Keresés az oldalon:

 

 

 

Lélekhúrok

Akusztikusgitár Est

Fészek Művészklub, Nagyterem
2009. október 18. 19:00

Muriel Anderson (USA)
Agócsi-Tüske Duó (H)
Szátvári Csaba (RO)
Szabó Sándor (H)

Lélekhúrok elnevezést azért kapta ez az est, mert a fellépőket nem csak az akusztikus-gitár, hanem a közös származás is összekapcsolja.
A nemzetközi színtér egyik legnagyobb nevének számító Muriel Anderson már külföldön született, azonban ma is tartja a kapcsolatot magyarországi rokonaival. Az Agócsi-Tüske Duó tagjai a nyolcvanas évek végén hagyták el az országot, míg Szátvári Csaba az erdélyi magyarságot képviseli. A fellépő művészek Szabó Sándor meghívására mutatják be zenei- és országhatárok felett átívelő művészetüket, melyet a közös magyar lélek húrjai kötnek össze.

 

Muriel Anderson (USA)

Az Illinois államból származó, magyar felmenőkkel rendelkező Muriel Anderson napjaink egyik legelismertebb gitárművésze. A DePaul University-n folytatott klasszikusgitár-tanulmányait követően a virtuozitásáról ismert Christopher Parkening, majd a legendás nashville-i gitáros, Chet Atkins mesterkurzusain vett részt. 1989-ben - első női előadóként - elnyerte a National Fingerpicking Championship díját. Saját szerzeményeiben és átdolgozásaiban egyedi módon ötvözi a folk, a klasszikus, a jazz és a bluegrass elemeket. Improvizációiban fellelhető ösztönös dallamívei gyakran utalnak magyar zenei gyökereire. Briliáns játéktechnikájával, különleges hangszereivel, szuggesztív, ugyanakkor humoros előadásmódjával azonnal a közönség kedvencévé válik.

www.murielanderson.com

Lady Pamela Watarfalls Old Joe Clark

 

Agócsi-Tüske Duó (H)

János Agócsi - klasszikus és portugál gitárok
András Tüske - klasszikus és basszus gitárok, citera, didgeridoo

Az 1982-ben, Debrecenben alakult duó már sikeresen ötvözi a jazz, a klasszikus és világzene hangzását. Kezdetben szívesen adaptáltak Al di Meola, John Mclaughlin, Paco de Lucia és Ralph Towner szerzeményeit, de mindig is saját kompozícióikkal keltettek elismerést szakmai körökben. Ennek köszönhetően kerültek be a "Debreceni Rock Lexikon"-ba is.
1987-ben Agócsi János Nyugat-Európában, Tüske András Ausztráliában folytatta zenei karrierjét.
Mindketten egyetemi szinten tanítottak, de emellett a koncertezés sem maradt el.
1999-ben a duó ismét összeállt, és egy európai (Anglia, Németország, Magyarország) turnét adtak, amelyet több nemzetközi fesztivál-fellépés követett.

Zenei hangzásviláguk kifejező eszközei a különböző hangszerek megdöbbentő párosításában rejlenek. Az ausztrál didgeridoo a magyar citera, portugál gitár és a kontrabasszus használatával egy ősi egyetemes hangzás olvad egybe. Kompozícióikban részben megírt témák és improvizációk váltakoznak.

www.freewebs.com/agocsituskeduo

 

Szátvári Csaba (RO)

Gitáros pályafutását egy rock zenekarban kezdte 1986-ban, majd érdeklődését az akusztikus gitárzene, és a modern európai jazz keltette fel. 1999-ben akusztikus-gitározás világát választotta, klasszikus gitár órákat vett, majd komponálni kezdett. Zenéje modern impresszionista értelmezése szülőföldje muzsikájának, színesítve olyan elemekkel, melyek európai hagyományokban lelhetőek fel. 2002-ben megjelent első albuma, amelyet további három követett. Eddigi pályafutása során több színházi darabhoz írt zenét. 2008-ban a VII. Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál vendégszólistája volt Szatmárnémetiben.

www.csabaszatvari.com/

 

Szabó Sándor (H)

A sokhúros és bariton gitárok mesteri hírvivője, a magyar makám újraértelmező "archeológusa", a kétnyakú lant virtuóza az akusztikus zene nemzetközi birodalmában. Művészetét a keleti zene rezonanciája, a jazz dinamizmusa, klasszikus zene reformalitása, a népzene tiszta igazsága folyamatosan alakítja. A kilencvenes évek közepétől pályája a kortárs akusztikus gitárzene világa felé irányult. Egyéni hangvételű játékával, jellegzetes hangzásával és kompozícióival mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert művésze lett. Európában csaknem minden országban bemutatkozott, az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban és Koreában is többször turnézott. Eddig több mint 20 hanglemezen hallható játéka. Legújabb, "A Deeper Reality" címet viselő felvételén hallható először a világviszonylatban is különlegesnek számító új hangszere, a 12 húros bariton akusztikusgitár, mely különleges hangzása, és Szabó egyéni hangvételű kompozíciói miatt a lemez igazi kuriózumnak számít.

www.sandorszabo.com

http://www.myspace.com/sandorszaboofficial

 

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::