Keresés az oldalon:

 

 

 

IX. Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál

Őszi évad

Az akusztikus gitármuzsika szerelmeseinek jó hír, hogy a most már kilencedik évébe lépett koncertsorozat idei őszi évadja hamarosan elindul. A Gitárhangtechnika olvasóinak külön szeretném a figyelmébe ajánlani a Stageshop Hangszerboltban megrendezett workshopot, ahol Alex De Grassi tart előadást, bemutatót a játékáról, ami azt hiszem minden akusztikus gitáros számára érdekes lesz. A másik érdekesség még, hogy a Hangfoglalás kiállításán Alex De Grassi fog tartani egy 30 perces rövid koncertet.

Az alábbi helyszíneken lesznek koncertek:

2010. Szeptember 29. Szerda 17.00
 • Budapest, Stageshop Hangszerbolt
 • (workshop gitárosoknak)
 • Bp. I. Mária tér 4.
 • T.: +36 1 201 5700
2010. Szeptember 30. Csütörtök 19.00.
 • Szolnok, Frei Cafe
 • Hild Viktor utca 1.
 • T.:+36 56 786 955
2010. Október 1. Péntek 20.00
 • Budapest, Fonó Budai Zeneház,
 • Budapest, XI. Sztregova u. 3.
 • T.: +36 (1) 206-5300
2010.Október 2. Szombat, 14.00
 • Hangfoglalás 2010
 • SYMA Sport- és Rendezvénycsarnok
 • Budapest, XIV. Dózsa György u. 1.

Alex De Grassi

www.degrassi.com

A nemzetközi akusztikusgitár színtér egyik legfontosabb gitárosaként számon tartott, Grammy-díjra is jelölt Alex de Grassi a fingerstyle gitározás stílusteremtő egyénisége. Alapjaiban az ún. kaliforniai stílus művelője, de zenéje egyaránt táplálkozik a jazzből, az európai és a klasszikus zenéből is. Kompozíciói és előadásmódja hamar magával ragadja a közönséget. Játéka könnyed, légies, hangszerét fölényes technikai tudással kezeli, virtuozitása azonban sohasem öncélú, vagy hivalkodó. Technikai tudásával kapcsolatban az amerikai Guitar Player Magazine munkatársa a következőt írta: Alex de Grassi az a fajta gitáros, akinek játékát figyelve a gitárosok többségében felmerül a kérdés: "most kezdjek el őrült módjára gyakorolni, vagy végleg hagyjam abba?"

De Grassi igen aktív muzsikus: játéka több mint 16 lemezen hallható. Első albuma 1978-ban jelent meg. Szólóban, és különféle formációk tagjaként a világ számos országában koncertezett. Hazánkban másodszor lép fel.

A Chillio

Antoni Arnold és Hórvölgyi Péter gitár duója 2004-ben alakult. Ezt az ígéretes magyar gitárduót két eltérő zenei kultúrából érkező gitáros alkotja. Antoni Arnold, a rock zene felől érkezett, míg Hórvölgyi Péter klasszikus zenei irányból. Így a duó arculatát a belső kontraszt és sajátos zenei szerepvállalásuk rajzolja ki. Előéletüknek köszönhetően Arnold azt játssza, ami a gitár zenekari szerepének felel meg, Péter pedig azt, ami a zenekar összhangzását imitálja. Zenéjük ezért egyfajta friss szintézisét mutatja a rock és a jazz muzsikának, miközben a klasszikus gyökerek hangzásuk kimunkáltságában érezhető.

A muzsikusok külön-külön is aktívak. Antoni Arnold 7 éves kora óta gitározik, autodidaktaként kezdte a gitározást és mára az egyik legkeresettebb "session gitáros" lett, számos ismert hazai sztár albumán működött közre. Jelenleg is igyekszik szélesíteni tudását, klasszikus gitáron képezi magát tovább. Hórvölgyi Péter zenei általános iskolában, csellóval alapozta meg zenei tudását, 14 évesen kezdett gitározni előbb önállóan, majd Eötvös József tanítványaként végezte el a Zeneművészeti Főiskolát, ezután Németországban, Augsburgban tanult tovább Thomas Königs-nél. Itt tette meg első határozott lépéseit a "könnyű zene" irányába is. Pályáját végig kísérik saját szerzeményű dalai, színpadi művekhez írt zenéi.

Szabó Sándor

www.sandorszabo.com

A sokhúros és bariton gitárok mestere a gitár nemzetközi birodalmában. Pályája kezdete óta az egzotikus előadók és komponisták közé számít. A kilencvenes évek közepétől pályája lassanként a kortárs akusztikus gitárzene nemzetközi világa felé irányult. Zenéjében az ősi keleti hagyományok mellett a kortárs muzsika, a népzene és a jazz is jól kitapintható. Egyéni hangvételű játékával, jellegzetes hangzásával és kompozícióival mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert hazai művésze lett. Mint egy gitáros utazó " nagykövet", Európában az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Koreában és Indiában is rendszeresen koncertezik. Nagyon termékeny muzsikus, több mint 30 hanglemezen hallható játéka. Az utóbbi időkben egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik zenéje és játéka iránt külföldön. Az elmúlt években sokat tett az akusztikus gitárzene hazai kultúrájáért. Kezdeményezője és egyik partner szervezője a hazai Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztiválnak.

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::