Keresés az oldalon:

 

 

 

Furch OOM-34 fémhúros akusztikus gitár

A kisméretű gitárok divatja egészen a régmúltba tekint vissza, amikor a gitárt még nem vették igazán komolyan, hiszen abban a korban a húros, pengetős hangszerek királya a lant volt. A kisméretű gitárok nemesi udvarokban jelentek meg, főleg hölgyek játszottak rajta, és következésképpen az ő kézméretükhöz és alkatukhoz igazították a hangszer méretét. Ez azonban jellegzetes hangzást is kölcsönzött a hangszereknek, így a kis méret fennmaradt a mai napig. Az egyik legkedveltebb kisméretű gitár a C.F. Martin által lett híres a '30-as években OO jelzéssel. A test leginkább a klasszikus gitárok üregtérfogatával egyezik meg, így a kiegyenlítettsége is nagyjából annak felel meg. Gyors indulású hangjai, kellemes gazdag tónusa és dinamikája révén mindenki kedvence lett. Ez a modell azóta is gyártásban van, azonban viszonylag kevesen használják koncert célokra, pedig a mai kor erősítése mellett egy igazán delikát hangzást adó modell. Ezt a fazont gyakran nevezik Parlour gitárnak is, hiszen ennek van egy amerikai tradíciója is. A parlour egyfajta előszobát jelöl, ahová a vendégek először lépnek be egy amerikai házban. Amikor a menyasszony vagy a vőlegény először lépett be a kedves házába, akkor a hagyomány szerint egy kisméretű gitárral játszottak egymásnak. Az OO méret erre éppen tökéletesnek bizonyult, és lassan a köztudatba, mint "előszoba (parlour) gitár" került be. A korai nagyobb testű gitárok OM jelzést kaptak, ami az Orchestra Model rövidítése. A kisebb változat OOM jelzést kapott és a mai napig használatban maradt ez a megkülönböztetés.

A kis test nemcsak kellemes tónust produkál, hanem kényelemes is. Az alábbiakban egy a Furch által készített 00-ás gitárt mutatom be. Egy táblázatban foglaltam össze a főbb adatokat:

34-SR

 • Test forma: OOM
 • Tető anyag: Öreg, válogatott tömör fenyő
 • Hangnyílás dekoráció: Gyöngyház + fekete/fehér vonalak
 • Hát és káva: Tömör indiai rózsa
 • Fogólap: Ében
 • Fogólap berakások: Régi stílusú gyöngyház
 • Húrláb dugaszok: Ében
 • Nyak: Mahagóni
 • Hangoló kulcsok: Gotoh "Waverly" stílusú
 • Húrok: Elixir Ph-Br Nanoweb 012-53
 • Nyak szélesség a fejnél: 43 mm
 • No.of frets: 20
 • Húrhosszúság: 650 mm
 • Fényezés: Fél-selyem
 • Kopó lap: van
 • Tok: Van (domborítással merevített tetővel)

Kivitel

Ez a modell 12 bundos nyakkal készült. Innen eredeztethető a klasszikus gitárokra jellemző kiegyenlítettség és dinamika, ugyanis a húrláb egy akusztikailag kedvezőbb csomópontba kerül, mint a 14 bundos esetében.

A nyakprofil nagyon kényelmes és egyáltalán az egész gitár súlypontja jó helyen van. Amikor ezt a gitárt kézben tartottam, eszembe jutott a klasszikus gitárosok idegenkedése a fémhúroktól és mindentől, ami nem úgy néz ki, mint az ők hangszere. remélhetőleg a fiatalabb generáció már nyitottabb és akad majd közülük, akik kipróbálják a fémhúros gitárt is, persze másféle zenére. Akik ezzel a nyitottsággal rendelkeznek, azoknak ezt a gitárt tudom javasolni kipróbálásra, hiszen oly közel van kényelemben és érzésben a nylon húros gitárhoz. Bár lehet, hogy ezt a mondatot le sem kellett volna írnom, mert a klasszikus gitárosok nem olvassák a Gitárhangtechnika honlapot....

A fej szinte teljesen megegyezik a korabeli Martin fej kialakításával.

A húrkulcsoknak egy érdekes felületkezelési eljárással adtak patinás jelleget, mutatván a kort, amibe tartozott megjelenése idején.

A gitár könnyű és kényelmes minden tekintetben, nem véletlen, hogy hölgyek is szívesen kézbe veszik ezt a modellt.

Hangzás

Talán azt mondhatom, hogy jellegzetesen intim. Nyitott, de kellő alsó-közép tartománnyal, ami a kis testű gitárokat jellemzi. A magas fekvésű hangjai is vastagok és arányosak. (A nagyobb testű gitárok hajlamosak a magas fekvésekben csak csilingelni és nem szólal meg a hang alaphangja.)

Az sem minden esetben igaz, hogy nagy test mindig nagy hangerőt ad. Ez a kis gitár igen tekintélyes hangerőt produkál. Hogy miként függ össze a testméret a hanggal? Nos ugyanakkora húrtávolság mellett van egy maximális energia, amit tudunk közölni a húrokon át a testtel, hogy azt hangrezgésekké alakítsa. Azt tudni kell, hogy a gitár akusztikai hatásfoka függ a belső súrlódási veszteségektől. A nagyobb test több és nehezebb anyaga többet nyel el a bevitt energiából, és következésképpen kisebb hányada alakul át hangerővel jellemezhető akusztikai energiává. A látszólagos hangerő különbséget a hangsúlyozottabb basszus kelti, azonban a magasabb tartományokban testetlenül szólnak a nagyobb testű gitárok. Ezért is alakult ki egy bizonyos szűk testméret tartomány a klasszikus gitároknál, mert ott erősítés híján minden dB-re szükség van.

A hangszer minden tekintetben megfelel a legmagasabb elvárásoknak is, elsősorban hangilag kifogástalan, köszönhető a jól összeválogatott, minőségi faanyagoknak és persze a precíz, míves kidolgozásnak. Hangkitartása is kitűnő, a magasabb tartományokban is arányos a lecsengés, nem "ürülnek ki" a hangok a megpengetés után.

Összegzés

Ez a nagyok kellemes küllemű, jó hangú és kényelmes gitár 361.800,- Ft-ba kerül tokkal együtt. Valódi professzionális hangszer, ami nem jelenti azt, hogy csak kenyérkereső gitárosoknak ajánlott, hanem minden igényes gitárosnak. Ára/érték aránya normális, hiszen a tiszta fa gitárok kategóriájának belépő ára körüli áron kínálják.

A gitárt a Furch gitárok hazai képviseletétől, az Amarant Stage Shop üzlettől kaptuk meg a tesztre, ezúton is köszönjük.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2023 Tandem Records ::