Keresés az oldalon:

 

 

 

Vintage V950 basszusgitár

Örömmel látom, hogy egyre több keményzenét játszó basszusgitáros natúr testű hangszerekhez nyúl. A test látványa bizalmat kelt bennünk, hogy igen is tudjuk mit vettünk. Ez különösen bizalomgerjesztő egy kifejezetten olcsóbb kategóriás gitár esetében, mint ami a Vintage V950. A hangszer abból van aminek kell lennie, igazi fából. Nagyon sok új márka jelenik meg a zenei piacon. De kevésről lehet elmondani, hogy jó hangszereket gyárt. Én személy szerint nagyon szeretem a bubinga gitárokat mert mély és telt tónusú hangot adnak.

A Vintage cég kihozott egy 5 húros gitárt az említett testtel, meglepően hozzáférhető áron. Érdemes kipróbálni ezt a hangszert is.

Részletek:

A gitár egy csavarozott 24 bundos juhar nyakat kapott rózsafa fogólappal, gyöngyház pont jelölésekkel. Az igényes kivitelre vall, hogy a fejről sem spórolták le a bubinga fedést, így a hangszer még dekoratívabb. A kulcsok selyem fekete bevonatúak és a hangszer kis fejére való tekintettel normál méretűek. A juhar nyakra külön ragasztották a fejet, ennek oka mindig a költségek alacsony szinten tartása. Egyetlen előnye a hangszer szempontjából, hogy előnyösebb fej dőlésszöget tudnak ily módon beállítani.

A nyak négy csavarral illeszkedik a testhez, az alsó szarvat úgy találták ki, hogy szólisztikus használatnál is könnyen a huszonnegyedik bundhoz férhessünk. A test egyedi formájú de emlékeztet egy régebbről ismert márkára. A szerelvények Wilkinson márkájúak. Ez a márka erősen elterjedt az alacsonyabb árkategóriájú gitárokon. Minden egyes elemen látható a Wilkinson felirat.

Hangszedők: a Wilkinson cég által kifejlesztett konstrukció. Az első, a Fender Precission mintájára készült hangszedőt fordítva helyezték el, ezzel is kedvezve a pengetővel játszó basszerosoknak. A hídnál egy Jazz Bass rendszerű hangszedőt helyeztek el, mely kiválóan hozza a közepet és feszességet. A két legendás, immár klasszikusnak számító basszusgitár típus hangzását ötvözték egy hangszerbe.

Kezelőszervek, elektronika: Négy potit tettek a hangszerre az átláthatóság miatt amik könnyen és átláthatóan használhatók. Jól látható, hogy nincs semmilyen pickupváltó kapcsoló, ami persze nem is nagyon divatos a basszusgitárokon. Helyette van egy ballansz potméter, ez a két pickup jelének keverési arányát szabályozza. Találunk egy hangerő szabályzót, valamint egy aktív magas és egy aktív mély szabályzót. A gombok közötti távolság gyors állítási lehetőséget engedélyez.

Játék kényelem: A közeli húrtáv megkönnyíti a pengetővel történő játékot. Sokkal gyorsabban tudunk kísérni, szólózni, zúzni. A nyak nagyon kényelmes natúrlakkal kezelve. A gitár teste kicsi és kézre álló.

Mit mutat a hangzás?

Az első hangszedő fordított elhelyezése a hangzásban nem mutat lényeges változást. A bubinga ez esetben is elég jó mélyeket kölcsönöz a testnek, bár nem szabad elfelejteni, hogy vannak friss fiatal fák és vannak nagyon öreg száraz magas szinten rezonáló bubinga alapanyagok is. A V950 nyilván a fiatalabb korú faanyagból készült. A minél öregebb bubinga különösen fontos egy 5 húros basszusgitárnál, ahol az 5. húr hangját is egyenrangúan le kell képezni. A Wilkinson hangszedők is korrektül megállják a helyüket. A Precision rendszerű hangszedő fényes, rezonáns karaktert mutatott. Ez a fajta tónus jól illik a dögös punk-rock stílusokhoz, a metálhoz, míg a hátsó Jazz Bass közepekben gazdag bársonyos tónusa mindenhol megállja a helyét. A két hangszedő kombinálásával újszerű tónusok alkothatók. Mindkét hangszedő gyors tranziens leképezésű, erre szokás mondani, hogy gyorsan reagál a gitár.

Összegzés: Igazságtalan lenne összehasonlítani a hangját egy tízszer drágább hasonló stílusú gitárral, amelyik bizonyára jobb hangkitartással, több szubbal rendelkezik a legmélyebb tartományban, és kifinomultabb elektronikája van. A V950 ezért a pénzért ( 84.000,- Ft) nyilván nem váltja meg a világot, de az árkategóriájában meglepően jó hangszer. Annak, aki keményebb műfajban gondolkodik, szereti a natúr külsőt, és nem engedhet meg magának egy igazán professzionális gitárt, de a gyorsaságot és a könnyű kezelhetőséget igényli, az a V950-et szeretni fogja. Jó kísérletezést és zúzást. A fából készült gitárok, még ha olcsók is rendelkeznek azzal a nemes tulajdonsággal, hogy minél többet rezgetik, annál inkább kinyílik és részlet gazdag lesz a hangjuk az idő telésével.

A V940 modell ugyanezt tudja csak 4 húros változatban, sőt a 4 húrosban fretless változat is létezik.

A 84.000,- Ft-os ár nem tartalmaz tokot, ezt tehát külön kell beszerezni.

Építésmód: csavarozott nyakú
Test: bubinga

Nyak: juhar, nyakfeszítő pálcával
Nyak szélesség: 1. bundnál : 45mm / 22. bundnál :76 mm
Nyak vastagság: 1. bundnál :21mm / 12. bundnál : 23mm
Fogólap: jávor, rózsafa a 12" rádiusz (305mm)
Bundok: 24
Berakás: Gyöngyház pozíció jelző
Hangoló kulcsok: Wilkinson
Húrhosszúság: 34"(864mm)
Húrtámasz: a fejnél fekete
Húrláb, húrbefűzés: Wilkinson normál

Elektronika: aktív
Hangszedők: Wilkinson® Split Coil x 1/ JZ x 1
(M)WPBE500 (B)WPBE900

Szabályzók: 1 hangerő, 2 ballansz, 3 magas hangszín, 4 mély hangszín

Súly: 4,4 kg (4-húros), 4,5 kg (5-húros),
Szerelvények: selyem feketebevonat,
Különleges jellemzők: bubinga test, jellegzetes fej, különleges testhez álló forma,
Húrok: Wilkinson

Szín: Natúr,
Változatok: Balkezes, 4-5 húros kivitel, 4 húros fretless
Tok: nincs

Ár: 84.000,- Ft

Ezúton köszönjük a Mezzoforte Hangszeráruháznak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a hangszert.

Kapcsolódó linkek:

Németh Attila

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::