Keresés az oldalon:

 

 

 

Westone XP-10 basszus gitár

A Westone XP-10 basszus gitárban a Musik-Meyer cég németországi piacára gyártott gitárt tisztelhetjük. Ez azt jelenti, hogy olyan hangszerek ezek, amely megfelel egy gazdagabb ország elvárásainak. Mint mindig, a hangszerrel való találkozás mindig vizuálisan kezdődik. Ha a kidolgozása megfelel az igényes piac elvárásainak és bizalomgerjesztő külseje kivitele van, akkor a hangszer megfelelő ár mellett sikeres lehet a piacon. És még a hangról nem is beszéltünk. Kivitelét, kidolgozását illetően állíthatom, hogy sikerrel jártak. Ízléses, egyszerű, de szép hangszert sikerült gyártaniuk.

A német piac is befogadja a távol-keleti gyártmányú hangszereket, de csak akkor, ha van rajta valami megnyugtatóbb referencia. Ez esetben ez a Wilkinson gyártmányú hangszedő készlet, amelyekről már írtunk korábban.

A gitár formavilágában a Fender Precision Plus basszus gitárhoz hasonlít leginkább. Itt is apró, milliméteres eltérésekről van szó csupán. Különlegessége, hogy az elől osztott hangszedő nem a Jazz Bass-en megszokott helyre került, hanem a Precision Bass-on is látható őozícióba, tehát középre. Így a hátsó hangszedő is elcsúszik közelebb a húrlábhoz ezért még keményebb funky hangot kapunk.

Részletek:

A test nyárfából készült. Azt semmiképpen sem szeretném véka alá rejteni, hogy a nyárfa nem éppen a legszerencsésebb választás basszus gitárhoz. Esztétikailag igyekeztek a legjobbat kihozni ebből a fából, ami meg is mutatkozik abban, hogy egy darabból faragták ki a testet. A nyakát juharból alakították ki. Kidolgozása matt, lakkozatlan, huszonegy bundos rózsafa fogólappal. A nyakrögzítő fémlapon gravírozott sorszámot találunk.

A gyöngyház színű Precision formájú kopólap nagyon megemeli a gitár küllemét, elegánsabbá, tekintélyesebbé teszi. A szerelvények króm színűek, a hangoló kulcsok és a pótméterek az 50' évekbeli Precision modell mintájára készültek.

Hangzás:

A nyárfa ugyan a basszus tartomány felett eléggé arányosan szól, azonban a mély tartományban nem igazán aktív. A szépen kidolgozott gitárnak nincs elegendő dinamikája és hiányzik a szub- tartománya is. A hangszedők jó minősége valamelyest pótol a hiányon, de nem mindenhatóak. Az együtt használt hangszedők átlagos basszusgitár hangot adnak. Az első osztott hangszedő Precision hangot hoz, kevés alapzajjal. A kevés szub tartományt valami különleges azonban kárpótolhatja, ugyanis a hátsó hangszedő lenyűgözően orros karaktert hozott, ami nagyon jól használható. Érdemes kipróbálni, mert nem minden gitár tudja ezt. Sőt!

Játékkényelem:

A nyaka egy érzésnyivel vastagabb a sorozat gyártott gitárokhoz képest, ez nem jelent kényelmetlenül vastagot. Előnye a merevebb tartásában van, nem kell oly sokszor a nyakat utána állítani. A test anyagából adódóan a gitár az átlagos Precision formákkal összevetve kissé súlyosabb. Ez még nem megy a kényelem rovására, de pozitívum lehet a jobb hangkitartás tekintetében.

Összegzés:

Dekoratív kivitele könnyen elcsábítja a vásárlót, az ára meglepően és talán zavarba ejtően alacsony, mindössze 36.400,- Ft. Ez a két paraméter együtt máris zavarba ejtően jó ár/érték arányt teremt. Azt mindenképpen tekintetbe kell venni, hogy a német piacon is azoknak szánták, akik az első basszus gitárjukról álmodoznak, egy olyanról, ami mindenek előtt jól néz ki és azért meg is szólal, de az igazán dinamikus, mélyre lenyúló hangzást még nem engedhetik meg maguknak, hiszen azért éppen egy nagyságrenddel többet kell fizetni.

Az alábbi táblázatban foglaltuk össze a gitár fő adatait:

 • Test: Jávor
 • Nyak: Jávor, d-Shape, 9.5" rádiusz (241 mm)
 • Nyak szélesség a fejnél: 38 mm
 • Fogólap: Rózsafa
 • Bundok száma: 21, Medium Jumbo
 • Elektronika: passziv
 • Pickupok: Wilkinson precision, Wilkinson Jazz Bass bridge
 • Szabályzók: 2 hangerő ( hangszedőnként 1 ), 1 közös hangszín szabályzó
 • Nyak rögzítés: csavarozott
 • Húrláb: Vintage kivitelű
 • Hangoló kulcsok: Standard nyitott kivitel
 • Szerelvények: Krómozott
 • Kopólap: gyöngyház Precision forma
 • Húrhosszúság: 864 mm
 • Húrozás: Westone 45"

A Weston XP-10 gitárt a Cemid Kft.-től kaptuk kölcsön a teszt idejére, melyért ezúton mondunk köszönetet.

Kapcsolódó linkek:

A Westone jelenleg gyártott modelljeiről készül egy részletes új honlap, ami még ezen írás időpontjában nincs teljesen készen, de az érdeklődők számára már most megadjuk a jövőben kiteljesedő honlap címét is:

Németh Attila

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::