Keresés az oldalon:

 

 

 

Cort GB74 basszusgitár

A Cort cég ismét egy elérhető árú, sokoldalúan használható hangszeréről tudok leírást adni. Régi, nagy, ki nem mondott probléma, hogy a Jazz Bass a Music Man stílusú hangszerek közötti különbség miatt a koncerten basszust kell cserélni. Mostantól nem kell, elég egy kattintás és tekerés. A Cort a GB74-ben megalkotta az átmenetet egy hangszeren belül.

Csavarozott juhar nyak, amit rózsafa és juhar fogólappal is megvásárolhatunk, a test színétől függően (natúr vagy delfin kék). Lehet kapni most már transzparens fehérben is, gyöngyház (mint a pengetők) színű koptatóval. Ebben a színben a modern formavilág keveredik a vintage hatással. Nagyon szép.

Részletek:

Mocsári kőris test, mely selyemfényű lakkot kapott, hangsúlyozva a természetességet és küllemi egyszerűséget. A fej a Cort által jegyzett egyedi forma, amit szándékosan Fenderre utaló kulcsokkal szereltek, de már jó minőségű Hipshot gépet használtak.

Szembe tűnő és nagyon ötletes a matt festésű inox hatást kölcsönző borítás a gép elején és hátulján is. A nyak szélén végig futó fehér berakás még esztétikusabbá és látványosabbá teszi a nagy gyöngyház pozíció jelöléseket. A nyak 22 bundos. A nyak/test csatlakozásnál nem használtak fém fedő lapot, a csavarok a testhez feszülnek közvetlenül.

A játékkényelem érdekében a testet könnyen kezelhetőre és kényelmesre alakították. Hátul az elemnek külön háza van, ami megkönnyíti az elem cseréjét. A test elején lévő koptatólap igen egyedi a Cort-ot jellemző megoldás. A húrláb robosztus, szintén matt ezüst színű. Különlegessége hogy a húrok alatt görgők vannak, amik a hangolásnál nem roncsolják a húrt. A húr beakasztós hátul nem fűzős.

Hangszedők: elől egy Jazz Bass formájú Mighty Mite Alnico, hátul szintén Mighty Mite MBA4.

Akit részletesebben is érdekel a gitár elektronikája, annak egy pdf dokumentum is rendelkezésére áll és megnézhető hogyan épül fel a GTB74 aktív elektronikája. [ Letöltés ]

Kezelőszervek: egy hangerő, egy balance és egy dupla alul mély, felül magas szabályzó potméter. Két kapcsoló van a hangszeren. A nyakhoz közelebbi egy közép-váltó, ami slap használatnál igen praktikus. A hátsó a Music Man hangszedő különböző osztásaira alkalmas. Fontos megemlíteni a Neutrick aljzatot, ami biztonsági záras, így nem tud kicsúszni a kábel a gitárból.

Játék kényelem:
Nagyon kényelmes jól kezelhető hangszer, a nyaka vékony és gyorsan bejátszható. A potik gyors kezelése, például mély tremolózás vagy a hirtelen hangszínváltás annyira kézenfekvő, hogy élvezetessé teszi a játékot.

Mit mutat a hangzás?

Alapállásban is egy nagyon telt, dögös basszus hangot kapunk, ami igazán jól illeszkedik minden stílushoz. Az első hangszedőnek van egy kevés jazz zaja, de nem zavaró. A hátsó hangszedő öblös hatása viszont zavarba ejtően kiváló. Természetesen az aktív elektronika miatt nagyobb jelszintről beszélhetünk itt, mint a Jazz Bass hangszedőnél. A húrtávolságok slapre nagyon alkalmassá teszik a gitárt. Érdemes minden állást alaposan átnézni, ha ez a hangszer a kezünkbe kerül, mert érdekes dimenziókat ismerhetünk meg vele. A magas és mély szabályzó potik is sok extra hangzással bővítik a gitár hangzásvilágát.

Összegzés

A hangszer nagyon kellemes, ár/minőségarányát tekintve kiváló vételnek tűnő darab. Komolyabb stílusokban elmélyedő kollegáknak is bátran ajánlanám. Aki pedig minden stílusban otthonosan szeretne mozogni, az ne keressen tovább, itt a CORT GD 74.

Építésmód: csavarozott nyakú
Test: kőris
Nyak: juhar, nyakfeszítő pálcával
Nyak szélesség: 1. bundnál : 45mm / 22. bundnál :76 mm
Nyak vastagság: 1. bundnál :21mm / 12. bundnál : 23mm
Fogólap: jávor, rózsafa a test színétől függően 12" rádiusz (305mm)
Bundok: 22/jumbo
Berakás: Gyöngyház pozíció jelző
Hangoló kulcsok: Hipshot
Húrhosszúság: 34"(864mm)
Húrtámasz: a fejnél fehér
Húrláb, húrbefűzés: EB12(4)
Elektronika: aktív
Hangszedők: MMJA(nyak)-Alnico & MBA4(húrláb)-Alnico
Szabályzók: 1 hangerő, 2 ballansz, 3 magas és mély hangszín szabályzó középváltó kapcsolóval, és hangszedő osztóval
Súly: 4,4 kg (4-húros), 4,5 kg (5-húros), 5,3 kg (6-húros)
Szerelvények: matt ezüst bevonat,
Különleges jellemzők: Jellegzetes fej, különleges testhez álló forma, Jazz Bass és Music Man rendszerű hangszedők együtt
Húrok: D'addario
Szín: Natúr, Delfin kék, transzparens fehér
Változatok: Balkezes fehérben, 4-5 húros kivitel
Tok: opcionális
Ár: 108.000,- Ft

Volt módom ennek a gitárnak az öthúrosát is kipróbálni (GB75) és csak jókat tudok mondani róla.

Kapcsolódó linkek:

Németh Attila

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::