Keresés az oldalon:

 

 

 

Camps nylon húros tanuló gitárok

A legtöbben már torkig vagyunk a kínai, megszólalásig "tanulógitárra hasonlító tárgyakkal", de csak a megszólalásig, mert ugyanis a megszólaláskor még kevésbé emlékeztetnek a gitárra... Aztán főként torkig vagyunk a "Tesco Gazdaságos", és a "Bricostore Gazdaságos" tanuló gitárokkal is...

A tanulógitár ugyanis egy kétarcú dolog: Ha jó, akkor a tanuló szeret rajta játszani, ha nem, akkor hamar kiábrándul az egészből a rossz hang és a beállíthatatlan és lefoghatatlan húrok miatt. Így vesznek el hatalmas tehetségek...

A tanulógitárt ugyanazzal a műgonddal kellene elkészíteni, mint a drága koncert változatot, csak olcsóbb anyagokból és szerényebb dekorációval. De ez sajnos nem így van a világban. Éppen ezért nagyon nyitva kell tartani a szemünket, hogy mit veszünk meg a gyerekeinknek vagy éppen magunknak. Most kellemes meglepetés ért, mert a Stage Shop boltjában felfedeztem egy igazán jó minőségű nylon húros Spanyolországban, Gironában készülő, gitármárkát a Camps-et. Ezek a gitárok megfizethető árfekvésük és az ehhez tartozó kitűnő hangjukkal érdemesek arra, hogy írjunk róluk, és jó szívvel ajánljuk a vásárlóknak.

Mielőtt bemutatnám a szóban forgó márka modelljeit, előtte szeretném elmondani, hogy valamikor régen, a tanuló és a koncert gitár között nem volt akkora minőségi és árkülönbség, mint ma. Régen nem voltak műanyagok, nem voltak rétegelt lemezek, és nem voltak sorozatgyártásra beállított gépsorok. Minden gitárt ugyanazzal a módszerrel és kézimunkával állítottak elő. A különbség csupán a fa fajtájában, rezonáns minőségében volt.

Ma olyan helyen gyártanak gitárokat, ahol annak sem kultúrája, sem hagyománya nincs, megrendelésre, rajzról a maguk módján kopíroznak le olyan eszközöket, amiket rajz szerint még nem lehet életre kelteni. És a tanulógitár, mint kategória egyfajta mentség lett a rossz minőségre a pénzért bármire képes gyártók jó nagy részénél.

Ezek után bemutatnám a Camps gitárgyártó manufaktúrát. Mint említettem, a Spanyol Gironában működik a Juan Camps Coll által 1945-ben alapított gitárgyártó manufaktúra. Azért nevezem manufaktúrának, mert a főbb, az igazán odafigyelést igénylő munkaműveletek kézi munkával történek. Az alapító fiai Javier és Jordi, valamint az általuk kinevelt hangszerkészítő csapat együtt dolgoznak.

A Camps gitárokról általában

Azt tudni kell, hogy az egyik leghíresebb és legfontosabb iparművészeti hagyomány Spanyolországban maga a gitárkészítés, ami generációról generációra száll át, és átörökítik a legjobb hagyományokat, miközben az ésszerűen alkalmazható technológiákat bevonják a gazdaságos gyártásba. Ez az elhivatottság és elkötelezettség vezeti a Camps céget, és így méltán bízhatunk a termékeikben. E bizalmat annál inkább megelőlegezhetjük nekik, mivel a tanuló gitártól a koncert csúcsmodellig mindent, az azt megillető műgonddal gyártanak.

A tradíció tiszteletüket jellemzi például az a tény, hogy műanyagot nem használnak a gitárok építésénél. Még a tanulógitár fedlapja is mindig tömör fenyő vagy cédrus.

Az újításokra való nyitottságukat pedig az igazolja, hogy a nyakban fém merevítő pálcát alkalmaznak. Hamar kiderült, hogy a hangon nem okozott észrevehető változást, azonban a nyak elhajlástól nem kell tartani, ami a tanulógitárok egyik tipikusan legnagyobb problémája.

Ugyancsak a korral való haladásukat fémjelzi az, hogy elektro-akusztikus változatokat, sőt MIDI-hangszedővel felszerelt gitárokat is készítenek.

Ebben az írásban 3 tanuló modellt fogok bemutatni, árban és hangminőségben egyaránt növekvő sorrendben.

Sonata-C modell

A gitár teteje tömör spanyol cédrus, a káva és a hátlap laminált mahagóni, a nyak pedig honduras-i cédrus. Ebben a modellben még nincs fém merevítő pálca. A fogólap és a húrláb indiai rózsafa. Még a hangnyílást szegélyező rozetta díszítés is eredeti intarziás. (Távol-keleten nem értik miért kell intarziás rozetta, ők ezt kiváltották nyomdai eljárásra, sőt már a fa erezetét is azzal utánozzák egyes helyeken....) No de nem rémhíreket akartam én közölni, hanem kellemes híreket, így folytatnám azzal, hogy az olcsóságot okos kompromisszumokon keresztül valósították meg. Ilyen például, hogy a kontúrt nem kézi munkás berakással díszítik, hanem a fa pontos illesztése és csiszolása után festéssel került fel a fekete csík. Ez ugyan esztétikai kompromisszum, ami a hangot egyáltalán nem befolyásolja. Ugyancsak csökkentette a gitár költségét a kevésbé munkaigényes matt lakkozás.

A hangolókulcsok krómozottak, nem nagyon drágák rajta, azonban simán futnak és jól ellátják a feladatukat. Maga a hangszer puritán egyszerűsége ellenére kifogástalan precizitással van összerakva és kidolgozva.

A legtöbb olcsó gitárgyártó a legolcsóbb, legrosszabb húrokkal, pár hozzá nem értő segédmunkással húroztatják fel a gitárokat, úgy hogy a húrok kicsúsznak a kulcs befűzésénél. Ha egy cég ilyenen spórol, akkor én attól még hulladék faforgácsot sem vásárolnék nemhogy gitárt.... Nos,itt minden rendben van, Savarez húrokkal van minden gitárjuk felhúrozva, és már helyből jól szól a hangszer...

Hangzás

A hangzás valóban meglepett, nagy hangerő, elég jó kiegyenlítettség jellemzi, a hangok nem fedettek, sokkal inkább gömbölydeden ütnek a hang elején, és artikuláltan szólalnak meg megfelelő pengetés esetén. Éppen ezért ideális tanuló hangszer, mert a pengetés finom árnyalataira válaszol a hangszer.

A gitár nagyon kényelemes, tökéletes nyakprofilja van és a súlya feltűnően kicsi. Ez a könnyű gitár nemcsak a tanulónak kényelmes, hanem a nagy hangerő is ennek köszönhető részben.

M-2

Ez a hangszer már kidolgozásában is egy magasabb szintet képvisel a tanulógitárokon belül. A gitár teteje tömör fenyő, a káva és a hátlap laminált bubinga, a nyak pedig honduras-i cédrus. A fogólap és a húrláb indiai rózsa. Ebben a modellben már benne van a hangnyílás felől állítható fémmerevítő pálca.

 

 

A hangnyílást szegélyező rozettadíszítés eredeti intarziás. Lakkozása magas fényű. A szélberakások itt már fából készültek. A fejen látható "C" gravírozás is nagyon szép és stílusos, ez mindenképpen emeli a hangszer esztétikai értékét.

A kivitele ugyancsak hibátlan, a hangolókulcsok az előző modellével megegyezők.

Hangzás

A hangzás tiszta és dinamikus, igen nagy hangerővel szólal meg a gitár. Egy szót ejtenék a bubingáról. Ez az afrikai fafajta a dobok készítésénél terjedt el és lett népszerű. Részben különleges, felhősen habos mintázata és részben tiszta rezonáns tulajdonságai miatt. A bubinga gitár hangja áttetsző, gyorsan és gömbölydeden üt a hang eleje, kissé perkusszív a hang indulása, de nem annyira koppanós, mint a flamenkó gitárok ciprus anyaga. Nem véletlenül kedvelik a dobosok a bubingát. A hang ugyan más, középtartománya csillapítottabb, ezért tónusa nyitottabb, mint a megszokott rózsa vagy mahagónifélékből készült gitároké, azonban a hang tisztasága és dinamikája miatt kiválóan alkalmas a tanulásra.

M-6-S

Ez a hangszer kidolgozásában immár egy még magasabb szintet képviseli a tanulógitárokon belül. A gitár teteje tömör fenyő, a káva és a hátlap laminált indiai rózsa, a nyak honduras-i cédrus.

A fogólap ezen a modellen ében, a húrláb indiai rózsa. Az M-6-S modellben is már benne van a hangnyílás felől állítható fémmerevítő pálca. A hangnyílást szegélyező rozettadíszítés eredeti intarziás.

Lakkozása magas fényű. A szélberakások itt is fából készültek. A fejen látható stilizált "C" gravírozás itt is nagyon szép, emelve a gitár esztétikai értékét.

 

A kivitele az előző modellhez hasonlóan makulátlan, a hangolókulcsok itt már aranyozottak.

Hangzás

A hangzás tiszta és dinamikus, igen nagy hangerővel szólal meg a gitár. A gitár hangja árnyalatnyival marad el a következő árkategória hasonló modelljeitől. A hangerő megfelelően nagy, dinamikája és a hang tisztasága, artikulációja miatt haladóknak is alkalmas a tanulásra.

Összegzés

A gitárok ára:

  • Sonata: 48.750,- Ft
  • M2: 85.000,-Ft
  • M-6-S: 110.000,- Ft

A tanulógitárok között a Camps kitűnő ár/minőség aránnyal bír. Jó szívvel tudom javasolni mindenkinek, aki tanulási célra szeretne gitárt vásárolni.

A gitárokhoz nem adnak tokot, azt külön kell megvásárolni, azonban a ProLine Rockbag szivaccsal bélelt tokjai ugyancsak kaphatók a Stageshopban 6.550,-Ft-ért.

A gitárokat a Stageshoptól kaptuk meg tesztre, ezúton is köszönjük.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2023 Tandem Records ::