Keresés az oldalon:

 

 

 

Warwick Thumb Bass NT

A Warwick Thumb Bass NT a cég által gyártott basszusgitárok egyik legmeghatározóbb darabja. A különösen hosszú, 26bundos nyakával, testhez idomuló formájával és egyedi hangzásával méltó helyett vívott ki a folyamatosan bővülő hangszerek palettáján. Nagyon szép, tekintélyt kölcsönző felsőkategóriás hangszer. Érdemes egy utazást tenni ezen a hangszeren minden stílusirányban.

Részletek

A hangszer viszonylag kicsi, egyedi formájú bubinga teste, feszes és erős mélyeket varázsol a két jazz bass stílusú hangszedő alap beállításaihoz is. Ebben persze szerepet játszik az átmenő nyak és a különleges húrláb is. Első ránézésre az átlagos basszus gitárhoz szokott szemnek meglepő az apró test, hosszú nyak és a döntött kulcsok. De kézbe véve az érzés eltörpül. Sőt a hosszú nyak sem zavar meg. Nem nyúl az ember mellé a 26 bund miatt. Egyből megtaláljuk a hangokat. Azért hangsúlyozom a hosszú nyakat mert folyamatos "f" játéknál megnehezítette az életem az elején.
Hamar meg lehet szokni, mint a jó hangszereket általában, aztán pedig kiváló, kényelmes játék komfortot, és persze élvezetes zenei élmény nyújt.

Mit mutat a hangzás?

Kíváncsi voltam az elektronika, a különleges fafajták tiszta hangjára és bekötöttem a gitárt egy sima PA rendszerbe. Számomra meglepő volt amit tapasztaltam. A gitár telten, mélyen és vastagon duruzsolt. Kicsit eljátszadoztam a beállítási lehetőségekkel és a parametrikus EQ-nak köszönhetően, Meglepően sok egymástól karakterében is eltérő különböző hangszíneket fedeztem fel. Szinte minden stílus képviselteti magát. Különösen szeretném kiemelni a mély hangszín kiemelésével és a hátsó hangszedő használatával előcsalható hangszínt. A Jamiroquai első 3 albumát Stu Zender ezzel a gitárral játszotta fel és a hang ugyanaz, ugyanott, ugyanannyira meghatározó mint nála.

Ezek után lássuk különböző technikai játéknál mit tapasztaltam.

Pengető játék:

Túlzottan nem győzött meg a gitár arról, hogy értelme lenne ezt a Warwick basszust vásárolni egy metálos zenekarba. Pengetővel megszólaltatva átütő fényes hangja volt, de egy Precision vagy Jazz Bass is tudja ezt a hangzást.

Ujjal való pengetés:

Itt már igen is érezhető különbségekről tudok beszámolni. Kerek, középtartományban jellegzetes, határozottan hang.

A hangszedők külön külön is megállják a helyüket. Meglepetésemre a zajszintje igen alacsony, szinte semmi, pedig én ennél nagyobbra számítottam, minden esetre kellemes csalódás. Az első hangszedő mélyebb tónusú és Jazz Bass hangzású, míg a hátsó röfögős funky hang, amely az egész zenekaron átüt és így kiemeli a basszust...ha erre van szükség. A Music Manre is emlékeztet, de a két hangszedő áttekerésénél nem érezhető számottevő hangerő változás.

Slap:

Kedves Kollégák, örülünk. Én nagyon, mert egy újjal való pengetés után slap játéknál sem vész el a dinamika és a hang nem lesz vékony és magas. Átható és telt marad, amit kevés hangszer mondhat el magáról.

Tapping:

Tapping stílusban próbálgatva a hangzás csilingelős, és a 26 bund szólisztikus képeségekkel rendelkező muzsikusoknál teljes nyak hozzáférést engedélyez. Itt fontos megemlítenem (utoljára), hogy hosszú nyakról van szó és gyors kezet igényel az első bundról eljutni a 26.-ra..., de ezért van két kezünk.

Összegzés

A vártnál jobban teljesített ez a Warwick gitár. Úgy érzem egy funky vagy acid-jazz zenekarban olyan teljes hangzású basszusjáték/t érhetünk el, amely kielégítő lehet mind a színpadon mind előtte. Bátran és melegen tudom ajánlani. Az ára borsos, de ez nem az a hangszer, amely csere kérdését képezheti...ez egy örök darab.

Építésmód: átmenő nyakas megoldás
Test anyaga: bubinga pommele
Nyak: ovangkol, nyakfeszítő pálcával
Nyak szélesség: 1. bundnál: 40mm / 22. bundnál: 60 mm
Nyak vastagság: 1. bundnál: 19mm/ 12. bundnál: 24 mm
Fogólap: tigris csíkos ében, 12" Radius (305mm)
Bundok: 26 /jumbo
Berakás: Gyöngyház pozíció jelző pontok
Hangoló kulcsok: Mini, zárt Warwick felirattal
Húrhosszúság: 34"
Húrtámasz a fejnél: Warwick által kifejlesztett, 2 részes állítható magassággal
Húrláb, húrbefűzés: Warwick saját fejlesztésű fix húrláb szerkezet
Hangszedők:

 • Aktív MEC J/J pickupok (4- és 5-húros), Soapbar H/H (6-húros)
 • Aktív MEC 3-sávos elektronika
 • Szabályzók: 1 hangerő + push-pull kapcsolóval, aktiv-passiv, 2 hangszín, 5 állású pickup váltó kapcsolóval
  Súly: 4,4 kg (4-húros), 4,5 kg (5-húros), 5,3 kg (6-húros)
  Szerelvények: matt fekete bevonat,
  Különleges jellemzők: Jellegzetes fej, különleges testhez álló forma, döntött hangoló kulcs állás,
  Húrok: Warwick emp
  Szín: Natur, oil felületkezelt
  Változatok: Balkezes és fretless változat, 4-5-6-húros kivitel
  Tok: Warwick rockbag

  Németh Attila

  Vissza az oldal tetejére

   

   

   

  ::©2006-2022 Tandem Records ::