Keresés az oldalon:

 

 

 

Duesenberg Starplayer Special elektromos gitár

Sokat eszembe jut, hogy ebben a kényszerű fogyasztásra ítélt világban már csupán automatizmusok szerint történnek a dolgok. Mire is gondolok? Csak rá kell nézni az elektromos gitárra és azonnal elárulja, hogy elsősorban fogyasztási cikk, amivel a benne részt vevők pénzt keresnek így, vagy úgy. Csak további alapos szemlélődés során tűnhet fel, hogy azzal muzsikálni is lehet, azaz meghatározott funkcióra készült eszköz.

Mi volna, ha mondjuk holnaptól mindent a praktikumnak, az emberi használatnak rendelnénk alá és ennek megfelelő okos intelligens dolgokat állítanánk elő? Azt hiszem legelőször a tőzsde világa omlana össze, vele együtt a fogyasztói társadalom is, aminek már lassan semmi köze nincs az ember természeti lényéhez. Konkrétra lefordítva ezt a gondolatot az a kérdésem, hogy mi volna, ha elkezdenének holnaptól normális, használható, elektromos gitárokat gyártani, amik nem eladási kényszer által előírt paraméterek szerint, hanem kizárólag a muzsikus, a zene érdekében készülnének? Ekkor jönne egy következő válság....

Nos, örömmel jelenthetem, hogy létezik ilyen gitár, sőt hazánkban is kapható. Már volt szerencsénk tesztelni egy modelljét, ez nem más, mint a Duesenberg gitár. Most ismét itt egy nagyon izgalmas, érdekes és gyönyörű darabja, a Starplayer Special.

Konstrukció

Ránézésre azonnal megállapítható, hogy továbbra is gitár akar maradni, azaz a jó hagyományoktól nem akar eltérni, azonban sok részletében a hangzást és a muzsikust akarja szolgálni. Az okosság pedig az benne, hogy ettől még eladható is marad.

A Les Paul formájú hangszer egyik azonnal feltűnő tulajdonsága, hogy a nyaka juharból van, rajta rózsafa fogólappal. A nyakat a testhez pedig 4 csavarral rögzítették. A nem látható részletek között pedig egy másik tabu dőlt le, ugyanis a test amerikai égerből készült, juhar fedlappal.

A fejforma az egyik kritikus pont, amivel az LP jogvédett formájától el lehet térni. Ha valaki már más fejformát használ, már a többi rész akár milliméterre megegyezhet.

A tető enyhén domborított és a nyak is kapott egy kis dőlést, hogy a húrnyomás optimális legyen. Ez az összeállítás máris egy újfajta hangzást sejtet. Nem hiszem, hogy a Gibson LP valaha is belemegy ilyen "hagyományromboló kompromisszumokba..."

De ez még nem minden! A szerelvények ugyan külsőre úgy néznek ki, mint a hagyományos, de a húrbefűző például alumíniumból van. Ennek technikai okai vannak. A hangszertesten a sok, nehéz fém szerelvény összetett hatás fejt ki.

A nagy tömeg, csökkenti a dinamikát, növeli a hangkitartást, és úgymond jól "megszűri" a hangot. Ezzel azt akarom mondani, hogy bizonyos frekvenciákat elnyel és csak bizonyos frekvenciákat enged tovább a fatestbe tovább rezonálni. Ezt valamikor 60-65 éve nem tudományos megfontolásból készítették ilyenre. Csupán intuitíve ez jutott eszébe a konstruktőrnek és ilyen lett. Aki ettől eltért, már azért tért el, mert elkezdett gondolkodni, hogy mi történik a hangzással a különféle öntött "spiáter" fémek vagy éppen bronz/réz anyagú húrbefűzők használata esetén. Némi gondolkodás és empirikus kísérlet után az is megfordult a gitárt megújítók fejében, hogy a hang kitartást nem a tömeggel, hanem a jó minőségű faanyaggal kellene megvalósítani, a szerelvények pedig kizárólag csak azt tegyék, amire valók és ne avatkozzanak be a hangzásba jobban, mint kellene. Nos, a Duesenberg húrbefűző is ennek szellemében készült, és alumíniumból készült. A szkeptikus ortodox LP hívőknek is javaslom, hogy próbálják ki! Működik! És nem is akárhogyan.

Elektronika

Külsőre minden hasonló, mint az eredeti LP-n, azonban van pár okos eltérés. A dupla zajkioltós hangszedők egy felülről nyitott fémtokban vannak, ez nagymértékben csökkenti a zajokat. A katalógus szerint a nyaknál egy '59-es hangzású vintage hangszedő van, a húrlábhoz pedig egy torkosabb, nagyobb jelű úgynevezett Crunchbucker típus került. Mindkettő Duesenberg fejlesztés.

Az igazi érdekességek azonban akkor tűnnek fel, amikor bedugjuk a gitárt egy erősítőbe. Szokatlanul zajtalan és a hangszínszabályzó egészen furcsán működik. A hangszín potméternek ugyanis van egy közép állása, ahol egy kissé megakad, jelezvén hogy innen jobbra és balra is van egy-egy elkülönített szabályzási tartomány. Az egyik felében egy igazi dupla hangszedős gitár hangszínszabályzását valósítja meg, a másik állásban pedig mintha egy másik gitár lenne a kezünkben, és egy szimpla hangszedős Stratocaster vagy Telecaster szólna.

A háromállású pickupváltó is ennek megfelelően követi a hangszíneket. Kíváncsiságból levettem az elektronika fedelét és mindössze 3 kondenzátort találtam. A bekötés tanulmányozása során azt vettem észre, hogy kétféle hangi karakter előállítása nem a hangszedők lefelezésével történik, hanem a hangszedő tekercsmagok megcsapolásával, és egyszerű áramköri megoldásokkal. Amikor szimpla hangszedő hangzást hallunk, akkor az is humbucker, csak egy jóval kisebb menetszámú tekerccsel.

A Duesenberg humbucker hangszedőt tehát úgy kell elképzelni, hogy egy hangszedőben 4 tekercsmag van. 2-2 egymás fölött. Az alsó és felső magok mindig sorba vannak kapcsolva, a hangszínpoti átváltásakor csupán vagy az alsó, vagy a felső magok lesznek működésben. A másik mag addig a zajkioltást valósítja meg. Ez nem új ötlet, csak valamiért nem ez terjedt el.

Amikor levettem a fedelet, akkor láthattam, hogy az üreg nagyon szépen kimunkált, belül fémes árnyékolással borították.

Itt megemlíteném azt is, hogy nem a gitár hátlapján található az elektronikát tartalmazó üreg kimarása, és az azt betakaró fedél, hanem az üreget a gitár teteje felől marták ki, és a kopólap tölti be a fedőlap szerepét is. Milyen egyszerű és logikus. Miért nem így készítik több, mint hat évtizede? Az emberekkel könnyű elhitetni, hogy csak egyetlen jó megoldás létezik. Íme!

A gitár kivitelét pár apróság nagyon fel tudja dobni. Érdemes megfigyelni ezt a jack aljzatot. Ha a gitáros már részeg, mint a csap, a jack dugó akkor is betalál a helyére, mert a kehelyszerűen kiképzett aljzat a megfelelő helyre a lyukhoz vezeti a jack dugót.

Hangzás

A Duesenberg Starplayer Special nevének megfelelően valóban egy különleges konstrukció. Hangja is az, mely nyitott, világos tónusú, de torkosabb, mint egy Stratocasteré. A hangkitartása kiváló, a hangok eleje nagyon tisztán kivehető tranziensekből áll össze. Kicsit olyan érzés ezt a gitárt hallani, mint amikor kimossuk a fülünket és utána egy egészen finom részletező hangi világ tárul fel. Finom, precíz hangú hangszer. Persze ez a gitár aztán nagyon átható agresszivitással is tud szólni, de akkor is elegánsan. A gitár dinamikus, a testén át lehet érezni mennyire él ez a hangszer

A legérdekesebbek voltak a hangszín potméter által előidézhető hangzások. A humbucker tartományból átfordítva a hangszínszabályzót, olyan, mintha egy rejtélyes keverő áramkörrel egy Telecaster kerülne a kezünkbe. Mindvégig zajmentesen. Márpedig ez a rejtélyes áramkör ott van bent a gitárban, de olyan pofon egyszerű, hogy senki sem gondolná.

Játékkényelem

A gitár nem oly nehéz, mint egy LP, természetesen van súlya, de kényelmes tartani. A nyakának kényelmét, kellemes érzését szeretném külön kiemelni, rendkívül kézre álló. Kissé karcsúbb keresztmetszete van, mint az LP-nek. A leendő gazdájának nagyon könnyű lesz megszokni ezt az egyébként gyönyörűen kidolgozott nagyon precíz hangszert. Sőt, nem kell meg sem szokni. Azonnal úgy érezhetjük, mintha mindig is rajta játszottunk volna. Persze a feltűnő játék kényelemnek van egy másik titka is. Nem sokan hallottak még a PLEK-ről. Ez nem más, mint egy német szabadalom. Lényege a kompjuterrel vezérelt bundmagasság és húrbeállítás. Ez nem egy egyszerű dolog, egy domborított fogólapú gitár esetében. Röviden, hogy mi is ez. Egy szkennerrel, azaz egy letapogatóval ellenőrzik minden egyes bundnál, minden egyes húr érintkezési pontjának magasságát.

Az eredményeket meg lehet tekinteni egy képernyőn, azonban ezek birtokában a gép minden egyes bundnál az optimális magasságra köszörüli a bundokat. Sokszor szemmel nem is látható a különbség, azonban a játék komfortérzete alapvetően megjavul.

A PLEK technológiát csupán a legnagyobb cégek engedhetik meg maguknak, azonban erre a Duesenberg is áldozott. Ha kézbe vesszük a Duesenberg gitárokat és csak pár hangot pengetünk rajta, azonnal lehet érezni a különbséget.

Ár/érték arány

Amikor azt látjuk, hogy egyes távol-keleti gyártású gitárok átütötték a lélektani árhatárt, akkor kerül igazán a figyelem fókuszába a Duesenberg gitár. Világszínvonalú kivitelt, hangzást, nagyon hasznos praktikus megoldásokat kapunk becsületes, megfizethető áron, amiért én kiválóra értékelem az ár/érték arányát.

A hangszer ára: 298.000,-Ft, ebben benne foglaltatik egy szuper kivitelű gyönyörű keménytok is.

A gitár a Stageshop Hangszerboltban próbálható ki több más Duesenberg modell társaságában. Ezúton is szeretnénk megköszönni, hogy letesztelhettük a Starplayer Specialt.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::