Keresés az oldalon:

 

 

 

Furch RD32-SM akusztikus gitár

A dreadnought formájú gitárok testesítik meg talán leginkább a "western gitár" ideáját. A dreadnought szót ne is próbáljuk lefordítani gitárnyelvre, mert félre fog vinni, elegendő, ha azt a többé, vagy kevésbé szögletesebb, jellegzetes körte alakú testet képzeljük ehhez a szóhoz, és máris képben vagyunk:

Aki persze kíváncsi honnan ered a név, akkor annak elárulom, hogy létezett egy amerikai, 1906-ban vízre bocsátott csatahajó, a HMS Dreadnought, ami nagyobb volt minden korabeli csatahajónál. A C.F. Martin is elkészítette az akkori idők legnagyobb testű gitárját és ezzel a hasonlattal illetve az új fazont, maradt rajta a név.

A dreadnought forma sem nagyon mai keletű. Ha visszatekintünk a gitár őskorára, már akkor találkozhatunk ezzel a formával, azonban kisebb méretben. Ez a forma is a Martin nevéhez köthető, hiszen a D sorozatú gitárok mind ezt jelölik. A jellegzetes nagytestű gitárt kifejezetten énekhang kíséretére fejlesztették ki. A vaskos, dörgő basszusok mellett igen nagy hangerőt képes produkálni főleg, ha pengetővel sikálnak rajta. Nem is véletlen, hogy az éneklő gitárosok legnagyobb része ilyen fazonú gitáron játszik. Természetesen előfordul, hogy szólisták is használják. Ilyen volt például Michael Hedges is. A dreadnought formájú gitár igen népszerű az amerikai country zenében is. A forma az idők folyamán állandóan változott egy kissé. Külön forma kezd lenni az akusztikailag kiegyenlítettebb, szélesebb derekú, keskenyebb vállú változat, mely inkább gömbölyded hatást kelt, semmint szögleteset. Az utóbbi időben ilyen szélesebb derekú formát kezdett gyártani például a Santa Cruz is, ami egyben a bariton gitárok egyik alap fazonját is jelenti ma már.


A Furch is alkalmazza ezt a fazont az RD sorozatú gitárjain. Egy ilyen hangszert mutatok most be közelebbről.

A testforma, közelebb áll a hagyományos dreadnought-hoz, azonban gömbölydedebb, innen a neve is: rounded dreadnought (azaz RD).

Az alábbi táblázatban összefoglalva láthatók a gitár főbb adatai:

Furch RD32-SM

Test forma: Rounded dreadnought
Fedlap: Tömör fenyő
Hangnyílás dekoráció: Egyszerű körkörös
hát: Tömör mahagóni
káva: Tömör mahagóni
szegélyek: Halszálka mintás intarzia és műanyag
fogólap: rózsa
pozíciójelzők: pontok
húrláb: rózsa
nyak: mahagóni
hangoló kulcsok: Gotoh Waverly stílusú, nyitott, régi fajta
húrok: Elixir Ph-Br Nanoweb 012-53
nyak szélesség a fejnél: 43 mm
bundok száma: 20
húrhosszúság: 650 mm
felület kikészítés: Fél selyem lakkozás
tok: kemény tok
cutaway: kérhető
12 húros változat: kérhető
balkezes változat: kérhető
elektronika: opcionális

Kidolgozás, kivitel

Nem véletlenül választottam tesztelésre ezt a típust. Szeretném mindenképpen felhívni a figyelmet a mahagóni testű gitárokra, azok hangjára. Sajnos a mahagóni nem divatos fa, sőt a klasszikus gitárok világában inkább lesajnálják ezt a fa típust, pedig nagyon jó rezonáns tulajdonságai mellett ennek a fának igazi nemes közép tartománya van, amit nem lehet másként előidézni, csupán maga a fa rezonál így. Nem egy mahagóni testű gitárt hallottam és próbáltam, sokkal jobbak voltak, mint a divatos rózsafa gitárok, bár ez mindig ízlés és fakombináció kérdése is. Az RD32 is precíz építésű, minőségi anyagokból készült, és az esztétikai kidolgozottság tekintetében is színvonalas munka. A félselyem lakkozás valahol a magas fényű és a félmatt közötti tartományban van.


Az OM33-at bemutató írásomban már utaltam rá, hogy az ilyen nyitott régimódi hangolókulcsokat, bár jól néznek ki, nem tartom praktikusnak. Az elmúlt évtizedekben már sokkal jobb és megbízhatóbb kulcsokat árulnak és használnak. Ez a kivitel talán érdekes lehet egy gyűjtőnek, akinek a korabeli kinézet fontosabb, mint a használati praktikum. Ettől eltekintve más megjegyzésem nincs a gitár kiviteléhez.

Hangzás, játékkényelem

Az RD igen érzékenyen induló hangzást produkál, a mahagóni viszanylag könnyű, könnyen rezgésbe jön, így a hangok határozott gömbölyded tranzienssel indulnak, majd arányos tónussal és nagyon jól kiegyenlítetten csengenek le. Gazdag basszusai valamelyet erősebbek, mint az OM-é, így ez a gitár ének kíséretre is optimális. Valamiért ez a gitár is európaibb hangzású, gazdagabb közép tartománya van, ezért szólisztikus használatra is alkalmas.

43 mm-es szélességű nyaka az elektromos gitárokra emlékeztet leginkább, és azt gondolom a legtöbb gitáros, aki kézbeveszi ezt a hangszert szeretni fogja a nyak kényelmét. A gitár játékkényelmét persze nemcsak a nyak fogása, hanem a súlypont és a gitár súlya együttesen adják. A gitáron húrmagasság és a nyak beállítása is teljesen korrekt volt, ami még a márkásabb gitároknál sem mindig mondható el.

Összegzés

A gitár ára messze megfelel a minőségének. 256.800,- Ft-ba kerül. Ebben az árban benne foglaltatik egy nagyon jó kemény tok. Az árban nincs benne az elektronika, de azt hiszem ez már ízlés kérdése, és a Stageshopnál egyébként is van bőven lehetőség kiválasztani egy a gitárhoz jól illeszkedő jó minőségű hangszedőt. Tömör, igazi tiszta fából készült gitár lévén, az ára nagyon kiváló.

Ezúton köszönjük a Stageshopnak, hogy a gitárt tesztelésre a rendelkezésünkre bocsátotta.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2023 Tandem Records ::