Keresés az oldalon:

 

 

 

Carlos CP-1 VIP coax hangszedő a kétnyakú kobozban

Mint ígértem, bemutatom a Carlos coax hangszedő 24 húros 2 nyakú kobozban való beépítését is. Maga a hangszer egy teljesen zárt doboz, eleve úgy készült, hogy ebbe hangszedő nem fog belekerülni, hiszen 3 és fél éve abban a hiszemben voltam, hogy nem remélhető egy valóban akusztikus hangot is átvinni tudó hangszedő megjelenése. A hangszer erősítését ezért külső kontakt pickuppal oldottam meg, időnként mikrofonnal, vagy a kettő kombinálásával. Mivel többnyire szólóban játszottam rajta, így nem kellett versengenem a hangerőért, amit egyébként sem szeretek az akusztikus zenében.

Készítettem egy kis montázst a kétnyakú hangszer építéséről, csupán kis képek formájában, mivel ez a téma már az oldalunkon megjelent korábban.

És aztán meghallottam a Carlos coax hangszedőt és ez teljesen felgyújtotta a fantáziámat. Mindenféle fesztiválon játszva ismerem, amikor ismeretlen hangtechnikusok reszketve állnak a feladat előtt látván ezt a hangszert. Sokszor egy óráig is eltartott, mire valamire való hangot lehetett kihozni az adott hangrendszerből. Imádom azt a hangpróbát, amikor csak bedugom a hangszert a DI box-ba, pengetek párat, a hangtechnikusnak kikerekedik a szeme, én pedig széles mosollyal ennyit mondhatok: Köszönöm ennyi volt!

Erre van egy angol szakkifejezés is: Plug and Play, sőt már a rövidítése is többféleképpen: P/P, PP, P’n P… valószínűleg még több is lesz majd… Az ilyen PP megoldásokban a hangtechnikusnak csupán a rendszerhez és a teremhez kell igazítania a hangzást.

Mikor Carlosnak megmutattam a kétnyakú koboz képét, azonnal munkához látott és készített egy másik VIP hangszedőt is nekem. Ez azonban kissé nehezebb dió volt, hiszen két húrlábat kellett kissé átalakítani, valamint gondoskodni kellett egy olyan szerelőnyílásról is, ami egyben betölti az elemtartó doboz szerepét is.

A hangszeren egyetlen hely kínálkozott nyílást vágni, a tőke blokk, amit Tihamér Barátom valami isteni sugallat hatására elegendő szélességűre készített, hogy elférjen benne a nyílás és ne gyengítse el az egyébként nagyon fontos statikai elemet.

Tóth Zoli Barátomra esett a nemes feladat, a Stageshopban, hogy mindezeket az átalakításokat megcsinálja a hangszeren. A Carlos coax hangszedő sikeresen vizsgázott ez esetben is. A hangszer mindkét nyakán azt hallom, amit végre szerettem volna. Nincs szükség többé kontakt pickupra, mikrofonra, állványra, és hosszas hangpróbára, stb. Csak bedugom, kis igazítás a pulton és kész.

Mielőtt valaki azt gondolná, hogy ezeket ingyen kaptam, az téved. Én szeretek fizetni a jóért, tisztelem, ha valaki precízen dolgozik, nem alkuszom az árból, mert ezzel is akarom támogatni a gyártót, az eladót, a beszerelőt egyaránt, hogy még jobbat készíthessen, vagy egyáltalán fenn tudjanak maradni.

Nem olcsó mulatság az biztos, hanem sokkal inkább egy olyan profi szükségszerűség, amivel sikerült egy gondot végleg kipipálni az életemet nehezítő listából. Számomra a Carlos pickup nem költség, hanem befektetés. Az alábbi képen Carlos Juannal vagyunk láthatók az elkészült 16 húros és a 24 húros kétnyakú hangszerekkel.

Ezúton is szeretném még egyszer megköszönni Carlos Juannak, Galambos Ernőnek és Tóth Zolinak a segítségét.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::