Keresés az oldalon:

 

 

 

VIII. Nemzetközi Akusztikusgitár Koncert Körút

2009. május 3. 19:00

Walter Lupi (I), Edoardo Bignozzi (I), Michael Young (USA), Szabó Sándor (H), Heidrich Roland (H)

Az akusztikus gitár köré szerveződött zenei mozgalom nagyon színes képet mutat, sőt ma úgy tűnik, az egyetlen olyan aktív zenei jelenség, ahol elmosódnak a műfaji határok. Sokféle zene jelenik meg akár egyetlen koncerten is: jazz, blues, népzene, fingerstyle, és experimentális műfajok. Az hangszer "felhasználása" olyan sokrétű, hogy talán nincs még egy hangszer, amit ennyiféle stílusban, módon, típusban használnak. A művészek többnyire saját szerzeményeiket adják elő, ezért is izgalmas és érdekes ez a világ, mert a mait, a frisset a most születőt mutatja be egy nagyon eredeti élő formában.

Szabó Sándor, a rendezvény házigazdája meghívására idén Walter Lupi (I), és Edoardo Bignozzi (I), Michael Young (USA) érkezett a fesztiválra. A koncerten Szabó Sándorral duóban fellép a hazai fiatal gitárosgeneráció képviselője, Heidrich Roland is.

Az eltérő kulturális közegből érkező, és különböző zenei hatásokkal rendelkező művészeknek köszönhetően változatos koncertet láthatnak ezen az estén. Az amerikai könnyedség, az olaszos temperamentum, az egyéni hangvételű előadásmód felszabadult, és tartalmas szórakozást ígér.

Az akusztikus hangszerekhez idomuló hangrendszernek köszönhetően kimagasló akusztikus élményt a koncerten különleges látványelemek egészítik ki, melyekről Megyeri "Fixelem" László gondoskodik. Többrétegű vizualitása spirituális alapokon nyugvó harmóniát közvetít, az improvizáció sajátos világával fűszerezve.

A rendezvényen a Stageshop által forgalmazott Furch gitárokat és különféle kiegészítőket bemutató kiállításon az érdeklődőknek a hangszerek kipróbálása mellett lehetőségük nyílik az előadókkal való találkozásra is.

 

Walter Lupi (I)

Egyike a legkreatívabb gitárosoknak Olaszországban. Klasszikus gitárt tanult, majd egy kreatívabb játékmódot keresve talált rá saját stílusára. Játéka dinamikus és magával ragadó, a stílusra jellemző fordulatokon túl azonban érezhető az itáliai hatás, amitől muzsikája és játéka egyénivé válik. Kompozíciói hagyományos módon dallam centrikusak. Jellegzetes harmóniavilágát nagyrészt az általa kidolgozott hangolásnak köszönheti. Egyre több európai fesztiválon mutatkozik be, Magyarországon először lép fel.

www.walterlupimusic.com

 

Michael Young (USA)

Az amerikai akusztikusgitár-színtér új generációjának egyik ígéretes alakja. Autodidakta módon tanult gitározni, játékára Leo Kottke gyakorolt nagy hatást. Ez tükröződik hangszer választásában is: egyenrangúan használ 6- és 12-húros gitárokat. Zenéje ritmusában, harmónia- és dallamvilágában is amerikai hagyományokat mutat. Michael Young mindenek előtt gitáros, szólista, azonban a gitározás mellett időnként énekel is. Tiszta, egyszerű, friss játékával tűnik ki a többi fiatal gitáros közül, amelyben sokkal inkább a zene dominál, mint a külsőségek. Az Egyesült Államok csaknem minden államában bemutatkozott már. Nem kisebb nevekkel koncertezett együtt, mint Leon Russell, Bert Jansch, Steve Kimock, Connie Kaldor, HuDost, Peter Lang, Tim Sparks, Tempest, Dylan Fowler. Magyarországon először mutatkozik be.

www.michaelyoungmusic.com

 

Edoardo Bignozzi (I)

Tizenhároméves korában kezdett gitározni, ezt követően zongorázni tanult. Húszéves korában kezdett foglalkozni a jazz-el, és klasszikus gitáron is tovább folytatta tanulmányait. A jazz irányába Hall, Cristian Escoudè, John Scofield, Mick Goodrick, Joe Diorio muzsikája hatására fordult. Számtalan fesztiválon, TV- és rádióműsorban szerepelt. 1994-ben megnyerte a Római Gitárfesztivál nagydíját, melynek eredményeként neve hazájában az érdeklődés középpontjába került. Zenéjében több kulturális hatást ötvöz, érzelmekkel teli kompozíciói valahol a jazz és a klasszikus zene között helyezkednek el, melyben brazil és indiai hatások is felfedezhetőek. Több olasz filmhez írt zenét. Számos együttesben működik közre. Magyarországon először mutatkozik be.

Edoardo Bignozzi on MySpace

 

Szabó Sándor (H)

http://www.myspace.com/sandorszaboofficial

A sokhúros és bariton gitárok mestere a gitár nemzetközi birodalmában. Pályája kezdete óta az egzotikus előadók és komponisták tartozik. A kilencvenes évek közepétől pályája lassanként a kortárs akusztikus gitárzene nemzetközi világa felé irányult. Zenéjében az ősi keleti hagyományok mellett a kortárs muzsika, a népzene és a jazz is jól kitapintható. Egyéni hangvételű játékával, jellegzetes hangzásával és kompozícióival mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert hazai művésze lett. Európában az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban és Koreában is rendszeresen koncertezik. Ma már több mint 30 hanglemezen hallható játéka. Nevét a 16 húros és a bariton gitárokhoz kötik, azonban játszik bundnélküli gitáron, és kínai citerán, a guzhengen is. Az elmúlt években sokat tett azért, hogy az akusztikus gitárzene itthon is ismert legyen. Szellemi kezdeményezője és egyik partner szervezője a hazai Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztiválnak.

 

Heidrich Roland (H)

(www.heidrichroland.hu)

Heidrich Roland a magyar gitárzene ígéretes fiatal tehetsége. Kezdeti éveiben a modern jazzgitározás nagyjai - Mick Goodrick, Joe Diorio, Allan Holdsworth - kerültek leginkább látóterébe, de nagy hatást gyakorolt rá Bill Frisell és Fred Frith játéka is. Szabó Sándor zenei világa azonban meghatározó hatást gyakorolt rá, aki 2005-ben a tanítványává fogadta. Mellette olyan alternatív és globális zenei szemléletetmódot ismerhetett meg, amelyet régóta keresett. A gitárfesztivál budapesti, váci és gödi koncertjein lép fel.

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::