Keresés az oldalon:

 

 

 

A legkisebb gitár: az ukulele

Pár éve csak az avatottabbak hallottak az ukulele nevű húros, pengetős, erről a kis méretű gitár formájú hangszerről. Ma pedig divatja van a kis hangszernek. Itthon Magyarországon is egyre terjed és egyre többet lehet látni belőle a boltokban. Hogy ez miért van így, ennek mentem utána és most megpróbálom megosztani a gondolataimat veletek, úgy hogy közben be is mutatom az ukulelét.

Eredete, története

A címben joggal neveztem a legkisebb gitárnak, mert, tulajdonképpen a gitár kicsi, négyhúros, mindössze 33 cm-es húrhosszúságú változata. Sokan mint hawaii gitárt ismerik, bár a hawai gitár egy másféle hangszer, ami inkább a steel vagy lap-steel gitárként került a köztudatba. A legkisebb, még éppen játszható méretű akkoriban még bélhúros gitár 1880 körül jelent meg Portugáliában, mint az ukulele őse. Gyakorlatilag a 4 húros braguinha és az 5 húros rajao egy ötvözete.

Az ukulele történetét feljegyezték, ami úgy szól, hogy 1879-ben három ember, Manuel Nunes, José do Espírito Santo, és Augusto Dias a Ravenscrag hajó fedélzetén érkezett Portugáliából Hawaiira, pontosabban Honoluluba, ahol letelepülve hangszerkészítésből próbáltak megélni, így az első ukulele készítőkként lettek számon tartva. Az ukulele tehát ezen a néven valóban Hawaiból származik, és durva fordításban "ugróbolhát" jelent. Onnan elterjedve vált a polinéz szigetvilág kedvelt hangszerévé. A neve angol kiejtése fonetikával: "jukulejli " vagy csak röviden "juki", mi pedig fonetikusan úgy ejtjük, ahogy írva van: ukulele.

Így az ukulele beintegrálódott a Hawai zenébe.

Megjelenésétől kezdve az utána következő évtizedekben az ukulelének négy főbb változata alakult ki, a kisebbtől a nagyobb felé haladva: az eredeti méretű szoprán , a koncert, majd 1920-ban megjelent a tenor és az 1940-es évek óta a bariton is jelen van. Az ukulele megjelenésekor még bélhúrokat használtak, azonban a nylon húr megjelenésével az ukulele is lépést tartott. Egyes tenor hangszereken a húrok néha duplázva vannak: a hat húros változaton az első és a harmadik húr van duplázva, a nyolc húros változaton mind a négy húr duplázva van.

Az ukulele 1925 körül jelent meg az Egyesült államokban, San Francisco-ban, a Panama Pacific Nemzetközi Kiállításon a Hawai pavilonban George E. K. Awaival az élen, a Royal Hawaiian Quartet nevű gitár/ukulele együttes játszott. Ebben az együttesben játszott és itt mutatkozott be Jonah Kumale ukulele készítő is, aki muzsikusként is mestere volt a hangszernek. Az együttes hamar népszerű lett és a zenéjükön túl az ukulele is elterjedt az országban. Az ukulele népszerűségét olcsósága mellett annak is köszönhette, hogy kis méretű volt, de ennek ellenére hangereje kellően nagy volt, édeskés tónusa pedig azonnal a szívekbe talált.

Az ukulele népszerűsége a II. Világháború alatt és után is folytatódott, és lassan átkerült Kanadába sőt Japánba is. Olyannyira, hogy egy Yukihiko Haida nevű japán ukulele rajongó 1959-ben megalakította a Nihon Ukulele Szövetséget és napjainkra Japán a második legnagyobb otthona a Hawai muzsikusoknak és ukulele virtuózoknak. Kanadában a hatvanas években egy J. Chalmers Doane nevű tanár drámaian megváltoztatta az iskolai zeneoktatást a ukulele bevezetésével. A Doane program lehetővé tette, hogy abban az időben 50.000 diák és felnőtt tanult ukulelén játszani Kanadában. Európában először Angliában jelent meg a hangszer, ahol George Formby a híres humorista és mellesleg kiváló ukulelés mutatta be a hangszert és szerzett neki nagy népszerűséget a TV show műsorokban.

Az ukulele tipikus népi hangszer, megjelenésekor nem volt iskolája, mindenki magától tanult meg rajta valamilyen szinten, egymástól ellesve a fogásokat. Kanadában és Amerikában azonban kezdtek megjelenni a különféle oktató füzetek, amik javarészt tabulatúrákból és rajzos instrukciókból álltak, hiszen a kottaolvasás tudása a nép körében nem jellemző. Egy olyan programozott oktatás esetében, mint ami Kanadában is volt, azonban már szükséges egy írott ukulele iskola, mely lehetővé teszi, hogy a kotta olvasását a hangszer kezelésével egy időben megtanulhassák a tanulók.

Számos ismert előadó kedvelte és kedveli mai is az ukulelét. Sokan tudják, hogy George Harrison élete utolsó éveiben nagyon érdeklődött az ukulele iránt. Ugyanígy Jimi Hendrix is szerette, és Brian May is kedveli az ukulelét. Persze más dolog tartani egyet a házban, és más rajta valóban játszani valódi muzsikát. Így ezek a nevek csak érdekességként említendők, hiszen a valódi ukulele mesterek közelébe sem férhetnek, ha játékról van szó.

Az ukulelének egyre nagyobb kultusza kezd lenni. Az építők szeretik, mert egyszerű, és jó alkalom a művészi kidolgozásra. Így aztán előfordul, hogy egy egy nagyon mívesen kidolgozott hangszer éppen annyiba kerül, mint egy hasonlóan kidolgozott gitár, de mint minden esetben ezeket is a gyűjtők és a gazdag emberek vásárolják.

Hangolás

A hangolás tekintetében csakúgy, mint a népi hangszereknél vagy a nyitott hangolást, azaz valamilyen akkordra hangjaira hangolják a húrokat, így a legfontosabb dúr akkordok egyszerűen lefoghatók, vagy a gitárnál is ismert kvart/nagyterc/kvart hangolást alkalmazzák. Az USA-ban a szoprán és a koncert ukuleléket egy C6 akkordra hangolják, azaz G-C-E-A, a mélytől a magasig haladva, úgy, hogy a G egy oktávval meg van emelve, "beszúrva" ezzel az E és az A húr közé.

Az ukulele gyakoribb hangolásait az alábbi táblázat mutatja.

Az ukulele Magyarországon

Az elmúlt 5 évben volt megfigyelhető az ukulkele egyre nagyobb számban való megjelenése hazánkban. Ennek több oka van, egyrészt sok ember jár hangszerkiállításokra, ahol ukulelét tömegével lehet látni, ugyanakkor az internet terjedésével a hangszer kultúrájához, a rajta játszott zenékhez is közel kerülhetnek.

A gyerekek pedig első látásra beleszeretnek, mert azonnal megszólítja őket a jól ismert "gitár ikon" ami számukra egyszerűbbnek és elérhetőbbnek is mutatkozik, hiszen kis méretében a gyerekek azonnal felismerik, hogy az nekik való hangszer. A szülők, különösen, ha az apa gitározik és otthon már van valami márkás finomabb hangszer, szívesebben vesznek egy ukulelét a gyereknek, minthogy a kezébe adják a méregdrága gitárt.

Hazánkban természetesen nincs semmiféle autentikus kultúrája az ukulelének, így akik rajta akarnak játszani, azoknak marad az internet és a hallásból, ellesésből való tanulás, ami meg kell mondjam, jó esetben sokkal közelebb viheti őket a zenéhez, a hangokhoz, és az igazi zenéléshez, így mélyebb avatottságot adhat a hangszeren, mint valamiféle rossz intézményes oktatás. Ezzel azt akarom mondani, hogy a túl akadeémizált zeneoktatás nem minden esetben tanítja meg zenélni a tanulót, legfeljebb megtanítja olvasni a kottát és olvasás után kezelni a hangszert. Ha a kisgyerek megtapasztalhatná, hogy miként lehet szép hangokat pengetni a hangszeren anélkül, hogy idő előtt elvennék a kedvét a kötelező szolfézzsel és egyéb tudnivalókkal, és erre látna jó felnőtt példát is, akkor az ukulele az alapfokú zenetanítás megváltását jelenthetné.

Azt sem tudják sokan, hogy az ősi magyar zenekultúrában is van húros, pengetős hangszerünk, ez pedig a koboz. A kobozon a moldvai csángók még ma is játszanak, az őseink pedig 1500-2000 évvel ezelőtt az ókultúrában a legelterjedtebb klasszikus hangszerként használták.

Az ókultúra hanyatlásával és a nyugati kultúra terjedésével sajnos a hangszeres kultúránk, így a koboz is eltűnt, és már csak mint egzotikus hangszer van jelen a népzenénkben. Ezt azért említem meg, mert a koboz az ukuleléhez hasonlóan nagyszerű hangszer lehetne, hogy a legfiatalabb korosztályt közel vihessük a zenéléshez és a zenéhez. Ehhez el kellene terjeszteni egy az ukuleléhez hasonló méretű kis kobozt, erre azonban nincs mód, így marad az ukulele, aminek én személy szerint nagyon örülök, mert azt látom belőle, hogy az emberi lélek így vagy úgy, de pengetni akar és ehhez a legjobb kezdet az ukulele....

Hol kapható ukulele?

Hazánkban, túlzás nélkül állíthatom, hogy az akusztikus gitárokból legjobban ellátott és legnagyobb forgalmú boltban a Stageshopban kapható az egyik legnevesebb ukulele márka a Cordoba. A Cordoba kínálatában kapható mind a 4 féle méretű ukulele.

Kivitelük tökéletesen megegyezik a legigényesebb akusztikus gitárokéval, kidolgozásuk makulátlan. Ezt a márkát teljesen egészében tömör nemes fákból készítik, így hangjuk is nagyon gazdag és kellemes. Az egyébként igen széles választékból most bemutatok hármat, ami a boltban kaphatók is:

Cordoba szoprán ukulele (20SM)

A fent közölt táblázathoz képest ezek a hangszerek néhány centiméterrel hosszabb húrtávolságúak, ami a hangzásban és a kényelemben is kedvezőbb. A 20SM jelű ukulele 343 mm-es húrhosszúságú. A nyak a 12. bundnál kezdődik. A test méretei: Szélesség 123mm a felső vállnál és 170mm az alsónál. A teljes hosszúság 530mm. Test mélysége az alsó vállnál 60mm, és 52mm a felsőnél.

A tető teljes egészében tömör mahagóni, a káva és a hátlap rétegelt mahagóni. A nyalat is mahagóniból faragták ki. A fogólap és a húrláb rózsafából vannak. A hangnyílást egyszerű rozetta díszíti.

A húrnyergeket kompozit anyagból készítették. A felületi kidolgozás selyem fényű lakkal történt. A 4 db nyitott 1:14 áttételű hangolókulcsai krómozott bevonatúak. A hangszert Aquila nylon húrokkal látták el. Tartozékként egy rendkívül elegáns szivacsbélésű puhatokot adnak a hangszer mellé.

Ára: 39.900,- Ft

Cordoba koncert ukulele (25CK)

Az 25CK jelű ukulele a drágábbak közé tartozik, hiszen a Hawaiban honos tömör koa fából készült. Ennél a sorozatnál beleértve a tetőt is, a káva és a hátlap is tömör anyag. A nyak mahagóniból, a fogólap és a húrláb indiai rózsából van. 374 mm-es húrhosszúsága megfelel a koncert modellek szabványának.

A test a 14. bundnál kezdődik és összesen 19 bundja van. A test szélesség az alsó vállnál 205 mm, a felső vállnál 150 mm. A teljes hosszúság 615 mm. Test mélysége: 68 mm az alsó vállnál, 58 mm a felsőnél. A hangnyílást egy fa berakású rozetta szegélyezi.

A felület kidolgozásánál ugyancsak selyem fényű lakkot használtak. A 4 db nyitott 1:14 áttételű hangolókulcsai aranyozott bevonatúak.

Ezért ára is magasabb, mint a megszokott mahagóni modelleké. A húrnyergeket kompozit anyagból készítették. A felületi kidolgozás selyem fényű lakkal történt. A 4 db nyitott 1:14 áttételű hangolókulcsai krómozott bevonatúak. A hangszert Aquila nylon húrokkal látták el. Tartozékként egy komoly szivacsbélésű puhatokot adnak a hangszer mellé.

Ára: 85.500,- Ft

Cordoba bariton ukulele (20BM)

Az ukulelék között ez a leghosszabb 508 mm húrhosszúságú és egyben a legnagyobb méretű hangszer. Az ennél nagyobbak már a gitár tartományába esnének. A tető anyaga tömör mahagóni, a káva és a hátlap rétegelt mahagóni, és a nyakat is mahagóniból készítették, a fogólap és a húrláb azonban rózsafából készült. Az alsó és felső nyereg anyaga kompozit.

A test a 14. bundnál kezdődik és összesen 19 bundja van. A test szélessége az alsó vállnál 258 mm, és 190 mm a felső vállnál.Test mélysége: 77 mm az alsó vállnál, 70 mm a felsőnél.

A felületi kidolgozás selyem fényű lakkal történt. A 4 db nyitott 1:14 áttételű hangolókulcsai krómozott bevonatúak. A hangszert Aquila nylon húrokkal látták el. Tartozékként egy elegáns szivacsbélésű puhatokot adnak a hangszer mellé.

Ára 55.500,- Ft

Érdekesség, hogy a gyöngyházból készült fogólap berakások az ukuleléken az 5,7,10,12 fekvésben vannak, ellentétben a gitárral, ahol a 9. fekvésben van a 10. helyett.

Ár érték arányról ez esetben nehéz beszélni ugyanis, mivel nincs hazánkban ukulele kultúra, így nehéz megítélni, hogy mit mond az avatatlanok számára egy ukulele hangja. Azt azonban biztosan állíthatom, hogy rendkívül megnyerő, finom hangú hangszerek, melyek meglepő hangerőn képesek szólni és minőségi anyagokból készülnek. Egy gitárhoz képest első látásra sokba kerülnek, de ha már egy tömör fa gitár árát tekintjük, akkor teljesen arányos.

Amit nagyon tudok javasolni, az, hogy el kell menni a Stageshopba és ott tucatnyi féle ukulele között lehet válogatni és ott személyesen megízlelni a hangját.

Csatlakozó linkek: www.stageshop.hu

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2023 Tandem Records ::