Keresés az oldalon:

 

 

 

A Tech 21 bemutató a Mezzoforte Hangszeráruházban

Mint arról hírül adtunk nemrégiben volt egy a Tech21 termékeket megismertető bemutató a Mezzoforte új boltjában, a Radnóti u. 25. alatt. Honlapunk képviseletében én magam is ellátogattam a bemutatóra, ahol nem más, mint maga a cégtulajdonos, konstruktőr Andrew Barta mutatta be a cég új termékeit. A bemutatóra azután került sor, hogy a Tech21 a frankfurti vásáron is kiállított és így már kézenfekvő volt a magyar származású cégtulajdonos hazai bemutatója is pár napra rá.

A bemutatón megtudhattuk, hogy Andrew 1989-ben kezdte a működését New York cityben. Mindig is vonzódott az elektronikához, ő maga is gitáros volt, azonban az áramkörök szeretete és az azokkal megvalósítható hangzások mindennél fontosabbak voltak számára. Kezdetben arra gondolt, hogy készít egy olyan analóg eszközt, amiből a fontos gitárhangok mind egyetlen gombnyomással előhívhatók, és ezt majd eladja valamelyik nagyobb cégnek. Mint kiderült, ez az ötlet egyetlen nagy céget sem érdekelt, így arra gondolt, hogy akkor ő maga fogja elkészíteni ezt a terméket. Nem is kellett sokáig várni a sikerre, elkészült az első gitár pedálja, majd a többi követte. A nagy áttörést a SansAmp PSA1 nevű teljesen analóg rack-es előfok hozta a Tech21-nek. Innentől elkezdték komolyan venni a céget. Bár ez a '90-es évek elején történt, amikor a digitális effektgyártás éppen felfutóban volt, és a PSA1 egy azzal tűnt ki az első és második generációs digitális effektek közül, hogy hangja nem színezett, dinamikus volt, és minden részletet visszaadott a gitárból.

Teljesen mindegy volt, hogy csöves vagy tranzisztoros erősítőn szólaltatták meg, az eredmény mindig meggyőző volt, és az analóg hangbarátok egyik első számú választása lett. Az idők folyamán aztán a fizikai modellezés került előtérbe, azonban az analóg előfokok és effektek ha lehet még sikeresebbek lettek. A Tech 21 mostanra egy egész széles termék palettát kínál az analóg pedálos effektektől egészen az erősítőkig és termékeik a leghíresebb gitárosok arzenáljában is megtalálhatók.

Andrew kérdésemre elmondta, hogy ő töretlenül hisz az analóg megoldásokban, és mivel mindenki a digitális irányban fejleszt, így az analóg technikában való fejlesztésben teljesen szabad keze van, és olyan dolgokat fejleszthet ki, amik eddig sohesem voltak.

Azt gondolom, hogy az analóg technikában való kutatás és fejlesztés, még akkor is, ha napjainkra perifériává vált, egy nagyon értékes és különleges irányzata lesz a gitárhangtechnikának. Miközben egyre több csöves erősítő és analóg effekt jelenik meg, ráadásul több, mint digitális, mert a digitális effekt technológia megtorpanást mutat jó ideje, az analóg effektek és a csöves erősítők most nagyon jól egymásra találhatnak.

A bemutatón a Character nevű új pedál sorozatot mutatta be. A pedálok valójában, mint önálló kis előfokok működnek. Mindegyik használható erősítő elé kötve, vagy vonalból DI kimenetről.

A bemutatón Andrew a pedálokat egy kis 60 Wattos Tech21 gyártmányú félvezetős kombón valamint egy aktív PA hangfalon mutatta be, demonstrálva a DI kimenetről való alkalmazást is.

Az eredmény nagyon meggyőző volt, még a kis mérető kombón is azonnal lejött a nagy erősítők karaktere. A pedálok nagyon jó minőségűnek hangzottak ráadásul nagyon mutatós külsőt mutattak. A bemutatón nemcsak gitár, hanem basszusgitár pedálokat is bemutatott.

A jövőben tervezzük és izgatottan, nagy kíváncsisággal várjuk a Tech21 pedálok bemutatását és akkor részletesen is belemerülünk a hangzásokba.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::