Keresés az oldalon:

 

 

 

Gibson Les Paul Studio elektromos gitár

Őszinte örömünkre szolgál, hogy a mai ínséges időkben is van lehetőségünk elkapni egy-egy jobb nevű és minőségű gitárt is. Márpedig van némi alapja, ha 2008-ban ínségről beszélünk. Ezt nem feltétlenül kell általánosan értelmezni, de egy gitáros számára, ha az országában nincs Gibson képviselet, az valahol ínséget jelent. A helyzet emlékeztet azokra a 20 évvel ezelőtti valóban ínséges időkre, amikor csak nyugatról lehetett Gibson gitárt beszerezni, személyesen vagy valami felső kapcsolattal....

Erről maga a Gibson cég tehet, akit nem nagyon érdekel mi zajlik Kelet-Európában és az a csekély bevétel sem izgatja nagyon, amit az itt eladott hangszerek jelentenének számára. Hála az égnek és az ügyes Hangszeráruháznak, ők megtalálták a módját, hogy nyugatról hozhassanak be Gibson gitárokat.

Ilyen alkalomból volt lehetőségem kipróbálni egy mostanában gyártott Gibson Les Paul Studio modellt. Ezeket a gitárokat azért is érdemes letesztelni, mert jól lehet látni bennük az állandóságot. Persze a végén az is kiderül majd, hogy azért nem teljesen van állandóság és mozdulatlanság, de erről majd később.

A bemutatót rendhagyóan képzeltem, ugyanis nem akarom leírni immár századszorra, hogy hol van a hangerő szabályzó és egyebek, aki tudja mit jelent a Gibson LP Studio, az minden egyebet is tud róla.

A hangját sem kell külön bemutatni, vaskos, magvas, harapós torkos hangja most is ugyanúgy megvan és ha a kezünkbe veszünk ma 2008-ban egy ilyen darabot azt hiszem a hangjában nem fogunk csalatkozni. Én sem csalatkoztam benne.

Az alábbiakban bemutatok pár képet a gitárról, annak részleteiről, mintegy nosztalgia képeslap sorozatot, hiszen ez a modell immár több évtizedes múltra tekinthet vissza.
Akik most tévedtek a honlapunkra és most olvasnak először a Gibson Studióról, azoknak elmondanám, hogy a Gibson három fő kategóriát képez a gitárjaiban, ezek árkategóriák és kidolgozottsági kategóriák is egyben. A legolcsóbb a Studio modell. Azért a legolcsóbb, mert esztétikailag kevesebb tartalma van, mint a drágább Standard vagy Custom kategóriának. A Studio változathoz használják a hangilag ugyan megfelelő, de esztétikailag kevésbé mutatós faanyagokat. Nincsenek rajta dekoratív berakások, pozíciójelzők. Ezek kevesebb kézi munkát igényelnek, ezért is lehet olcsóbb ez a modell. Az egész hangszer kissé puritánabb kivitelű. Az ára 1/3-a , 1/4-e a Customénak. Még emlékszem, a '90-es évek elején milyen nagyszerű kidolgozása volt a Studio változatnak. Sajnos az elmúlt években tapasztalható minőségi visszaesés a kidolgozásban. A kidolgozás minőségében is jó lett volna a "mozdulatlanság"....

Most ezen a példányon is találtam pár apróságot. Ha kissé oldalra fordítjuk a gitárt és megnézzük a test és a fogólap találkozásánál a fogólap bármely oldalát, akkor meglepve láthatjuk, hogy annak lakkozása egyenetlen, és a fogólap sincs egybecsiszolva a nyakkal. Ezt persze nagyon könnyen megbocsátjuk egy olcsó távol-keleti LP kópiának, de nem egy eredeti Gibsonnak.

Mindannyian tudjuk, hogy a Gibson nagyszerű gitárokat készít. Hangilag minden rendben van velük. Azt is sejtjük, hogy nagy erőfeszítésébe kerül a Gibson feliratú gitárok gyártását az USA-ban tartani. Igen ám, de ha egy a létéért küzdő Koreai gitárgyár mindent megtesz, hogy ne érje kritika a gyártmányaik kivitelét, akkor a Gibson vajon hogyan engedheti meg azt, hogy akár az olcsóbb Studio modellen ilyen befejezetlennek tűnő, kidolgozatlan részletek egyáltalán előforduljanak?

Bár honlapunk csak itt hazánkban örvend tekintélynek, mégis ezúton üzenünk a nagyra becsült Gibson cégnek, hogy ha már sikerült egyfajta hangi igényességet és mítoszt a gitárjai köré építenie az elmúlt évtizedekben, akkor legyen kedves az esztétikai igényességet is hozzá igazítani. Ez régen megvolt, ma pedig hiányzik. Napjainkban a közepes koreai gitárok kidolgozása a régen megszokott nyugati színvonalat messze lekörözik....

Legutóbb ugyebár bemutattunk egy eredeti Gibson LP 2008 Standard modellt, ami igazán gyönyörűen ki volt dolgozva, tökéletes, makulátlan kivitelben. Vajon olyan sokba kerülne 10 perccel többet dolgozni a Studio modellen?

Összegzés

A kis duzzogásomat persze rögtön feledtette a hangja. És azt hiszem ez a legfontosabb. A 279.000,- Ft-os ára keménytokkal együtt megint csak megbocsátásra szólított, hiszen ma Magyarországon, ahol nincs hivatalos Gibson képviselet, még ennyiért is lehet eredeti Gibson Modellt kapni. A Studio modell azért is tud nagyon hálás darab lenni, mert hangilag szinte nem tér el a legdrágább Customtól. Akinek fontosabb a hangja, annak nem is szabad szinte másban gondolkodni. Kidolgozás ide, kidolgozás oda, becsüljük meg ezt is..... Mint a régi Móricka viccben az üzenet: "-Nem szagolni, tanítani!"- ezt most így is fordíthatjuk: -" Nem nézni, játszani!......Itt tartunk....

Nem árt időnként bekukkantani a Mezzoforte Hangszeráruházba, mert idődről időre található náluk egy-két Gibson gitár.

A gitárt a Mezzoforte Hangszeráruháztól kaptuk meg kipróbálásra, melyért ezúton mondunk köszönetet.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

Vissza az oldal tetejére

 

 

 

::©2006-2022 Tandem Records ::