Keresés az oldalon:

 

 

 

Dominic Miller és Kevin Kastning Magyarországon

A Gitárhangtechnika honlap olvasói most elsőként kaphatnak tájékoztatást arról, hogy Szeptemberben egy 4 állomásos turné keretében hazánkban turnézik két nagyszerű, igen különleges akusztikus gitáros. Dominic Miller, alias Sting zenekarának gitárosa, és Kevin Kastning az amerikai komponista, gitáros. A rendezvény sorozat szervezésében nyilván Szabó Sándor keze is benne van, hiszen az elmúlt 10 évben több tucatnyi híres gitárost mutatott be hazánkban. Mint minden alkalommal, ezúttal is a legmagasabb művészi színvonalra lehet számítani. A turné érdekessége, hogy Kevin Kastning oldalán Sándor is fellép és ezúttal duó koncertet játszanak. Akik kevésbé ismerik a meghívott művészeket, azoknak az alábbiakban közlünk egy rövid életrajzi áttekintőt:

Dominic Miller: Sokaknak ez a név nem cseng ismerősen, pedig már számtalanszor hallhatta játékát. Egyike a legfoglalkoztatottabb session gitárosoknak a nyugati pop zene világában. Legközelebbről, a híres énekes, gitáros Sting zenekarából ismerhetjük. A brit művész 1960-ban Buenos Airesben, Argentínában született, ott töltötte gyermekkorát és az a zenei atmoszféra meghatározó lett későbbi művészetében. 1970-ben az USA-ba költözött családja, azonban további tanulmányait Európában folytatta. Sabastio Tapajos-nál tanult gitárt, így a latin-amerikai hatást innen kapta, majd a London Guildhall School of Music-ban végzett gitár szakon. Közben már a legnagyobb nevek hívták zenekaraikba és produkcióikba.

Hosszú felsorolásban lehet elmondani kikkel játszott eddig: Level 42, Mark Hollis (Talk Talk), Julia Fordham, Paul Young, The Pretenders, Manu Katché, World Party, Chuck Loeb, Manu Dibango, Vinnie Colaiuta, The Chieftains, Tina Turner, Backstreet Boys, Khadja Nin, Youssou N'Dour, Marc Lavoine, Ronan Keating, Gabin Dabiré, Steve Winwood, Sheryl Crow, Peter Gabriel, Rick Wright, Rod Stewart, Luciano Pavarotti, a.m.o.

Dominic Miller magabiztosan közlekedik a különbözű stílusokban és bátran, de ízlésesen keveri a pop, jazz és a klasszikus zenét. Ezúttal szólistaként ismerhetjük meg.

Szuggesztív előadása lebilincseli a hallgatót, repertoárjában összeköti a középkort a jelenkorral. Saját kompozícióival, továbbá Bach újrahangszerelt darabjaival és Sting slágerek gitár átirataival méltán vívja ki a közönség tetszését. Hazánkban egyszer már fellépett, azonban a mostani magyarországi turnén igazi szóló koncerten mutatkozhat be.

 

Kevin Kastning: Zeneszerző, gitáros 1960-ban született Kansasban (USA), zenei tanulmányait a Wichita Állami Egyetem Zeneművészeti szakán végezte, közben Walter Mays Pulitzer díjas zeneszerző keze alatt tanult zeneszerzést, majd 1985-ben a bostoni Berklee College of Music -ban folytatta tanulmányait gitáron. Ez időszak alatt Pat Metheny tanítványa is volt egy ideig.

Mint zeneszerzőre Bach, Bartók, Elliott Carter, Morton Feldman, Carlo Gesualdo, Johannes Ockeghem, Alfred Schnittke, és főleg a második bécsi iskola komponistái tettek rá nagy hatást. Eddig 10 zongora szonátát, 6 vonós négyest, és számtalan duó és trió darabot írt. 2001 óta darabjait a London Chamber Group rendszeresen repertoárján tartja. Gitárosként egészen másként játszik és másként komponál miként azt megszoktuk és várnánk. Az elmúlt években a Kastning/Sigfrid gitárduó albumaival hívta fel magára a figyelmet, melyben az improvizáció egészen másféle megvalósítását hallhatjuk. Kevin Kastning inkább zeneszerzőnek vallja magát, így a gitárjátékában nem kötelezte el magát a divatos megszokások mellett. Zenéje messze túlmutat a megszokott gitárzenéken. Stílusa letisztult, improvizációja senkiéhez nem hasonlítható, többnyire 6 és 12 húros bariton gitárokon játszik. Túlzás nélkül állítható, hogy az Egyesült Államok egyik legmodernebb gitárosa. 2005-ben ismerkedett meg Szabó Sándorral és eddig 3 albumot készítettek az amerikai Grey Disc Records kiadásában. Zenéjük minden pillanatában a gitáron játszható zenék felszabadításának szándéka érezhető. Az eddig megjelent albumaik szakmai visszhangjai a gitárzene Bartókjaiként említik duójukat, egy olyan kettősként, akik felszabadítják a gitáron játszható muzsikát a megszokásoktól és a primitív beidegződésektől. Kevin Kastning és Szabó Sándor duójának éteri hangzása és mély zeneisége immár nemcsak az Egyesült Államokban, hanem hazánkban is igazi csemegét ígér a modern gitárzene kedvelőinek.

 

A koncertek az alábbi helyszíneken lesznek :

Szeptember 24.
Madách Müvelődési Központ, 2600, Vác, Dr. Csányi L. krt. 63.
www.mimk.vac.hu
Kezdés: 19.00

Szeptember 26.
IH Rendezvénykozpont, 6721 Szeged, Felső-Tisza part 2.
www.ihrendezvenykozpont.hu
Kezdés: 20.00

Szeptember 27.
Millenáris Nonprofit Kft, 1024. Budapest, Kis Rókus u. 16-20.
www.millenaris.hu
Kezdés. 20.00

Szeptember 28.
Pécsi Est Cafe, Pécs, Rákóczi u. 46.
www.pecsiest.hu
Kezdés: 20.00

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::