Keresés az oldalon:

 

 

 

Hangfoglalás 2011

A Hangfoglalás nevű hangszerkiállítás a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) munkájának eredményeként valósult meg először néhány évvel ezelőtt. Ez a rendezvény minden évben Október első hétvégéjén mutatja mindazokat a hangszer forgalmazókat és az általuk forgalmazott termékeket, akik ennek a szervezetnek tagjai. A SYMA Rendezvény Központ ad helyet a kiállításnak, ahol az idén egy nagy csarnokban tekinthette meg a közönség a kiállított hangszereket.

A 15-20 évvel ezelőtti állapotok még nem engedhették meg, hogy ilyen rendezvény létrejöjjön, mert akkoriban nem az összefogás jellemezte a hazai hangszer forgalmazást. Akkoriban a forgalmazók sokkal inkább ellenfélnek tekintették egymást, nem volt bizalom és főleg nem volt az a felismerés, hogy az ország hangszerpiaca egy közös versenypálya, amit együtt kell felépíteni és abban a klasszikus, közösen elismert és betartott szabályok szerint szabadon kereskedhetnek. A Hangszeresek Országos Szövetségnek köszönhetően ez az összefogás létrejött és ki-ki a lehetőségei szerint részt vállal és részt vesz a rendezvény fenntartásában. Aki már járt a frankfurti vagy a Los Angelesi hangszer kiállításon annak jó összehasonlítási alapja van, hogy mit jelent ez a rendezvény. Az ország méretéhez képest igen komoly és jelentős felhozatal kerül bemutatásra.

Minden jelentős hangszermárka, melynek van hazai képviselete, bemutatkozik és közvetlenül láthatók, hallhatók a nagyközönség számára az újdonságok. Érdekes megfigyelés, hogy a hangszerforgalmazás már nem Budapest dominanciáját mutatja. A Hangszerarzenál Debrecenből és a Forte Acoustic Szegedről érkezett, és mint nagykereskedők teljes értékkel és volumennel képviselik a hangszermárkákat.

Egy ilyen hangszerkiállítás akkor igazán hatásos, ha vannak avatott muzsikusok, akik meg is szólaltatják a hangszereket. Ezért a csarnok igen zajos volt, mert mindenhol egyszerre próbálhatták ki a hangszereket a látogatók. Sajnos a hazai léptékekben és anyagi lehetőségek mellett aligha van remény több külön csarnokban, szekciókba rendezve kiállítani. Amikor a dobok, az elektromos hangszerek, a diszkó felszerelések és az akusztikus hangszerek is egyetlen csarnokban vannak, valójában semmit sem lehet a maga valós minőségében meghallani. Az irtózatos hangzavar messze felülmúlta a Csepel Művek lemezmegmunkáló üzemének zajszintjét. Így esett meg, hogy kíváncsi voltam egy híres nagyon jellegzetes hangú erősítő hangjára, és amikor megszólalt akkor nem ismertem fel. Ennek egyszerű akusztikai okai vannak. Egy állandó hangmasszában csak a leghangosabb és legagresszívebb felharmónikus összetevők hallatszanak ki. Tehát ha valaki itt akarja eldönteni, hogy mit vásároljon, akkor annak csalódás lesz a vége. Akusztikus hangszereket és általában a hangszereket legfeljebb vizuálisan lehet szemügyre venni, azt azonban érdemes is.

Külön kiemelném a magyar -német együttműködésben készült új csöves SP Amplifiers erősítő családot, melyek a kézi készítés jelenlegi technikai csúcsát jelentik és mindez immár idehaza készül és itt is kapható. Reméljük, hogy a gyártóval és a forgalmazóval sikerül olyan kapcsolatot teremteni, melynek révén a közel jövőben bemutathatjuk közelebbről is ezeket a rendkívül komoly és mutatós erősítőket.

Az egyik leglátogatottabb stand volt a Medgyesi Hangszercenteré, ahol a Line6 termékek és a PRS gitárok voltak az érdeklődés középpontjában.

A Laney az Eldorádó Hangszerbolt jóvoltából szinte teljes kollekcióját bemutatta. Ezen a standon külön érdekesség volt, hogy a nemrégen lezajlott Laney tehetségkutatón résztvevő gitárosok a standon elhelyezett kis színpadon bemutatkozhattak, köztük pár olyan nagy fiatal tehetséggel, akikről bizonyára majd hallunk a jövőben.

Néhány meghatározó arcot is lencsevégre kaptam, akik a rendszerváltozás utántól a magyar hangszerforgalmazás alapjait teremtették meg és most is hatékonyan jelen vannak. Ilyen a Cemid Kft. A képen Kovács László a cég vezetője látható a standján.

Biztató hír, hogy a Peavey forgalmazása átkerült a Forte Acoustic-hoz, így remélhetőleg megszűnik a belterjes forgalmazás és az új forgalmazó részéről egy nyitott új partnerségben a Gitárhangtechnika honlapon is rendszeresen bemutathatjuk a termékeiket. Ugyancsak a Forte Acoustic kiállította a Martin gitárok nagyon szépen kidolgozott új megfizethető sorozatát, melynek néhány modelljét ígéretük szerint Novemberben be mutathatunk.

Az Audmax standján sosem látott mennyiségű Marshall és Vox erősítő volt kiállítva. Ezen kívül kínálatukban sok egyéb kiegészítő szerepelt, ezek közül például a G-LAB vonzott sok látogatót.

Az akusztikus gitárok tekintetében a Stageshop nem hiányozhatott, azonban ők koncepciózusan nem nagyon akartak sok hangszert kihozni, a standjuk sokkal inkább egy színpaddal ellátott találkozóhelyként szolgált, ahol nem kisebb nevek játszottak bemutató koncerteket, mint a német Ralf Gauck akusztikus basszusgitáros, aki a fotózáskor éppen a Furch 5 húros bundnélküli basszusgitárját mutatta be.

Az Eurhytmix Kft. A Shure hazai igen vonzó kiállítási standot épített, ahol nemcsak a koncertek hanem a látvány is izgalmas volt, persze ez nem csoda, ha Megyeri László neve merül fel, akit nemcsak a cég vezetőjeként, de elismert videó művészként például a Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál videó projekciójának kitatálójaként is ismerheti a hazai zenevilág és hangszer szakma.

A kiállítás számomra legalábbis egyik legérdekesebb része az régi (vintage) hangszerek kiállítása volt. Ez olyan hatású, mint egy időgép. Visszaröpíti a nézőt évtizedekkel korábbra a hazai rock őskorába, amikor legendás figurák játszottak és formálták az akkori közönség ízlését.

Ezen a standon nagy hazai nevek hangszerei is láthatók voltak, például Radics Béla igen viseltes erősítője, vagy Tátrai Tibor gyakorló erősítője is megtekinthető volt a sok más egyéb ritkaság mellett.

A Vintage 52 Hangszerüzlet nemcsak használt hangszerekkel hanem új különleges erősítők forgalmazásával is foglalkozik. Ígértetet kaptunk, hogy egy kis méretű, de rendkívül nagy teljesítményű erősítőcsaládot hamarosan bemutathatunk a honlapunkon.

Reméljük 2012-ben is tudósíthatunk a Hangfoglalásról.

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::