Keresés az oldalon:

 

 

 

Gitár hangrendszerek 19.

Randy Rhoads hangrendszere

Ozzy Osbornnak a Black Sabbathból való kiválása és új zenekar alapítása egy újabb oldalág megjelenését jelentette a kemény rock világában. Bár Ozzy nem tudott soha más lenni, mint amilyen egyébként is volt, ugyanúgy, ugyanazt énekelte, mint korábban, azonban a zenekar mögötte más volt. Mondhatni frissebb, kissé modernebb és agresszívebb a szó jó értelmében. Bár Tommi Iommi a világ szeme láttára és füle hallatára tanult meg rendesen gitározni, megjelent egy új gitáros típus, a szorgalmas fajta, aki tanulni akart és tudni, hogy mit csinál. A szorgalmas fiatal gitáros titánok megjelenésével a rock korszakban is új fejezet indult el. Ozzy látta az új tehetségeket és ki is választott magának egy rendkívül technikás fiatal gitárost Randy Rhoadsot, akivel Ozzy egy új irányt vett a zenekar hangzásában.

Az új generáció már nemcsak úgy ösztönösen az utcáról tanulta és leste el a gitár fogásait, hanem komolyan tanultak és szorgalmasan gyakoroltak. Rhandy Rhoads nemcsak zseniális metál gitáros volt, de tehetséges klasszikus gitáros is, melyet minden nap szorgalmasan ápolt és gyakorolt. A zenét a zenéért és a gitározásért szerette. Randy 1956. Március 19-én született Californiában. 7 évesen kezdett gitárt tanulni és ezt élete végéig folytatta. 14 éves korában már a heavy metál műfajában működött és néhány év alatt elképesztő technikai fejlődésen ment át. Az időtájt a Quiet Riot nevű bandában játszott. Valaki aztán ajánlotta Ozzynak, aki éppen új gitárost keresett a zenekarába, majd 1979-ben már, mint az Ozzy zenekar gitárosaként folytatta karrierjét Randy Rhoads.

Az ígéretes fényes karrier sajnos 25 éves korában tragikus véget ért. Egy drogos fickó repülővel felvitte őket egy kis repdesésre kora hajnalban, hogy a turné buszban alvó zenekari tagokat egy egy hangos mélyrepüléssel bosszantsák. A rárepülés kétszer sikerült is, de harmadszorra a gép túl közel repült a buszhoz, a jobb szárnyvég beleakadt és a gép a földbe csapódott. A buszban senki sem sérült meg, de a gép 3 utasa közöttük Randy Rhoadsal mind meghaltak.

Az egész rock gitáros társadalom gyászolt, egy nagyon ígéretes gitáros csillag hunyt ki. Rhandy Rhoads hatására, akinek játékára Alice Cooper, Gary Moore és Edward Van Halen volt nagy hatással, immár olyan gitárosok nőttek fel Randy Rhoads hatására, mint Zakk Wylde, aki érdekes módon ugyancsak Ozzy bandájában lett híres, vagy Dimebag Darrel, aki azóta már ugyancsak nincs az élők sorában.

Ezek után tekintsük át Randy Rhoads felszerelését. Van egy rajzunk 1981-ből, ami az akkori idők divatjához képest ugyancsak modernnek és előremutatónak számított. Ha végig követjük a rajzon a jel útját, azonnal felismerhető a két hangutas felépítés:

A rajzon látható, hogy a Wah, torzító egy EQ és chorus pedálok után egy MXR Stereo Flangertől ketté válik a jel és tovább megy egy további MXR analóg Delay-be, majd a másik ág egy Roland Space Echo-ba. Innen két 100 Wattos master hangerős Marshall erősítőbe megy, amik 1960-as típusú Marshall oszlopokat hajtanak meg. A hangfalak Altec hangszórókkal voltak felszerelve.

Randy 1959 Plexi típusú erősítőket használt, azonban ezeket átalakíttatta kissé, az előfok is át lett hangolva és kapott egy Master Volume fokozatot is. Friss hír, hogy pár hónapja a Marshall a NAM SHOW-n bemutatta az 1959RR Randy Rhoads Signature modellt.

Egy másik rajzon egy hasonló 2 utas felszerelés látható.

Az alábbi felsorolás mutatja azokat az eszközöket, amiket Randy rendszeresen használt.

 • Krém színű Gibson Les Paul Custom
 • Gibson Fekete Beauty Custom
 • Karl Sandoval Polka Dot Flying V
 • Fehér Pinstripe Jackson Randy Rhoads RR-1
 • Fekete Jackson Randy Rhoads
 • Marshall vintage super lead plexi 100 Wattos erősítő fej (2)
 • Marshall 4x12 fehér hangfalak Altec Lansing hangszórókkal (2)
 • Marshall 4x12 fekete hangfalak Altec Lansing hangszórókkal (2)
 • Roland FV-300H Volume Pedal
 • Vox 847 wah wah pedal
 • MXR distortion +
 • MXR 10 band equalizer
 • MXR stereo flanger
 • MXR stereo chorus
 • Roland RE-301 space echo (alkalmanként használta)
 • Yamaha E1005 & E1010 analog delay

Gitárok

Bár Randy pályafutását egy 1979 -es évjáratú Gibson Les Paulon kezdte, az amerikai Jackson gitár cég egy érdekes modern Flying V mintájú gitárt készített számára. Ez a forma jól illeszkedett Randy folyékony játék stílusához. Hamarosan a cég több modellt is dedikált Randy Rhoads nevének. Íme náhány kép a sok Flying V modellből, melyek igazán Randy halála után kezdtek nagy számban megjelenni.

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::