Keresés az oldalon:

 

 

 

Walden nylon húros akusztikus gitárok

Immár nem az első alkalom, hogy megfizethető árú gitárok között csemegézünk. Ezúttal ismét találtunk egy jó alternatívát nyújtó gitár márkát a kezdők számára, akik már a legelején szeretnék tanulmányaikat a lehetőségük szerint elérhető korrekt minőségű és megfizethető árú gitáron kezdeni. Ilyenkor eszembe jut mennyien vásárolnak mindenféle ismeret nélkül csupán kinézetre minél olcsóbb gitárt. Valójában gitárnak látszó fűrészelt fenyőárut vásárolnak hangszer helyett. Ezek jó része egy évet sem bír ki, nyakuk már eleve hajlott, hangjuk gyenge, behangolni nem lehet őket és sorolhatnám a problémákat.

A weblapunkon fórumot szeretnénk adni olyan kezdőknek szánt gitárok bemutatásának, amiket jó szívvel tudunk ajánlani, és amik biztosan jól fogják szolgálni a kezdő gitárosokat.

Ilyen márka a brit Walden. A céget egy maroknyi jól képzett gitárkészítő alapította egy Lilan nevű kis faluban. A kézi gyártás mellett a tömeggyártásra is vállalkoztak oly módon, ahogyan mindenki más is teszi, távol-keleti gyártatással.

A Walden márkát a mindenféle ismeretlen kínai márkától egy nagyon fontos dolog különbözteti meg: a minősége. Az anyacég nagyon ügyel arra, hogy mit ad ki a kezéből, ezért a gyártó cég kiválasztása, a rendelkezésre álló anyagok forrásának kiválasztása, majd az elkészült gitárok minőségellenőrzésének megszervezése mind a végső minőséget szolgálják.

Ezúttal három nylon húros akusztikus gitárt mutatunk be. Kezdjük talán a legalacsonyabb árú modellel:

 

Standard sorozat: WAN-350E

Kivitel

Az első gitár a legalacsonyabb árkategóriát képviseli. Ennek megfelelő az anyaga. Teteje rétegelt fenyő, kávája és hátlapja sapelével rétegelt mahagóni. Nyaka ugyancsak sapeléből készült. A tetőlap akusztikai merevítése megfelel a klasszikus Torres féle legyező mintának. A nyak szélessége 50 mm. Fogás kényelme jó, kisebb kezűek is könnyen megbarátkoznak vele. Nem véletlenül készítettek valamelyest kényelmesebb nyakat, hiszen ezen a gitáron többségében gyerekek fognak gitározni tanulni. A fogólap és a húrláb tömör rózsafából készült. A test szélberakásai egyszerű fekete műanyagból készültek a költség takarékosság jegyében. Hangolókulcsai nikkelezett kivitelűek. Lakkozása fényes poliuretánnal készült. A gitár általános kivitele megfelelőnek mondható, a ma a piacon található névtelen távol-keleti márkáknál jobb.

A gitár WAN-350 E modelljébe beépítettek egy egyszerű piezzo hangszedőt előerősítővel és hangszínszabályzóval. Meglepett, hogy már ezért az árért is tudnak tenni bele egy pickupot.

Hangzás, játékkényelem

Egy tanuló gitárnál a legfontosabb, hogy tisztán intonálható és kényelmes, könnyen játszható legyen, a hangerejével kapcsolatban nincs nagy elvárás. Ez a gitár kényelmes, könnyen játszható, hangereje nem túl nagy, tónusa kissé fedett, hangja kompresszált, mint minden rétegelt anyagú gitáré. A pickup inkább, plusz ajándéknak tekinthető a gitáron. Persze szól és használható is, de ugyancsak a kezdők szintjén. Mivel rengeteg tanulógitárral találkozom nap, mint nap, a Walden valamiként kissé kiemelkedik a tömegből, egy kicsit "gitárabb" a többihez képest.

 

Natura sorozat: WAN-730

Ez már egy számmal magasabb minőségi fokozat, mely árában is tükröződik. A minőséget egyértelműen a jobb és a tömör anyagok szabják meg. Ez esetben a tető tömör vörös cédrus, a hátlap tömör indiai rózsa, csupán a káva anyaga laminált, de kívül a hátlaphoz illeszkedő indiai rózsafa erezetet mutat. Nyaka sapele, rajta tömör rózsafa fogólappal. A húrláb anyagául szintén az indiai rózsát választották.

A hangolókulcsok is az előző gitárhoz képest egy magasabb minőségi kategóriából valók. Perloid gombokkal és aranyozott kivitelben esztétikailag jól illenek a gitár érett színtónusához. A szél berakások barna műanyagból vannak, de a rozetta már igazi fa intarzia.

A lakkozás selyemfényű, nitrocellulózzal készült.

A tető akusztikus merevítése érdekes, mert kétféle merevítési módot ötvöztek egybe. A Torres és a Hauser 5 illetve 7 gerendás változatát. A basszus oldalon 3, a magas oldalon 2 legyező alakban elhelyezett gerenda található. A megoldás vastag tónust, de feszes basszusokat eredményez. A gitár igen jól kiegyenlített tónussal rendelkezik. Hangereje meglehetősen nagy. Ezt a gitárt érdemes carbon H és E1 húrokkal is kipróbálni, mivel hangszíne vastag, így aki több fényt és magvasabb tónust szeretne, a carbon H és E1 jó megoldás lehet.

A gitárhoz adnak egy szivaccsal bélelt igen jó minőségű tokot is. Ez az érték/ár arányt nagyban megemeli.

Hangzás, játékkényelem

Vastag, kiegyenlített tónus, megfelelő hangerő, kényelmes nyak és könnyű játszhatóság. Ennél több nem is kell egy tanuló gitárnak.

 

Supra Natura sorozat: WAN-2010

Egy meglepően jó gitár, tiszta fa kivitel és abszolút megfizethető ár, én a szívem szerint semmi mást nem is ajánlanék kezdőknek, csak ezt. A haladóknak pedig kötelezővé tenném. Félreértés ne essék, nem a márkától vagyok hasraesve, hanem attól, hogy ennyi pénzért is tudnak tiszta fagitárt készíteni, ha nagyon akarnak. Íme itt van.

A tető világos színű Engelman fenyő. Erről a fenyőfajtáról keveset írnak. Annyit kell tudni róla, hogy a fenyőfajták közül ez a leglágyabb, majdnem eléri a cédrus puhaságát, de annál azért merevebb anyag. Ha meleg vastag tónust akar a gitárkészítő, akkor az Engelman fenyő az egyik legjobb választás. A hátlap és a káva tömör indiai rózsából készült. A tető merevítése szintén a Torres/Hauser hibrid merevítés. A nyak sapele, rajta indiai rózsa fogólappal. Ugyancsak indiai rózsa a húrláb is. A húrtámaszokat a húrlábon és a fejen is csontból készítették.

A gitárt nitrocellulózzal lakkozták selyemfényűre. A gitár esztétikáját emeli a rózsafából készült szélberakás is.

Hangzás, játékkényelem

A gitár megfelelő hangerővel szól. Vastag, kiegyenlített tónusában megjelenik egy finom diszkrét fény is a hangjában. Az Engelmannak köszönhetően egy jellegzetes, egzotikus, kissé talán lantszerű középtartomány is hallható a hangban. Nehezen lehet leírni ezt a hangot, egyedi, személyes, talán azért is, mert eltér a tucat gitárok jellegzetes mindenki által megszokott tónusától. Nyaka nagyon kellemes, a hangszer könnyedén játszható, nagyon gyorsan meg lehet szokni.

A gitárhoz adnak egy szuperjó kemény tokot is, ezzel az érték/ár aránya nagyon megnőtt.

A következő és egyben az utolsó gitár a sorozatban egy fémhúros akusztikus gitár.

 

Összegzés

Három Walden nylon húros gitárt próbáltam ki, és mindegyiket a kezdőknek szánt árkategóriából választottam. Ez szándékos volt, mert a weblapunkat számos esetben érte kritika, hogy csak a nagyon drága gitárokról írunk. A célunk sosem csak a drága gitárok bemutatása volt. Sokkal inkább a minőség fórumának szántuk ezt a weblapot. Amint találunk olyan megfizethető gitárt, amit korrekt minősége miatt jó szívvel tudunk ajánlani a kezdőknek, legyen az olcsó, azt mindenképpen bemutatjuk. Ezúttal is erről van szó.

A gitárok javasolt fogyasztói ára a következő:

WAN-350 E nylon húros: 31.000,- elektronikával
WAN-730 nylon húros: 71.300,- puhatokkal
WAN-2010 nylon húros: 136.800,- keménytokkal

Ár, minőségben a WAN-2010 a győztes, utána a WAN-730 majd a WAN-350 E következik, ha rangsoroljuk.

Az árakról annyit érdemes tudni, hogy ez a forgalmazó által beállított javasolt fogyasztó ár, ami a bolti gyakorlatban ennél valamivel kisebb szokott lenni. Javasolni tudom, hogy keressétek meg a legközelebbi CEMID partnert és nála bizonyára ki is lehet próbálni a hangszereket.

A gitárokat a Cemid Kft-től kaptuk meg a bemutatáshoz, melyért ezúton mondunk köszönetet.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2023 Tandem Records ::