Keresés az oldalon:

 

 

 

Yamaha APX9 NA nylonhúros elektro-akusztikus gitár

Van jó néhány olyan gitár típus, aminek a formáját nem akusztikai meggondolások alapján szerkesztették, hanem szigorúan szubjektív esztétikai vagy/és célszerűségi szempontok figyelembevételével. Ilyen a bemutatónk tárgyában szereplő Yamaha APX9 NA típusú gitár is. A nevét is igyekeztem "nylon húros elektro-akusztikus gitárként" aposztrofálni, nehogy valaki megsértődjön, hogy klasszikus gitárnak merészeltem nevezni. A bemutató végéig ki is fog derülni, hogy mennyire fontos pontos nevén nevezni a dolgokat.

A szóban forgó gitár rendelkezik néhány jellemzővel, ami alapjaiban megkülönbözteti a klasszikus gitártól. Ilyen különbségek a szokatlan formájú igen keskeny test a magasabb fekvések elérését szolgáló kivágással, ilyen továbbá a 14 bundos nyak és az elektromos gitárokéhoz közelebbi keskeny és domborított fogólap. További tulajdonságai is vannak, amit klasszikus gitáron nem nagyon látni, például az ovális hangnyílás és a szokatlan végein elkeskenyedő húrláb. A beépített elektronika pedig végképp elutasításra lelne. Csupán az első két apró formai eltérés is elegendő lenne, hogy egy klasszikus gitáros máris levegye róla a tekintetét. Sebaj, nem is nekik készült ez a hangszer.

Részletek

Az egyébként makulátlan igényességgel kidolgozott gitár a specifikációk szerint cédrus tetővel és indiai rózsafa háttal és kávával készül, a nyak nato, a fogólap és a húrláb anyaga ében.

A fej formája összeszűkülő, ez is egy modern megoldás, ilyesmit a klasszikus gitárokon nem látni.

A test a nyaknál 80 mm mély és a legvastagabb ponton sem több, mint 90 mm. Ez nagyon előnyös az állva gitározóknak.

A hangnyílás a megszokottól eltér, sokkal inkább esztétikai elvek szerint tervezték oválisra, mint akusztikaiak szerint. A lyuk mentén ízléses intarziát alkalmaztak.

A nyak szélessége 48 mm a specifikációban szereplő 43 mm-el szemben. Valahol a fémhúros akusztikus és a klasszikus közötti tartomány. A nyak profilja és vastagsága emlékeztet a Les Pauléra, ami az elektromos gitárosoknak jó hír. A nyakba a biztonság kedvéért beépítettek egy merevítő fémpálcát is. Az elektronikával együtt így a hangszer kissé nehezebb lett, mint kellene.

A képen jól láthatóan a tető merevítése ugyan legyezőszerűen van kialakítva, azonban az nem szimmetrikus elrendezésű. A tető a nylon húros gitárokhoz képest valamelyest merevebb építésű. Ezzel is igyekeztek egy az akusztikus gerjedésre kevésbé érzékeny hangszert létrehozni.

 nyak és a tető síkja azonos, ami ugyan csak eltér a klasszikus gitár építési módjától. Annak 4-6 mm-el felfelé áll a nyaka az első bundnál. Ezen eltérések ellenére is a gitár kiegyenlítetten szól, de valamelyest halkabban és kevesebb dinamikával.

Elektronika

A gitárba a húrláb alá építettek egy B-Band típusú piezzo filmes hangszedőt, ehhez tartozóan egy a test felső részébe építették az előerősítő és hangszínszabályzó, gerjedés gátló elektronikát. Ez egyetlen egységben, egy dobozban van és ebből nyúlik ki a hangnyílás felé egy kis kondenzátor mikrofon. A komplett rendszer ugyancsak megnöveli a gitár súlyát.

Az előerősítő kezelőfelületén találunk egy 3 sávos parametrikus hangszínszabályzót, egy hangerő és egy középszabályzót. Egy potméterrel szabályozható a mikrofon jelének hozzákeverése, valamint van egy nyomógomb a fázisfordításhoz. Ez a funkció a gerjedés gátlás egyik eszköze lehet.

Hangzás

Nem lenne szerencsés és igazságos hangerejét összehasonlítani egy olyan nylon húros gitáréval, amit eleve arra készítenek, hogy betöltsön egy nagy koncert termet is akár. Ez a gitár könnyűzenei célokra készült és az arra jellemző elektronizált színpadi körülményekhez igazodik. A könnyűzenei színpad hangos, tele van monitorokkal és más hangszerekkel. Egy érzékeny gitárral semmit nem lehet kezdeni ilyen helyzetben. Ezért is kezdett el a Yamaha az APX kivitelű gitárban a színpadi igények teljesítése felé fordulni. Az APX9-ben a színpadi könnyűzenét játszó gitárosok igényeit tartották szem előtt. Nem legyen radikálisan más fogása és érzése a hangszernek.

A tónusa kellemes, inkább lágy. Hangjában van egy mag, ami a fák megütögetése közben hallható, és ez jó, mert természetes érzetet kölcsönös a tónusának. Mint említettem eléggé kiegyenlített. A hangereje kicsi, de elektromosan használva teljesen érdektelen mekkora a hangereje akusztikusan. Mellesleg a gitárhoz kínálnak egy hangnyílást lefedő műanyag fedőlapot is az akusztikus gerjedés veszélyének további csökkentése céljából.

Az APX9-et kipróbáltam az AER Acousticube 3 és a Laney A1 akusztikus erősítőivel. Mindkettővel zavarba ejtően nagy hangerőt tudtam elérni.

Az APX9 tehát a hangos zenekari környezethez igazodva nagyon jó szolgálatot tehet.

Az erősítéssel elérhető nagy hangerő részben attól is lehetséges, hogy a gitár kissé nehezebb, így a hangja kompresszált. Ez azt jelenti, hogy a halk és a leghangosabb részletei között nincs nagy különbség. A nagyobb súlyt eredményező alkatrészek elszívják és akkumulálják a rezgési energiát, így a hang nem lesz dinamikusan robbanékony, viszont jó hangkitartással és erősítés esetén megfelelő részletességgel szólalnak meg a halkabb hangok is. Ez fontos, ha például egy dobossal kell együtt játszani. Az APX9-nek így van esélye kiszólni a bandából.

Összegzés

A gitár egy jó technikai kompromisszum eredménye. Hangos színpadi szituációkban nagyon jól megállja a helyét. 229.900,- Ft-ba kerül. Ár/érték arányát átlagosnak tartom. A gitárhoz érdemes venni egy kemény tokot, mert információim szerint nem adnak hozzá kemény tokot.

Végül, hogy igyekeztünk pontosan nevén nevezni a hangszert, kiderült, hogy a benne foglalt tulajdonságok meghatározott céllal vannak benne, így a jól eltalált nevén nevezve nem vált ki azonnal előítéleteket.

A teszthez a gitárt az Eldorádó Zichy utcai boltjától kaptuk, melyért ezúton mondunk köszönetet.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2023 Tandem Records ::