Keresés az oldalon:

 

 

 

Két Ziata klasszikus gitár

George Ziatasról, a görög származású, Ausztráliában élő gitárkészítőről már lehetett hallani a honlapunkon. Az Ausztralian Guitar Centre jóvoltából most két érdekes gitárt mutatok be tőle. Elöljárójában szeretném kissé feleleveníteni a gitárkészítésben képviselt helyét. A klasszikus (nylon húros) gitárépítésben a hagyományos spanyol (Torres) típusú gitárépítés tekinthető egyeduralkodónak. Ezt az építésmódot a legyezőszerűen elrendezett tetőmerevítés jellemzi. Ezen túl valójában csak alternatív gitárépítési módok léteznek, mert a klasszikus piac nem igazán tűri a változtatásokat, a radikális újításokat így erősen a tradíciók mentén halad. Ilyen a Kasha és a Smallman féle építésmód is. A Kasha elég radikális, ami kinézetében is megváltoztatja a gitárt is valamelyest, merevítési rendszere és ebből adódóan a gitár működésmódja az impulzus csatolás elvéhez köthető. Hangjuk jellegzetes. A Smallman vagy nevezzük összefoglalóan Ausztrál módszernek, a szuperkönnyű, rácsszerkezetű merevítés előnyeit használja ki. Nehéz lenne százalékban kifejezni az alternatív építésű gitárok arányát. Greg Smallmann, Ashley Sanders, és John Price mellett egy fiatal gitárkészítő George Ziatas is az ausztrál gitárépítési elv mellett kötelezte el magát. George kísérletező alkat, több érdekes újítást vezetett be, egyik másikat én magam is láttam és kipróbáltam, azonban sajnos a klasszikus piac nem reagál mindegyikre kedvezően. Ilyenek voltak a 14 bundos nyak és az enyhén csavart nyak.

Mára azonban visszatért a 12 bundos nyakhoz és a klasszikusabb formához. Újabb gitárjait a merevítés nélküli domborított hát és a rácsos kompozittal laminált balzafa-merevítés jellemzi. Fontos megjegyezni, hogy a Ziata gitárok tető hangolása inkább a spanyol építésmódhoz van közelebb, azaz az A és G hang közötti, míg Ashley és Smallmann az E és F közötti tartományokra hangolja a tetőt. Ebből adódóan a spanyol hangzáshoz szokott fülek is könnyebben elfogadják a Ziata gitárok hangját.

Fő jellemzők

Az első gitár melyet most bemutatok egy 3 évvel ezelőtti modell 14 bundos nyakkal, kissé a fémhúros gitárokra emlékeztető karcsúbb testformával. A gitár teste indiai rózsafából készült, a hátlapja gerendázott, de erősen domborított.

Merevítése az említett kompozit/balza laminációból készült. A húrláb padoukból van, fogólapja ébenfa és nyaka mahagóni. A tető anyaga Engelmann fenyő. Érdekes módon az Engelmann kezd terjedni az utóbbi időben a klasszikus gitároknál is. Ez a fenyőféle valahol a puha cédrus és a fenyő között helyezkedik el. Úgy is lehetne fogalmazni, hogy a cédrus érzékenysége jól párosul a fenyő szilárdságáéval. A belőle készült gitárok gyors reagálásúak és igen vastag tónussal szólnak.


A gitár 650 mm-es standard húrhosszúsággal készült. Mindkét modell egy új típusú Oasis carbon húrral lett felhúrozva és azt tapasztaltam, hogy ezzel a húrral a Ziata egy klasszissal jobb teljesítményt nyújt, mint hagyományos nylon vagy carbon húrokkal.


Hangzás

A gitár hangja közelebb áll a megszokott spanyol hanghoz, azonban pár dologban különbözik:

Minden hang szinte robbanásszerű gyorsasággal indul, fényesen testes és üvegesen áttetsző, miközben gömbölyded marad. A magasba haladva egyre nyílik a hangja, és szinte énekel a felső fekvésekben. A mély húrok hangkitartása igen hosszú, arányos középtartománnyal és feszes testű mélyekkel. Ez a Ziata modell kétféle testméretben készült, bár azt hallom, hogy a mester visszatért a klasszikusabb formához. Ebből a 14 bundos modellből van egy keskenyebb és egy mélyebb változat. Az általam tesztelt 80-as számú darab a vastagabb változat. Ez a gitár még feszessége mellett is igen vastag hangzást produkál. A vékonyabb testű gitár tisztán, pregnáns hangindulással szól, minden fekvésben tiszta arányos akkordok szólnak belőle. Bizonyos termekben a kistestű gitár tisztábban szól. Nem véletlenül készítenek egyre több keskenyebb gitárt.

A Ziata gitárok hangerejének titka a rendkívül gyors, nagy energiájú tranzienseiben van. Ez nem mindig nyilvánvaló a gitáros számára, így a hangerejét nem szabad csupán a hangszer mögül megítélni. A gitár hangról hangra tökéletesen kiegyensúlyozott, nincsenek kiugró hangjai.

Az új modell

A másik, új Ziata modell 12 bundos nyakkal készült, a test riói "Santos" paliszanderből van, a hátlapja igen szép és megkapó munka, legalább 20 mm-t domborodik. Ennek akusztikai előnye abban áll, hogy az üreg nem csupán egyetlen állóhullámot erősít, hanem egy egész sorozatot egy szélesebb tartományban, ettől lesz hangos és kiegyenlített a gitár hangja.


A hátlap két félből van összeállítva, de egyetlen darabként van kifaragva és nincs benne gerenda. A tető az előzőhöz hasonló anyagú, és merevítésű. Amikor elhoztam ezt a gitárt tesztelésre, kipróbáltam két másikat is ugyanebből a szériából. Nagyon konzisztens a hangzásuk, csupán árnyalatnyival tértek el egymástól. Ez a darab lazább, G-re hangolt tetővel készült. Tónusa az előző hangszerhez képest, teltebb, nyitottabb, kissé vastagabb, de egyben édeskésebb is, hangereje hasonlóan hatalmas.Mint mindegyik gitáron a magas fekvések szép, telt, éneklő és nyitott hangzásáért meg kell dolgoztatni a hangszert, mondhatni, be kell őket járatni. A 14 bundos változat mellesleg a saját tulajdonom, így az már kellően be van járatva és csodálatos egyedi hangzású gitár lett belőle. A 12 bundos modell magasain még kell dolgozni, de a nálam töltött egy hete alatt is rengeteget nyílt, szélesedett a hangja. Ez a modell kissé édeskésen romantikusan szól, de hangja gömbölyded ütéssel indul, és fényes áttetszőséggel cseng le.Az új modell nyaka nagyon kényelmes, kissé vékonyabb, mint a korábbi 14 bundos változaté, bár én azt is megkedveltem. A gitárra Ziatas mester saját tervezésű húrkulcsai kerültek.Csodálom a Ziata gitárban, hogy olyan tulajdonságokat tudott ötvözni, amik, a spanyol építésmóddal nem lehetségesek, sőt egymással ellentmondásban vannak. A spanyol gitár hangja vagy vastag és lusta, vagy feszes és gyorsan induló, de akkor halk és vékony. A hagyományos építésmód e két tartomány között próbál egyensúlyozni. A Ziata mester által kitalált építésmód, egy okos kompromisszumban nagyon jól ötvözi a vastag hangos gitárhangot a gyors és áttetsző hangással.

A gitár tónusa nagyon szépen kiegyensúlyozott, nincsenek kiugróan hangosabb, vastagabb, vagy halkabb és vékonyabb hangjai. Nemrégiben kipróbáltam mindkét Ziata gitárral az újfajta Oasis GPX carbon húrokat is. Csodálatosan kiemelik a gitár minden jó tulajdonságát. Nagyon ajánlom ezt a húrt a Ziata gitárokhoz.

Mindkét gitár kivitele makulátlanul szép. Gyönyörű rozettájuk és szélberakásaik átlagon felüli esztétikával ruházzák fel mindkét hangszert.

A gitárok 5200 Eurónak megfelelő magyar Forintba kerülnek. A gitárokhoz tartozik egy kemény, de könnyű bélelt Hiscox tok.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2023 Tandem Records ::