Keresés az oldalon:

 

 

 

Gitár hangrendszerek 18.

Zakk Wylde hangrendszere

Vannak gitárosok, akik jellegzetes hangzását szekrény nagyságú rackekbe épített technika biztosítja, vannak akiknek ez megvan mindenféle technikai eszköz nélkül is, és vannak, akik a kettő közöttiek, azaz némi minimális technika segít a hangzásban. Ide tartozik Zakk Wylde is. Zakk 1967 Január 14-én született Bayonne városában, New Jersey államban.

Zakk Wylde Ozzy Osborne együttesében lett igazán ismert, bár már előtte sok ismert névvel játszott együtt. Ő váltotta Randy Rhoads-ot annak tragikus halála után. Randy Rhoads nagy veszteség volt nemcsak Ozzy együttese számára, hanem az egész rock világ számára is. Randy játékában együtt volt a kreatív tudás, a hatalmas technikai felkészültség a kemény, nagy energiájú folyékony hangzással. Randy után valami más kellett. Ozzy egy igazán vad gitárost akart, és ezt Zakk Wylde személyében meg is találta.

Zakk igazából egy vadsámánhoz hasonlít, míg elődje inkább tudós volt a hangszerén. Persze hogy mit nevezünk modern hangzásnak, az nagyon függ attól ki mondja, mikor és mire. Így ha én azt mondom, hogy Zakk hangzása még mindig inkább a modern korba illeszthető, mint a vintage korszakba, akkor nem tévedek nagyot. Ez a gondolat itt most azért fontos, mert ezt a modern hangzást nem éppen a legmodernebb erősítőkön és gitárokon éri el. Zakk rendkívül technikás gitáros, jellegzetes sikongató riffjeivel hamar beírta magát a nagy rock gitárosok könyvébe. Ösztönös gitáros, nem gondolkodik, hanem játszik és mindig jókat és nagyon jól. Persze látványnak sem utolsó, mindig ügyel arra, hogy a látszatot fenn tartsa. Állítólag a magánéletben egy nagyon szelíd ember, mindazok ellenére, hogy rettenetes mennyiségű sört iszik éjjel nappal.

Így mostanra talán össze is lehet állítani mi az, ami a "zakk" imázst alkotja: tudatni az emberekkel, hogy a sör az egyik legfontosabb emberi találmány, a szőrös vad kinézet, a gitárra festett célkereszt, hogy mindig beletaláljon az ember tekintete a gazdájába, a velőtrázóan sikító riffek és az eszement tempójú szólók.

Mindehhez alig pár nélkülözhetetlen technikai eszköz szolgál. Mióta megjelent a JCM800 -as Marshall erősítő, Zakk ezen játszik. Ez az erősítő nem nagy torzítású, de nagyon vastagon és dinamikusan szól. Az aktív hangszedőkkel és külső torzítókkal a gain hatalmas szintre növelhető.

Van adatunk az 1988 és a 2000-es színpadi összeállításáról:

A két kép között nincs különbség, azonban a hangfalak 2000-re már 200 Wattos Electro-Voice hangszórókra lettek kicserélve a korábbi 70 Wattos Celestion hangszórókról. Látható, hogy ezek a hangszórók valami egészen mást képviselnek, mint a vintage Celestion hangszórók.

Az alap összeállítás egyszerű, a stereo chorusból két hangútra ágazik a rendszer és így hajtja meg a 2 db Marshall JCM 800 100 Wattos fejet. Nagyobb koncerteken pedig többszörös stacket épít dupla hangfalakkal.

Az utóbbi időkben az MXR is felfedezte, hogy Zakk nevével érdemes overdrive pedálokat eladni. Íme a Zakk Overdrive.

Zakk időnként kicseréli Boss Super Chorus pedálját egy MXR Stereo Chorusra, de a jellegzetes Zakk hangzás az mindig ugyanúgy megmarad.

Az egész effekt készlete 4 db effektből áll, egy Dunlop Cry Baby Wah, egy Dunlop Rotovibe, egy Boss vagy MXR overdrive és egy MXR vagy Boss Chorus pedál.

Gitárok

Zakk Wylde kedvenc gitárja egy Gibson Les Paul gitár amire egy célkereszt van festve. Ettől függetlenül időnként feltűnik egy egy Dean vagy egyéb ismeretlen nevű gitárral, de egyben közösek: Rettenetesen szólnak és a célkereszt elmaradhatatlanul rajtuk van.

Zakk Wylde hangzásának egyik fontos eleme a gitárokba szerelt EMG pickup. Az aktív elektronika a lehető legnagyobb jelet préseli ki a gitárból, amivel máris könnyű túlvezérelni az erősítőket.

A Gibson készített a Signature sorozatban immár két gitárt is Zakk Wylde nevével. Az egyik az említett Les Paul, a másik egy Flying V. A Gibson érdekeltségébe tartozó Epiphone távol-keleti gyártással immár olcsóbb változatban is kihozta a Zakk Wylde modelleket.

Íme pár kép a gitárokról:

Zakk Wylde szólóalbumait is érdemes meghallgatni, ugyanis nagyon jó énekes és érdekes módon nem metálba illő a hangja. Néha másféle gitártudását is megcsillantja a lemezeken. Érdekes módon azokon nem a vadsága domborodik ki, hanem szelídebb humánabb oldala is.

Jó hangzást!

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::