Keresés az oldalon:

 

 

 

DBZ Bolero elektromos gitár

Az elektromos gitárok hozzávetőleg 80%-a a Les Paul és a Stratocaster formavilágában jelenik meg. Ebben a formavilágban minden gitár valamely leszármazottja, enyhén módosított változata a két említett eredetinek. Vannak persze Flying V, Explorer formájúak is, vagy az SG, ám ezek a maradék 20 %-ba tartoznak.

Napjainkban a gitárgyártás nagyobbik része áttevődött a távol-keletre és a legjobb keleti gyártású hangszerek Japánban és Koreában készülnek. A japán gyártású gitárok ára már az amerikai gyártásúakkal lassan egy szintre kerül, és az a tendencia is érzékelhető, hogy a japánok is Koreában gyártatnak. Nemrégiben megjelent egy új márkanév a DBZ, mely egy kiváló amerikai hangszerkészítő mesternek Dean B. Zelinskynek a nevéhez köthető. Mint oly sok amerikai hangszerkészítő, ő is igyekszik a minőség és az ár viszonyának vékony drótkötelén táncolni. A legjobb megoldás ilyen esetben a koreai gyártás, hiszen az elmúlt 20 évben ott már megtanulták a gitárgyártás csínját-bínját és buktatóit. Ezért ma már a koreai gyártású gitár minőséginek számit a piacon.

A DBZ több sorozatot kínál, amelyben érződik Zelinsky úr metálzene felé való szimpátiája, mivel külön sorozatot dedikált a Dark Side azaz a "sötét oldal", a metál világ számára. Ezek esztétikailag és hangzásilag is tökéletesen megfelelnek a metálgitárosok számára.

Az alábbi írásomban egy nagyon szépen kidolgozott, érdekes gitárt a DBZ Bolero sorozatba tartozó modellt mutatom be.

A Bolero sorozatba tartozó gitár formája a Les Paul egyik leszármazottja, a formavilága ezt mutatja, azonban sok apró részlet utal arra, hogy miként lehet egy formán még úgy változtatni, hogy a lényeg megmaradjon, de új vonásokkal is gazdagítsa azt.

Felépítés

A test mahagóni alsó résszel és habos jávor felsővel készülnek. A mahagóni nyak ragasztott, a fogólap pedig rózsafa, de ében színre pácolták.

A testformája valamelyest karcsúbb, a derék résznél látható a karcsúsítás és kissé a szarv rész is nagyobb, mint a Les Paul esetében. A legfeltűnőbb azonban a felső rész szinte szoborszerű kialakítása.

A nyak kissé vékonyabb, mint a Les Paul gitároké, és ez sokaknak jó hír lehet, akik nagyon régóta vágynak egy vékonyabb keresztmetszetű nyakra a Les Paul fazonú gitáron.

A gitár fejformáját a merész vonalakat kedvelők bizonyára szeretni fogják. A DBZ márkalogó egy kisebb műalkotásként került a fejre, amelynek külön fészket martak.

A gitár kidolgozása a legkisebb részleteket tekintve is kiváló. Gyönyörű faszegélyű berakásai és elegáns pozíció jelzői jó harmóniában vannak egymással. Lakkozása kifogástalan.

Szerelvények

A szerelvények is igényességről, stílusról tanúskodnak. Igen, ennek a gitárnak, de egyébként az egész DBZ márka minden sorozatának van egy jellegzetes arculata.

A fejre szerelt gravírozott logó és a húrbefűzőn látható gravírozás mind művészi munka.

A hangoló kulcsok Grover márkájúak. A fejnél lévő húrtámasz grafit kompozit anyagból készült.

Elektronika

A gitárba 2 humbucker hangszedő került egy master hangerő és master hangszín szabályzóval, és egy 3 állású pickup váltó kapcsolóval. Sok részletet nem sikerült megtudni a hangszedőkről, mindössze annyit, hogy DBZ fejlesztés, azonban hangjukról ítélve AlNiCo mágnesűek, és tónusuk nagyon közel van a Les Paul 490/498 összeállításhoz.

Hangzás/játékkényelem

A gitár tiszta hangja meleg, gömbölyded, mint a legtöbb AlniCo humbucker hangszedőé, ám ezek a hangszedők igen nagy jelűek, így hamar torzításba hajtják a legtisztább erősítő csatornát is. A legtisztább hangszín a kombinált állásban hallható, amikor a két hangszedő párhuzamosan kötve működik együtt.

Torzított hangszínen a gitár jó hangkitartással, igen vastag tónuson szól, egy kissé nyitottabb hangja van, mint az eredeti LP-nek, azaz kevésbé torkos. Erősítőtől függően jól harap a hangja, eléggé magvas és jól kiemelkednek a pengetési tranziensek. Igazi rock gitár.

A nyaka, mint említettem sok embernek okoz majd örömöt, a gitár könnyebb, mint az eredeti LP, de ez nem jelent értékmérőt, sokkal inkább csak kényelmet.

Ár/érték arány

A gitár nagyon mívesen kidolgozott, eredeti arculattal rendelkezik. Esztétikailag véleményem szerint felülmúlja az eredetit, még ha kissé másabb is annál. Ára 169.000,- Ft. Hangja pedig megfelel az árkategóriának, így az ár/érték arány jónak ítélhető.

Ehhez a modellhez nem jár kemény tok, ezért javasolt vásárolni egyet, ennek a szép gitárnak.

A teszthez a gitárt a Mezzoforte Hangszeráruháztól kaptuk kölcsön, ezúton mondunk köszönetet érte.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::