Keresés az oldalon:

 

 

 

ESP-LTD D-4 basszusgitár

Amikor ez a hangszer hozzám került kiakasztottam a falra. Nem volt olyan ismerősöm akár basszeros, vagy gitáros, aki ne tátotta volna el a száját a hangszeren, és ne akarta volna kipróbálni, meghallgatni a hangját, esetleg megtudni az árát és megvenni. Ezen persze nem is csodálkozhatunk, mert kivitelezésében ez a gitár semmilyen kivetni valót nem hagy maga után. Ragasztott átmenő nyak, jó húr távolság, szép elegáns forma, jó elektronikai elhelyezés, natúr test és hardver színek. Tökéletes kivitel és a hangjáról még nem is esett szó. Az Ltd márka valójában a japán érdekeltségű ESP leánymárkája, hozzáférhetőbb árral igyekszik betörni a piacra, azonban kivitelben és hangminőségben nem nagyon marad el az anyamárkától.

Részletek: A gitár átmenőnyakú hangszer. A nagy húrtávolság által biztosítottszuper mély tónusait tovább fokozták a húrok átmenő befűzésével, így még gigantikusabb alap frekvenciákat hallhatunk. A nyak mahagóni és juharfából készült rózsafa fogólappal, pont gyöngyház berakásokkal, amik az E és A húr közé kerültek. Érdekes formavilág. A tizenkettedik fekvésre helyeztek egy nagyobb berakást a gitár típus számával. A bundozáshoz 24 széles, magas bundot használtak. A fejforma tipikus Ltd. A hardverek bronz színűek, a hangoló kulcsok Grover márkájú, olajban futó mechanizmus. A nyak és a test érintkezését kézre állóra és könnyen játszhatóra tervezték. A test anyaga egy egzotikus, nem túl ismert fafajta, a neve merbau. A hangszer teljes egészén selyemfényű lakkborítás van. A húrláb masszív, szintén bronzszínű. A test szarvai hegyesek és modern formai hatást kölcsönöznek a hangszernek. Érdekesség, hogy ezt a modellt csak ebben a natúr színben gyártják.

Hangszedők: Saját tervezésű hangszedőket használnak, ami nem is csoda, hiszen az ESP hangszedők legendásan jók. A típus jelzése SB-4 (az öthúrosban SB-5).

Kezelőszervek: Nagyon nagy örömömre szolgált a hangzások keresgélése közben a három külön elhelyezett magas, közép, és mély szabályzó EQ. A két nagyobb potiból az egyik a hangerő a másik a hangszedők arányát szabályozza. A gitár hátulján jól látható az elektronika ürege, valamint az aktív elektronika számára tápfeszültséget biztosító 9 Voltos elem helye.

Játék kényelem: Nagyon kényelmes hangszer, a fej nem nehéz, egyenesen megáll az ember nyakában. A húrok távolsága ideális slap játékhoz is. A hangszedők tappingnél nagyon tisztán és érthetően veszik a hangokat. A nyak gyorsan, elegánsan kezelhető és a testnél kialakított kerekítések miatt szólisztikus játékra is igazán alkalmas.

Mit mutat a hangzás? Kipróbáltam a lehetséges összes állást és azt kell mondjam, a használhatósága ennek a gitárnak az összes zenei stílushoz jól idomul. A három EQ szabályzó a hangszedők egyszerre használatánál érezhetően másként reagálnak. Fontos kiemelni annak a közép szabályzó potinak a szerepét, amely letekerve a fényes magas tartományt emeli ki, másik állásában pedig a hangzást mély, meleg, kerek tónussá alakítja. Hírtelen lehet punk-rockból funky. Ennek a három EQ szabályzónak a segítségével a színpadi kíséretből egy mozdulattal átléphetünk szólóba. Az alaphangzás egyébként meleg, telt. A hangszedők zajmentesek, ezt a humbuckereknek és az átlagosnál jobb árnyékolásnak tulajdoníthatjuk.

Összegzés: Ez a gitár esztétikailag, árarányban, és hangzásban egyaránt kitűnő választás. Tekintélyt és tiszteletet kölcsönző külseje és hangja alkalmas bármilyen stílushoz. Itt fontos azért megemlítenem, hogy ez a márka azért a keményebb stílust kedvelők piacára állt rá. Aki átmenőnyakú sok méllyel rendelkező gitárt keres az mindenféleképpen töltsön el ezzel a hangszerrel egy kis időt, mert megéri.

Építésmód: átmenőnyak
Test: merbau
Nyak: juhar, mahagóni

Nyak szélesség: 1. bundnál : 45mm / 22. bundnál :76 mm
Nyak vastagság: 1. bundnál :21mm / 12. bundnál : 23mm
Fogólap: rózsafa 12" rádiusz (305mm)
Bundok: 24/x jumbo
Berakás: Gyöngyház pozíció jelző
Hangoló kulcsok: Grover
Húrhosszúság: 34"(864mm)
Húrtámasz: a fejnél fehér
Húrláb, húrbefűzés: BB-604

Elektronika: aktív, 2 hangszedő
Hangszedők: SB-4 készlet
Szabályzók: 1 hangerő, magas, közép, mély hangszín szabályzó
Súly: 4,4 kg (4-húros), 4,5 kg (5-húros)
Szerelvények: matt ezüst bevonat
Különleges jellemzők: Jellegzetes fej, különleges testhez álló forma,

Húrok: D'addario
Szín: Natúr,

Változatok: Balkezes, 4-5 húros kivitel
Tok: nincs
Ár: 125.000,- Ft

Kapcsolódó linkek:

Németh Attila

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::