Keresés az oldalon:

 

 

 

Music Man Sterling 4 húros basszusgitár

Basszusgitárokról viszonylag ritkán esik szó a honlapunkon. Nem mintha nem lenne vonzó róluk írni. Sőt bárcsak minél több basszusgitárt mutathatnánk be.

Most a Music Man sorozatunkban éltem a lehetőséggel és jól megvizsgáltam, kipróbáltam egy ma már klasszikusnak számító Sterling basszusgitárt.

A Sterling modell megjelenésével a Music Man egy új utat jelölt ki hangzásban a basszus gitáros világban. Miután a basszusgitározásban kezdett elterjedni a slap technika, olyan hangszereket kerestek a gitárosok, amelyek széles sávon szólnak, lemennek egészen a szub basszus tartományba, és a magas tartomány fémes karaktere is megvan a hangjukban. Ezen kívül dinamikus hangszerre volt szükség, mely a húrra ütés pillanatában a tranziens minden részletét leképezi. Sőt, azt is elvárták, hogy a magas tartományt egyetlen mozdulattal lehessen úgy kiiktatni, hogy egy teljesen más karakterű hangzás jöjjön létre. Erre az összetett igényre az aktív elektronikás gitár mutatkozott jó kiindulásnak. Amikor a Sterling megjelent, hatalmas siker lett és akkor már bizonyos volt, hogy egy hosszú életű klasszikus hangzást kapott a basszus világ. Hamar elterjedt és mára a funk stílusú, slap technikájú basszisták egyik alapvető modellje lett. Természetesen a Stingray modell mellett, bár az kissé más irányba viszi a hangzást, de erről majd később.

Felépítés

A teste kőrisből készült, a nyak pedig gondosan kiválogatott madárszem mintájú jávorból. Sokan nem tudják, hogy a basszusgitárok hangját sokkal jobban befolyásolja a nyakának anyaga és kivitele, mint a normál gitárét. Ez azzal a fizikai összefüggéssel magyarázható, hogy a húrok tömege nagyságrendileg közelebb van a nyak tömegéhez, és a vastagabb húrok nagyobb energiájú rezgésével a nyak rezonanciája is sokkal jobban részt vesz a hangzásban. Ezért a minőségi hangszereknél a nyak anyagával nem spórolnak, több múlik rajta, mint bárki is gondolná. Ugyanezen felismerés vitte a basszusgitár gyártókat a grafit nyak irányába, ugyanis a grafit rendkívül merev és viszonylag könnyű, Így a nagyobb energiájú húrrezgéshez a grafitnyak nem tesz hozzá. Ezzel tisztább és sterilebb a hangzás és kisebb a kockázat, hogy a legmélyebb tartományokba belezavar a fából készült nyak rezonanciája, mely egyébként szerencsés esetben gazdagabbá teszi a hangzást. A Sterling esetében a jól megválasztott kiváló rezonáns tulajdonságú anyag egy igen gazdag széles sávú hangzást eredményez.

A Sterling testének vonalvezetése emlékeztet a Fender Precision-re, de annál kisebb.

A nyakat 6 db csavar rögzíti a testhez és a nyakfeszítő pálca a húrok leengedése nélkül is állítható.

A húrhosszúság 864 mm (34 coll). Nyak rádiusza 19,1 cm.

A nyak 22 bundos, és profilja nagyon kényelmes játékot tesz lehetővé. A fejnél mindössze 38,1 mm, a nyak végén az utolsó bundnál 63,5 mm.

A fejforma a jellegzetes Music Man fazon, mely kisebb, mint a Fenderé hiszen egy kulcsot alul helyeztek el, így rövidebb, mindössze 19,4 cm-es fej is elegendőnek bizonyult.

Szerelvények

A húrbefűzés átmenő megoldású, azaz a hátoldalon kell befűzni a húrokat.

A húrláb Music Man fejlesztés, anyaga edzett acél. A nyergeket rozsdamentes acélból készítették, sőt a húrlábon elhelyeztek egy szivacsos tompítót is, aminek a magassága állítható.

A hangolókulcs Schaller BM típusú. A húrbefűzéshez a tengelybe egy hornyot metszettek, ez garantáltan megtartja a befűzött húrt.

A jellegzetes csepp alakú 3 rétegű kopólemez barnás gyöngyház mintázatot mutat és formájával már messziről megformázza a jellegzetes Music Man arculatot.

Elektronika

A Sterling basszust aktív áramkörrel látták el, a 9 Voltos elemet a test hátsó oldalán lévő tartóban kell elhelyezni.

A hangszer elektronikája egy előerősítőből és egy kétsávos aktív hangszínszabályzó áramkörből áll, ennek megfelelően mindössze 3 potméterrel szabályozhatjuk a hangzást. Az első potméter egy hangerő szabályzó, a középső egy magas hangszín és az utolsó a mély tartomány szabályzója.

A Sterling 1 db keramikus mágnesű Standard Music Man humbucker hangszedővel rendelkezik. Az elektronikának kimart üreget belül grafit tartalmú akril műgyantával vonták be, ezzel tökéletes árnyékolást értek el, semmiféle zaj nem hallható. Persze a hangszedők is csúcs minőségű árnyékolással készülnek.

Hangzás, kényelem

A hangzása mellbevágóan hatalmas dinamikájú, tónusa széles. A hangzás iszonyú mélyre lemegy a szub tartományban, amit ritkán lehet hallani más gitároknál. A hangzás karaktere inkább tisztának mondható. Ha össze kell hasonlítani a hangját valamivel, akkor körülbelül úgy viszonyul a Music Man Stingray-hez, mint a Fender Jazz Bass a Precisionhoz. A Stingray morog, a Sterling simán tisztán, hihetetlen dinamikával peng. A Stingray hangja viszonylag középszegény, a Sterling vaskosabb közepeket szólaltat meg. Ezért a funk stílushoz és a slap technikához a Sterling áll közelebb.

A gitár mindössze 4 kg súlyú. Súlypontja és a nyak érzése is páratlanul kényelmes.

A mély és magas szabályzó rendkívül hatékony. A magas hangok levágásával egy új világ nyílik ki és ilyenkor akár jazzes hangzásra is kiválóan alkalmas a Sterling.

Ár/érték arány

A gitár 540.000,- Ft-ba kerül, Amerikában, Californiában készül, és a minősége, kivitele is kifogástalan, egy kemény tokban szállítják, így ez is benne foglaltatik az árban. A mai világban a Music Man Sterling nem mondható nagyon drága gitárnak, megkérik ugyan az árát, de lassan az ilyen minőséget meg sem közelítő távol-keleti basszusgitárok ára is igen fent van. Azonban nem szabad elfeledni, hogy a Music Man Sterling egy legenda, egy életre szóló megbízható hangszer.

A Music Man Sterling basszust az Eldorado Hangszerbolttól kaptuk meg tesztelésre, melyért ezúton mondunk köszönetet.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::