Keresés az oldalon:

 

 

 

Furch GiD 51 CM és GiE 52 SR fémhúros akusztikus gitárok

Az '50-es és a '70-es évek között a Selmer név nagyon jól csengő európai márkanév volt. A mindenféle hangszereket gyártó francia cég jó hírnevét a gitárosok számára talán a Maccaferi rendszerű akusztikus jazzgitárok hozták meg, később a legendás csöves erősítőik.

A Selmer/Maccaferi építésű gitárokról érdemes bevezetőként szólni néhány szót. A hangszer úgy került a köztudatba, mint Django Reinhardt kedvenc hangszere, melyet a Selmer gyártott 1932 és 1952 között. Minden tekintetben egy szokatlan külsejű gitár volt. A Maccaferi név az olasz Mario Maccaferiről hangszerkészítőről ragadt a gitárra, aki feltalált egy belső, a gitár öregébe szerelhető hangterelő rendszert, növelve a gitár hangerejét. Mivel ez az eszköz nagy méretű hangnyílást igényelt, így Maccaferi hangszerein jelent meg először a furcsa, elnyújtott D betűre emlékeztető hatalmas hangnyílás.

A későbbiekben a Selmer cég kezdte gyártani ezt a gitárt, azonban, mint kiderült nagyszerűen működött a hangterelő nélkül is, így a gitár nélküle, de a D hangnyílás megtartásával kezdett elterjedni. Az építésmódjára jellemző, hogy a tető merevítése lantgerendázatú, azaz sűrűn elhelyezett, egymással párhuzamosan futó merevítői vannak, melyek a gitár hossztengelyére merőlegesek.

A Maccaferi gitár nyaka kissé döntött, és mozgatható húrlábat alkalmaztak, mint a korai Gibson domborított tetejű jazz gitároknál.

Ennél a hangszernél, azonban nem volt a tetőnek faragott domborítása, legfeljebb enyhén domborúra volt feszítve az egyébként igen vékony tető. A szokatlanul rövid 640 mm-es húrhosszúság is egy fontos jellegzetessége ennek a konstrukciónak.

Később kijött egy igen kis hangnyílású változat is, és az a néhány cég, és független hangszerkészítő ma már csak ezt a kétféle hangnyílású változatot gyártják. Manapság a Maccaferi gitár igazi specialitás, kevesen építenek ilyet, de akik használják, szinte szektaszerű klubot képeznek. Jómagam 3 éve próbáltam és még felvételt is készítettem egy Maccaferi gitárral, melyet egy napra Dylan Fowler-től kaptam kölcsön, amit egy kanadai gitárépítő hölgy Shelley D. Park épített neki. A gitár hihetetlen gazdagon szólt, C-re volt hangolva, jó vastag húrokkal, és hangjának, a lantokra emlékeztető formáns tónusa ragadott meg nagyon. Előtte nem kedveltem a Maccaferi féle gitárokat, mert csak a Django utánzóktól lehetett hallani, ráadásul nagyon egyoldalúan használták és abban a zenében nem emelkedett ki a hangszer igazán szép hangja. Sajnos Dylan Fowler kivételével ezt a fajta gitárt csak a "gypsy jazz" képviselői használják, ami nagy kár, mert ez a gitárfajta nagyon különleges tud lenni a sok egyforma uniformalizált gitárhangzás és zenestílus között. Sok esetben éppen az ad egy egyéni hangzást, ha nem az adott stílusra jellemző hangszert választja a gitáros. Dylan esetében is ez történt.

Ezúttal a Furch készítette el saját elgondolásai alapján a Selmer/ Maccaferi modell D és hosszúkás O betűre emlékeztető kis hangnyílású változatait, most ezt a két gitárt mutatom be.

Furch GiD 51 CM nagy, D hangnyílású modell

Részletek

Az érdekes szokatlan testforma valójában nagyon szép és harmónikus, a jellegzetes "csapott cutayway" kivágással. Ez a darab mahagóni hátlappal és kávával, illetve mahagóni nyakkal, a fogólap ébenből készült. A teteje tömör cédrus. Szokatlan, a vékony keresztbe hosszan elnyúló húrláb, melynek középső tagjának magassága állítható. A húrok befűzése és felfüggesztése egy a test végén rögzített fém szerelvényen át történik. Ezzel a megoldással egy légiesen könnyen induló hangzást kapunk. Sajnos a gitárzenék történetében az egyre keményedő zenék és hangzások feledésbe vitték ezt a nagyszerű akusztikai megoldást.

A viszonylag vékony cédrus tető nagyon szépen domborítva van minden irányban, ami kissé feszessé teszi az egyébként könnyű, lágy anyagú tetőt. Szeretném külön kiemelni, hogy a gitár szokatlanul nagy húrhosszúságú: 670 mm, ami 2 centivel nagyobb a megszokott 650 mm-nél, és ez a különbség sokat jelent a hangzásban, de erről még majd beszélek később.

A hátlap rétegelt anyagból van, ennek merevsége miatt nem is tettek a hátlapra belső merevítő gerendákat. Ez a megoldás egyre kezd terjedni, bár olyan gitároknál, aminek árából nem spórolnak az anyaggal, sokszor egyetlen darabból faragják ki a tetőt további merevítés nélkül. ( George Ziatas). A rétegelt anyag valamelyest nehezebb a tömör anyagnál, így a belőle készült hangszerek is nehezebbek lesznek. Ez jó a hangkitartásnak, de nem jó a hangerőnek.

A klasszikus jellegű fej kialakítása is a régmúltat idézi melyet csak tovább hangsúlyoz a nyitott mechanikás hangolókulcs. Érdekes, hogy ezeken a modelleken nulladik bundot használnak. Ez ma ritkaság, nem azért, mintha ez nem lenne jó, csak ma más szokások vannak divatban. Ezen a gitáron valószínűleg hagyománytiszteletből alkalmazták.

A gitár érdekessége, hogy az ébenből készült nagyon szép és precíz húrlábat az Amarant StageShop magyar cég gyártja a Furch számára.

A gitáron a húrbefűző és a hangolókulcsok is aranyozott galván bevonatúak. Az egyszerű, szinte díszítésmentes hangszer kivitele egyébként szép és korrekt.


A gitár a tető kivételével selyem/matt lakkozást kapott, a tető ugyanis fényesre van polírozva.

Furch GiE 52 SR ovál hangnyílású modell

A kisebb hangnyílású hangszer minden más tekintetben ugyanazzal a geometriával készült, mint a D hangnyílású változat. Semmilyen másféle gitárnál nem található ilyen kis méretű hangnyílás. A kisméretű hangnyílás a lantkészítés hagyományából maradt ránk, ahol a díszes rozetta még ha nagy is volt a felülete, végül is nagyon kis lélegző felületet eredményezett a hang számára.

Ez a megoldás melegebb basszust és torkosabb közép tartományt eredményezett. A gypsy jazz gitárosok kemény pengetővel játszanak és a játékukat jól kihangsúlyozza ez a középtartományban igen erős hangszer. Persze, ha valaki ujjakkal/körömmel penget rajta, inkább egy finom lantszerű tónus fog megjelenni.


Ez a változat rózsafa hátlappal és kávával készül, azonban a tető a sötétebb barnás szín ellenére sűrű erezetű fenyőből van. A fogólap ennél is ébenből készült.

A gitár kivitele hasonlóan precíz az előző modellhez, de ennek teljes test felülete fényesre polírozott lakkozást kapott. A testen a berakások vöröses padouk csíkokból készült, jól kiemelve a gitár különös, ám harmónikus formáját. Minden más tekintetben a gitárok azonos módon készültek, ugyanazokkal a megoldásokkal.

A szerelvények is teljesen azonosak. Mivel a két gitár egyszerre volt nálam, így jó alkalom volt, hogy AB teszt formájában összehasonlíthassam a két gitárt.


Hangzás, játékkényelem

Mindkét gitár jellegzetes Maccaferi hangzású. Ez megnyilvánul a finom lantszerűen induló hangzásban és a gazdag közép tartományú tónusban. A gyárilag felrakott nikkel húrokkal a gitár nem adja azt, amire valóban képes. Elgondolkodtató, hogy ezt a gitárt vajon kiknek szánja a cég? Mert ha a tradícionális francia gypsy jazz-re, akkor nincs miről beszélni tovább. Ha pedig a cég valamilyen módon másfajta célcsoportot is szeretne megcélozni vele, akkor érdemes lenne a gitár rejtett hangzási lehetőségeit is bemutatni....feltéve, ha a cég egyáltalán tudatában van annak.....

A megnövelt húrhosszúság ugyanis lehetővé teszi, hogy a gitárt .059-es vagy még vastagabb húrokkal C-re is leengedjük. Ott jön ki a hangszer rejtett tonális gazdagsága. Arról nem is beszélve, hogy a gitár hangosabb is lesz.

A gitárok hangereje átlagosnak mondható, ezt pedig a kissé óvatos és túlsúlyos építésmódnak tulajdonítanám. A lebegő húrlábat éppen azért találták ki, hogy a tetőt vékonyabbra, érzékenyebbre lehessen készíteni. Itt a domborítás kissé feszesre hozta ki a tetőt.

Kíváncsiságból kicseréltem az egyik gitár vastag E húrját egy .059-es foszforbronzra és C-re hangoltam. Azonnal azt hallottam, amit szeretnék mindig hallani egy ilyen gitárból, egy vastag, gazdag hangot, amin még mindig igen könnyű játszani. De hát én Én vagyok és más meg mást szeretne hallani. Mindenesetre ez a gitár több, mint amit első pengetésre gyári beállításban kihozhatunk belőle.

Manapság nehéz olyan gitárt készíteni, aminek teljesen egyedi hangja van. Nagyon kevés gitárkészítő, a cégek pedig még kevésbé hajlandók a kutatásra, kísérletezésre. Mindenki biztosra megy...Ezért van annyi egyforma hangú gitár...Sokszor, nem is kellene új konstrukció, csupán elegendő lenne a húrozással és a hangolással való kísérletezés.

Ez esetben most itt van egy szokatlan, de jól működő konstrukció, amihez a 670 mm-es menzúra szinte könyörög a vastagabb húrokért és a mélyebb hangolásért....

A két hangszer közötti tonális különbség elég nagy: A D hangnyílású gitár melegen szól, a basszusa könnyed, a középtartománya jellegzetes lantszerű, de nem annyira, hogy ne lehessen felismerni benne a gitárt. A kis hangnyílású gitár meleg testes , de feszes basszussal szól, a hangjában van egy jó adag torkosság, amitől igen feltűnő dallamfutamokat lehet megcsillantani vele. A gitárt gyárilag nikkel húrokkal húzták fel, amitől a hangja elhúz kissé az akusztikusabb jazz gitárok irányába, azonban ennek a gyári "ajánlásnak" nem kell bedőlni, a foszfor bronz húrral egy klasszissal gazdagabb hangot kaphatunk, ha az kell. Ha nem, akkor akár így is maradhat, kinek-kinek ízlése szerint.

A nyak nagyon kényelmes, vékony, kellemes tapintású, bár nem az én kezemnek való, de aki játszik elektromos gitáron is, annak nagyon kényelmes lesz.

A gitárok ára elfogadható, de ehhez, ha kapna a vásárló egy keménytokot, azzal kifejeződésre jutna a Furch gálánsabb hozzáállása. A gitárhoz puhatokot adnak, ami igen jó minőségű, de mégsem kemény.

A D hangnyílású mahagóni/cédrus gitár 320.000,- Ft-ba kerül, az ovál hangnyílású rózsafa/fenyő modell pedig 375.000,- Ft-ba.

A Furch/Maccaferi gitárokat mindazoknak ajánlhatom, akik egy különleges egyéni hangzást szeretnének, és ki akarnak szakadni a hétköznapi megszokásokból. Aki gypsy jazzt akar játszani, annak nincs is igazából más alternatíva, de aki valami mást akar játszani, ehhez ez a különös hangszer egy kiváló kiinduló alap, de ehhez el kell gondolkodni a vastag húrokon és a C hangoláson. Megéri!!!

Ezúton köszönöm a Stageshopnak, hogy a gitárt tesztelésre megkaphattuk.

Csatlakozó linkek

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2023 Tandem Records ::