Keresés az oldalon:

 

 

 

IX. Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál

2010

Tavaszi Évad

Az idén immár 9. alkalommal rendezzük meg az akusztikus gitár hazai ünnepét a szokásos koncert sorozattal. A korábbi időszakhoz és a 2009-es évhez képest drámaian megváltoztak a körülmények az országban. Ezt mindenki érezheti a saját életében. Mint mindenki, a fesztiválunk is a túléléséért küzd. Ezt mutatja az a sajnálatos tényt, hogy az idén lényegesen kevesebb koncert lesz a turnéban. Ennek okát mindenki ismeri, szükségtelen újra ismételni. A koncertjeink továbbra is az igényesség, a művészi színvonal, az egyéniség és a különlegesség jegyében zajlanak, amivel valójában ellene megyünk az "új kultúrális világrendnek". Bízva a 9 év alatt toborzott törzsközönségünk ízlésében és együttérzésében arra számítunk, hogy éppen a jelenlegi helyzet miatt jönnek el többen a koncertjeinkre. Ha nincs pénz az még a kisebbik baj. Az emberek közönye a nagyobbik, mert az eltüntetheti mindazt, amit eddig felépítettünk.

Az "akusztikusgitár fesztivál" válság kezelésére azt találtuk ki, hogy a XI. Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivált egy tavaszi és egy őszi évadra bontjuk 2010-ben. Mindkét évadra 4-5 koncertet tervezünk és az őszi évadban azon helyszínekre számítunk, akik most még bizonytalanok a költségvetésüket és lehetőségeiket illetően.

A tavaszi és az őszi koncert sorozatra más más előadókat hívunk meg, ezzel is igyekszünk változatossá tenni a sorozatot. Azt már biztosan tudjuk, hogy a tavaszi évad 4 koncertből áll, 3 hazai és 1 erdélyi koncertből.

Az őszi idény terveiről a www.acoustic-guitar.hu oldalon olvasható több információ.

Mivel az idén a meghívott művészek kevesebb, mint egyharmad annyi helyszínen lesznek láthatók, mint a korábbi években, így javasoljuk, hogy a jegyeket már most elővételben igyekezzenek lefoglalni.

Fellépők

Gionni Di Clemente

www.gionnidiclemente.com

Miközben a globalizáció ereje minden hagyományt felülír még a legerősebb zenei hagyományokkal rendelkező országokban is, mint Olaszország, ugyanakkor Gionni Di Clemente mintha nem is lenne más, kialakította saját muzsikáját, stílusát, amiben mindenkor tetten érhető a latin szenvedély. Mindez egy modern hangzás világban, és nagyobb kulturális távlatokban jelenik meg. Tanulmányait zeneszerzés szakon végezte. A latin szenvedély az első hangoktól fogva érezhető játékában, de közben jelen van egy mélyebb intellektus, ami részben modern harmóniáiban és hitelesen tolmácsolt keleti zenékben nyilvánul meg. Gionni remekül játszik 10 húros klasszikus gitáron, de ha arab lantra vált, képesek vagyunk azt gondolni, hogy ez az eredeti hangszere. Zenéjét olyan nevek formálták, mint Nick Drake, Jorma Kaukonen, Michael Hedges, Ralph Towner és Egberto Gismonti. Nemcsak magával ragadó előadó, hanem kiváló komponista is. Kompozíciói megtartva a latin érzületet, ízléses fúziót mutatnak más kultúrákkal. Számos színházi zene írására kapott felkérést. Jelenleg több jazz és ethno együttesnek is tagja. Hazánkban először lép fel.

Bob Bonastre

www.bob-bonastre.com

Bob Bonastre ma Franciaország egyik legegyénibb és legjobb gitárosa, úgyis mint gitáros előadó és mint komponista is. Szenegálban(Afrika) született spanyol apa és francia anya gyermekeként. Ez a hármas kulturális hatás meghatározta egész zenei pályáját. Ezek a hatások határozottan érezhetők kompozícióiban és játékában is egyaránt. Zernéjét a rock és a jazz erősen formálta, miközben a fent említett gyökerekre építkezett, Az elmúlt évtizedek alatt egy nagyon kiforrott, egzotikus és szuggesztív előadóvá vált, szenvedélyes kompozíciókkal, dalokkal sok országban bemutatkozott. Stílusának egyik fontos eleme, hogy időnként énekhangját, mint egy hangszert, hangeffektusként használja. Egyaránt jártas a latin zenében és a jazzben is. Remek improvizátor és rendkívül szuggesztív előadó. Hazánkban harmadik alkalommal lép fel, így a hazai közönség már kedves ismerősként fogadja.

Ralf Gauck

www.ralf-gauck.de

Ralf Gauck, Európa egyik legfontosabb basszusgitáros egyénisége, aki polifónikus játékával képes szólóban is egész koncerteket játszani. Különlegességét az adja, hogy szólistaként lett ismert, másrészt akusztikus basszusgitáron játszik. Szólista basszusgitárosként új színt hozott a német gitár zenébe. Játéka oly magas szinten polifónikus, hogy az akusztikus gitár világában is megállná a helyét. Eddigi pályája során olyan nevekkel játszott együtt, mint a Hermans Hermits, Tony Sheridan, Allan Taylor, Peter Ratzenbeck, Chris Jones, Claus Boesser-Ferrari, Roger Sutcliff, Jan Akkerman, Denny Seiwell (Wings) és Angelo Branduardi.

Egyre több elismerést kap szakmai fórumokon, és a közönség is hamar a szívébe zárta. Albumain és koncertjein egyaránt szívesen játssza ismert zenék szóló feldolgozásait, azonban főként saját modern kortárs kompozícióit. 2008-ban az Év Basszusgitárosa díjat kapta meg Németországban.

Gyönyörű akusztikus basszus gitár hangzása és elragadó játéka igazi csemege lesz az akusztikus gitárfesztiválon. Ralf kiváló improvizátor így több formációban is megmutatja majd tudását. Hazánkban harmadik alkalommal lép fel.

Szabó Sándor

www.sandorszabo.com

A sokhúros és bariton gitárok mestere a gitár nemzetközi birodalmában. Pályája kezdete óta az egzotikus előadók és komponisták közé számít. A kilencvenes évek közepétől pályája lassanként a kortárs akusztikus gitárzene nemzetközi világa felé irányult. Zenéjében az ősi keleti hagyományok mellett a kortárs muzsika, a népzene és a jazz is jól kitapintható. Egyéni hangvételű játékával, jellegzetes hangzásával és kompozicióival mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert hazai művésze lett. Mint egy gitáros utazó nagykövet, Európában az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Koreában és Indiában is rendszeresen koncertezik. Nagyon termékeny muzsikus, több mint 30 hanglemezen hallható játéka. Az utóbbi időkben egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik zenéje és játéka iránt külföldön. Az elmúlt években sokat tett azért, hogy az akusztikus gitárzene itthon is ismert legyen. Kezdeményezője és egyik partner szervezője a hazai Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztiválnak.

A tavaszi évad koncertjei

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::