Keresés az oldalon:

 

 

 

Samick J-5 CE akusztikus gitár

Bizonyára sokan gondolkoztak már azon, hogy egy akusztikus gitárnak vajon miért van olyan formája, amilyen van, ráadásul kisebb eltérésekkel ugyan de nagyjából mindig "gitár formája" van. A gitár formája évezredek alatt alakult ki és a formáját nem akusztikus, hanem praktikus meggondolások alakították. Az ülő játékmódhoz egy nyolcas forma tűnt a legkézenfekvőbbnek, hogy a játékos a combján meg tudja támasztani a hangszert. Még ma is vannak, akik nem értik, hogy miért vannak a testen kivágott részek, ahogyan szokták mondani, miért van szarva a gitárnak. Ezt sem akusztikus, vagy esztétikai meggondolásokból készítették. Ennek is gyakorlati szerepe van, egészen pontosan a felső hangtartományok könnyebb elérése miatt vágták ki a testet, hogy a kéz könnyen és kényelmesen hozzáférjen a magas hangokhoz.

A forma mellett a test nagyság is igen változatos. Miközben a klasszikus gitárok szinte csak milliméteres nagyságrendben különböznek, addig a fémhúros gitárok 365-450 mm testszélességgel készülnek. A legnagyobbakat nevezik Jumbo- nak. Ezek a formák és méretek még a Martin és Gibson idejéből maradtak ránk és mára eléggé szabványosodtak. Ezek között is vannak kisebb és nagyobb Jumbo-k, 415-430 mm közötti a kisebb, és a nagy Jumbo méret 430-450 mm között van. A nagyságot azonban kifejezetten akusztikai meggondolások miatt válasszák meg.

A most bemutatandó Samick J-5 CE gitár egy kis Jumbo, mely elegáns formájával azonnal megkapja a szemet.

Részletek

A gitár teste rétegelt faanyagokból készült, ezzel tulajdonképpen a megfizethető árkategóriába predesztinálta magát. Bár a kategóriájában ritkaságszámba megy, hogy a tető tömör sitka fenyőből van. A J-5 esetében a test rétegelt mahagóni. A nyakat is mahagóniból készítették és az anyag takarékosságot jelzi, hogy a nyakat toldással készítették, hasonlóan az elektromos gitárokéhoz.

Minden más egyéb a szokványos módon készült. X merevítésű teteje igen jól kiegyensúlyozott hangszert eredményez, melyhez a mahagóni test is jócskán hozzájárul. A nyakra rózsafa fogólap került és arra keskeny bundokat ültettek. A fej kialakítása a jellegzetes Samick formát mutatja.

A tetőre felragasztottak egy 5 rétegű műanyag koptató lemezt, ami jellegzetes külsőt kölcsönöz és a pengetés által okozott sérülésektől védi a vékony tetőt.

A gitárba, a húrláb alá beépítettek egy piezzo hangszedőt is, a szükséges aktív elektronikával. Az elektronika egy EQT 2010 jelű előerősítő, 4 sávos hangszínszabályzóval és beépített hangolóval. Mindezt a test felső részén helyezték el, és ugyancsak itt kapott helyet a 9 Voltos elem tokja is.

A gitár kidolgozása hibátlan, a nyak jól áll és a beállítással sincs probléma. A klímaváltozásból adódó esetleges nyakbeállítás a hangnyílás felől hozzáférhető nyakfeszítővel könnyen elvégezhető. Fontos, hogy a nyakat mindig tartsuk nyílegyenesen és akkor a gitár mindig könnyen játszható marad.

Hangzás

A gitár már első pengetésre meglepett. Valójában egy szokványos, a rétegelt anyagú gitárokra jellemző kissé kompresszált hangzásra számítottam, de ez a darab, annak ellenére, hogy a tető, még ha kissé merevebbre is készült, mindenképpen egy nyitott, dinamikusabb hangzást adott. Valójában ekkor derült ki, hogy a teteje tömör anyagú. Mindig is nagyon kedveltem a mahagóni testű akusztikus gitárokat, annak ellenére, hogy nem divat, és még a hangszerkészítők sem becsülik sokra.

A mahagóni olcsó, jellegzetes gazdag középtartományt biztosít és a belőle készült gitárok kiegyensúlyozott hangzást mutatnak. A J-5 CE nemcsak ének kíséretre alkalmas, hanem szólisztikus játékra is megfelelő. A testméret és a kissé merevebb építés ezúttal egy szerencsés kompromisszumot eredményezett, mert a döngő basszusok helyett itt egy arányos, a polifónikus játékot is jobban támogató tónus jelenik meg. A nagyobb testméret egy vastagabb hangszínt eredményezett, ami a hasonló anyagú és kategóriájú gitároknál nem jellemző. A rétegelt test és a szokásos nagyszériás gitárok gyártásakor jellemző " óvatoskodásból" merevebbre épített tető persze közepes hangerőt eredményez.

Elektronikusan is igen jól használható a gitár, bár a piezzo hangzás jócskán ráül a gitár akusztikus tónusára. A 4 sávos hangszínszabályzóval gyorsan kialakíthatunk egy énekhanghoz jobban illő kísérő tónust is, így a hangszer sokoldalúan használható.

Ár/érték arány

A gitár ára egészen meglepően megfizethető, 59.900,- Ft-ot kérnek érte az Eldorado boltjaiban. A szokatlan tény, hogy ezen az áron nem lehet tömör fa tetejű gitárt kapni, mindenképpen figyelemreméltóvá teszi a Samick J-5 CE modellt. Ez a gitár azon darabok közé tartozik, amihez érdemes vásárolni egy kemény tokot.

A gitárt az Eldorado Hangszerboltól kaptok meg tesztelésre, amiért ezúton mondunk köszönetet.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2023 Tandem Records ::