajta, a lakkozása is a kisebb munkaigényű selyem fényezés.

A káva és a hátlap tömör mahagóniból, a tető cédrusból készült. A nyakat egy darab mahagóniból faragták ki, és rózsafa fogólappal látták el.

A fogólapon érdekesek a pozíció jelzők, alig 3 mm átmérőjű gyöngyház pontocskák. A gitár fedőlapjára ragasztottak egy tortoise shell mintás kopólapot is. Ugyanebből az anyagból készítették el a test kontúrjának disz szegélyeit is, bár azt bizonyára mindenki tudja, hogy a szegély nemcsak esztétikai célt szolgál, hanem a sérülés ellen is védi a test éleit.

A hangoló kulcsoknak a Schaller zárt kulcsait választották. A gitárrra Elixir .012-.053 húrokat húztak fel, így a hangzás fénye igen tartósan meg fog maradni.

A hangszerhez adnak egy Furch Deluxe bélelt tokot is.

Hangzás

A mahagóni és a cédrus mindig egy jó kombináció. Sajnos a divat felülírta a mahagóni hangzásbeli jelentőségét, és ugyanezen okból a hangszerkészítők jó része is előítéleteket táplál a mahagónival kapcsolatban. Én a magam részéről mindig a különféle fák megfelelő kombinációiban látom az ideális hangzást. Igencsak meglepődött a világ, amikor valaki rájött, hogy a cédrus és a mahagóni csodásan működik együtt. Ez a gitár is ennek egy jó példája. Vastag testes hangzást ad, az X merevítésből adódó nyitott, közép tartományban szegény hangzást a cédrus megtölti kellő alsó közép tartománnyal, így egy nagyon hangsúlyos tónust kapunk, mely nemcsak kíséretre, de szólisztikus játékra is alkalmassá teszi a D20-at.

Ára: 189.000,- Ft. Ezért az árért megszokott, megbízható Furch minőséget kapjuk és nagyszerű hangzást.

Folk62-CR Silueton

A Folk62 -CR Silueton egyesíti a klasszikus folk gitárt a modern gitár minden kényelmével és szolgáltatásaival. Az a tendencia, amit az előző hangszer árával kapcsolatban elmondtam, ennél a hangszernél már át is fordul a másik oldalra, hiszen ez a nagyon gondosan elkészített gitár tartalmaz rétegelt anyagokat, és csupán a tető készül tömör cédrusból, és ára fölé megy a tiszta fa gitárénak.

Persze ez a magas fényű lakkozással készült gitár tartalmaz egy igen komoly elektronikát, egy magnetikus és egy piezzo hangszedőt is, a teste cut-away, amit gyártani mindig munkaigényesebb, mint egy hagyományos test formát, innen magyarázható a magasabb ár.

Részletek

Ismét egy tömör cédrus tetejű gitárral van dolgunk, és továbbra is fontos a fa anyagok kombinációja. Ez esetben a káva és a hátlap rétegelt indiai rózsafából készült. A gitár hangjából is ítélve, a cédrus igen toleráns anyag, mondhatnám azt is, hogy sokféle fa kombinációjával tud jó hangzást adni.

Kifejezetten jó kombináció a laminált rózsafával. Ennek van akusztikai magyarázata is. Mivel a cédrus igen könnyű fa, így gyorsan reagál a külső gerjesztésre, vagyis a húrok rezgését gyorsan átveszi még mielőtt a rezgési energia a többi elemet is rezgésbe hozná.

A gitár nyaka mahagóniból, a fogólap rózsafából, a húrláb pedig ébenből készült. A testkontúr szegélyezése fehér műanyag, a pozíció jelzők az előző gitárhoz hasonlóan kicsiny gyöngyház pontocskák.

A gitár kávájának felső részén feltűnő a 4 db, fából készült potméter gomb. Betűk jelzik a funkciójukat.

Érdemes kissé jobban megfigyelni a míves kidolgozású nyakat és a fejet.

A fejforma modern összeszűkülő, karcsú vonalvezetést követ, ettől az egész gitár is nagyon harmonikussá válik, így a fej is könnyebb a kevesebb anyagtól.

A hangnyílás egyszerű műanyag szegélyt kapott. A testet magas fényű lakkozással látták el, míg a nyak selyemfényt kapott.

Érdemes megemlíteni a kissé Kasha stílusra emlékeztető húrlábat, mely a basszus oldalon szélesebb. Ettől persze a gitár nem fog úgy viselkedni, mint egy Kasha rendszerű merevítéssel, de esztétikailag kellemes benyomást kelt. A húrdugaszok a nemrégiben bemutatott Tusq gyártmányúak. A gitár egyszerű kivitele ellenére nagyon precíz és igényes munkáról tanúskodik. A húrkulcsok Furch feliratúak, és olajban futó zárt kivitelűek.

Hangzás, játékkényelem

Ezt a gitárt rögtön meg lehet szeretni, egyrészt nagy hangereje, másrészt vastag, gazdag hangzása miatt. A cédrus tető itt is jól végzi a dolgát, a gyorsan induló hang jó hangkitartással párosul. Az elektronika igen érdekes, egy szellemes megoldással a nyaknak, a testre rányúló része alá építettek egy rejtett magnetikus hangszedőt, a piezzo pedig szokás szerint a húrláb alatt található. Az elektronika egy keverő áramkör, mellyel lehetséges a hangszínt, a két hangszedő ballanszát és a hangerőt szabályozni. A hangzásban a dinamikát a piezzo biztosítja, a sima selymes felharmónikusokat pedig a magnetikus hangszedő.

Mindkettő használható külön is, és ismét csak az ízlés dönti el ki hogyan és milyen arányban használja a kétféle jelet.

A jó vonalvezetésű testnek köszönhetően a gitár súlypontja ideális helyen van, akár álló, akár ülő játékmódban nagyon kényelmes. A nyak is kényelmes, bár ezt mindenki maga döntse el.

A gitár ára 282.000,- Ft, az árban egy szivaccsal bélelt puhatok is benne foglaltatik.

G23-CR Elite

A G23-CR Elite nevében is hordozza, hogy egy magasabb minőségi fokozatú gitárral van dolgunk. A testforma a Grand Auditorium néven közismert fazon, mely nagyszerű középút a nagytestű, főként kíséretre alkalmas gitárok és a kisebb testű OM, OOO testformájú, szólisztikus játékra is alkalmas gitárok között.

Részletek

A tető ennél a modellnél is tömör cédrus, a káva és a hátlap anyaga ugyancsak tömör indiai rózsafa.

A nyakat egy darab mahagóniból faragták ki, ébenfa fogólappal látták el és a húrlábat is ébenből készítették. A szegélyezés habos juharból készült.

A fogólap egy madár röptét idéző pozíció jelzői gyöngyházból készültek. A Schaller arany színű hangolókulcsok jól illeszkednek a cédrus és a mahagóni együttesen keltett színkombinációhoz.

A gitár magas fényű lakkozást kapott és ott, ahol a pengetés igénybe veszi a fedlapot, ellátták egy áttetsző, öntapadós védő fóliával, mely akusztikailag jobb megoldás mint a hagyományos kopólap. Azt tudni kell, hogy a cédrus sokkal puhább és sérülékenyebb, mint a fenyő, ezért szükséges valamiféle védelem.

A gitárban nincs elektronika, azonban rendelhető elektro-akusztikus változat is belőle. A gitárt Elixir foszforbronz .012-.053-as készlettel húrozták fel.

Hangzás

Finom, selymes kiegyensúlyozott hangzás jellemzi, basszusai kissé feszesebbek, mint például az előző modellé, és ettől válik kiváló szóló hangszerré. Az egész hangtartományban tiszta, gazdag hangzást produkál nagyon jó hangkitartás mellett. A gitár dinamikája széles és már az első pengetések után kiderül, hogy tiszta fa gitárral van dolgunk. Játékkényelme kiváló, és talán tapasztalatból is elmondhatom, hogy a Grand Auditórium az egyik legkényelmesebb testforma, súlypont és érzés tekintetében is.

A tömör fa gitároknak valahol ebben az árkategóriában kellene maradni, mert ez jelenti a még igényesebbek számára a megfizethető kategóriát itt hazánkban. Azt érdemes szem előtt tartani, hogy a hasonló nyugati gitárok lényegesen többe kerülnek és ehhez a gitárhoz még adnak egy kemény tokot is.

Ára: 360.000,- Ft

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2023 Tandem Records ::